Ministarstvo unutrašnjih poslova: Uhapšen diler narkotika

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Uhapšen diler narkotika

Uhapšen diler narkotika
Pančevo, 29. septembar 2022.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Smederevu, uhapsili su D. D. (1959) iz Kovina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.
Policija je u Kovinu, kod osumnjičenog pronašla kesu u kojoj se nalazilo oko 1,3 kilograma materije za koju se sumnja da je marihuana. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on, će uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužiocu u Smederevu.

Agencija za zaštitu životne sredine: Alergični na polene mogu da odahnu

Agencija za zaštitu životne sredine: Alergični na polene mogu da odahnu

Alergični na polene mogu da odahnu
BEOGRAD, 29. septembra (Tanjug) – Predstojeći period će biti pogodan za alergične osobe jer se svakim danom očekuje smanjenje svih polena u vazduhu ističu iz Agencije za zaštitu životne sredine.
Na svim stanicama u državnoj mreži alergenog polena vrednosti polena ambrozije nisu prelazile granične vrednosti, a padavine su pomogle da se u vazduhu te vrednosti još više smanje.
“Na svim našim mernim mestima u državnoj mreži stanica beležimo i vrednosti ambrozije i drugih korovskih vrsta koje su u graničnim vrednostima. Svakako su i ovi veliki pljuskovi učinili da vazduh bude opran, tako da možemo da kažemo da alergične osobe mogu da odahnu u ovom periodu, a i u narednom kada je po samoj fenologiji biljaka opadajući trend cvetanja”, rekla je za Tanjug rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.
Prema njenim rečima, najugrožiniji su bili gradovi u Vojvodini.
“Međutim invazivna korovska biljka ambrozija se proširila, pa smo beležili jako visoke vrednosti ovog polena i u Valjevu i u centralnom delu Srbije. Možemo reći da samo južni deo naše teritorije nije tolike zaražen ovom korovskom vrstom. Zlatibor i Sokobanja su imali manje vrednosti zbog nadmorske visine, kao i specifične klime, pa su sugrađani tražili informaciju gde da se izmeste da bi poboljšali svoj kvalitet života”, rekla je Mitrović.
Ona je navela, da trenutno u našoj zemlji vrednosti ne prelaze granične i to 60 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a očekuje se i dalje smanjenje.
“Naša merenja traju do prvog novembra, kada nema više emitovanja polena u vazduhu. Kada objavimo da su merenja prestala i da polena nema, sugrađani se ponovo javljaju i kažu mi i dalje imaju simptome alergije, kao što su curenje nosa, svrab očiju i ušiju. Tada se dešava druga situacija, da su prisutni unutrašnji alergeni, takozvani in door zagađivači. Kada mi zatvorimo naše prostorije kreću spore gljiva, kondez oko naših prozora, svi alergeni koji su prisutni u itisonima. To nije polen”, rekla je Mitrović.

Kreativni klub ONB Opovo: Dečja nedelja od 3. do 8. oktobra

Kreativni klub ONB Opovo: Dečja nedelja od 3. do 8. oktobra

Dečja nedelja od 3. do 8. oktobra

OPOVO, 29. septembar 2022 – Informacije o Dečjoj nedelji

Opštinska narodna biblioteka Opovo u saradnji sa osnovnim školama iz opštine Opovo organizuje kreativne radionice tokom Dečje nedelje, od 3. do 8. oktobra.

Radionice će voditi Olga Reljić i Jovana Ugrinov, edukatori Kreativnog kluba.

Raspored radionica po danima:

  1. dan, 03.10. – BARANDA, tema – linorez, uzrast 4. 5. i 6. razred
  2. dan, 04.10. – SAKULE, tema – maske od kartona, uzrast 4. 5. i 6. razred
  3. dan, 05.10. – SEFKERIN, tema – papirmaše, izrada lampiona, uzrast 4. 5. i 6. razred
  4. dan, 06.10. – OPOVO, tema – glina, izrada dekorativnih tanjirića, uzrast 4. 5. i 6. razred
  5. dan, 07.10 – OPOVO, tema – linorez, uzrast 4. 5. i 6. razred
  6. dan, 08.10 – OPOVO, radionica u prirodi, park ispred galerije, tema – slikanje na štafelaju, prema već standardnom programu koje se održava svake subote u okviru Kreativnog kluba.

Projekat dečjih radionica podržao je Pokrajinski sekretarijat za kuluru, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Dečju nedelju završavamo BESPLATNOM predstavom Crvenkapa, 8. oktobra u 12 časova u Kulturnom centru Opovo.

  1. dan, 09.10. u 19 časova očekuje nas koncert klasične muzike: Dizni za sva vremena prema projektu koji takođe finansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, a koji ćemo posebno najaviti.

Srećna Dečja nedelja!