Kreativna radionica: Stvaramo sami animirani film

Kreativna radionica: Stvaramo sami animirani film

Stvaramo sami animirani film
OPOVO, 22. septembar 2022 – U okviru programa manifestacije „Čarobni svet bajke“ održana je kreativna radionica na temu „Stvaramo sami animirani film“.
Majstorski kurs su održali nastavnica animacionog studija, slikarka Jelena Atraškević – Zlatković iz Centra za učenje, edukaciju i razvoj kreativnosti „Plavi slon“ i direktor Filmskog studija „Sojuzmultfilm“ iz Moskve, Boris Maškovcev.
Ove godine polaznici radionice su bili učenici VI-2 razreda OŠ “Dositej Obradović” iz Opova: Loreta Nedić, Nadica Blagojević, Lana Lalić, Anja Gasenberger, Ljubica Stojilković, Isidora Grujić, Jovana Mećavin, Dunja Nikolić i Đorđe Novakov.

Stvaramo sami animirani film

Pod vođstvom iskusnih predavača školarci su imali priliku da se upoznaju sa osnovama kinematografije, isprobaju sebe u ulozi režisera, savladaju neke sitnice kinematografskog procesa uz otkrivanje malih tajni iz iskustva pravog profesionalca animacije Borisa Maškovceva i, na kraju, sami stvore sopstveni film…
„Tema radionice je bila “Leteći snovi”. Tokom našeg kreativnog susreta pustili smo maštu na volju, naučili smo kako da oživimo naše likove iz crtanih filmova. Svi su stvoreni sa iskrenom ljubavlju i radoznalošću: fantastični i sasvim obični, sposobni da prave salto iznad oblaka i u sa divljenjem posmatrajući  čuda“, poruka je učesnika radionice.
Pozitivna radna atmosfera, profesionalni edukatori, kreativna deca, tako da će se radionica nastaviti.

 

Pozorište: Predstava „Svlačenje“ u subotu, 1. oktobra

Pozorište: Predstava „Svlačenje“ u subotu, 1. oktobra

Predstava „Svlačenje“ u subotu, 1. oktobra
OPOVO, 22. septembar 2022 – Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Opovo, u subotu, 1. oktobra u 20:00 časova na programu je predstava „Svlačenje“, po tekstu i režiji Mirjane Bobić Mojsilović, a u komadu igraju Jelica Sretenović i Katarina Žutić.
Cena ulaznica je 500 dinara.
“Svlačenje je savremena komedija, čija se radnja događa u jednom modnom salonu. Sredovečna žena dolazi kod poznate modne stilistkinje – na preobražaj imidža, kako bi je stilistkinja učinila mlađom, privlačnijom i modernijom za njenog muža, koji je takođe žrtva terora mladosti, vitkosti, fizičkog izgleda i trke za uspehom. Komad se bavi brakom, istinama, lažima i opštim mestima naše stvarnosti.
U ovoj komediji naših naravi, podsmehu se izlažu i mnogi savremeni koncepti “modernosti”, ali se takođe odvija i jedna drama između dve žene koje se prvi put sreću. Ovde se radi o oblačenju, presvlačenju i svlačenju, u bukvalnom ali i prenosnom smislu. Ko će biti obučen, ko svučen, a ko presvučen, ostaje publici da odluči”, kaže rediteljka predstave Mirjana Bobić – Mojsilović
Foto: Vukica Mikača

Foto: Vukica Mikača

 

Brantner: Prikupljanje pet ambalaže u subotu

Brantner: Prikupljanje pet ambalaže u subotu

Prikupljanje pet ambalaže u subotu
OPOVO, 22. septembar 2022 – U subotu 24. septembra sprovodi se redovno mesečno prikupljanje pet ambalaže u sva četiri naseljena mesta Opštine Opovo. Pripremite džakove sa pet ambalažom koje će terenske ekipe Brantnera pokupiti ispred vaših kuća.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za avgust

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za avgust

Isplata redovne i privremene novčane naknade za avgust
Beograd, 21. septembar 2022 – Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i privremenu novčanu naknadu za mesec avgust 2022. godine.
Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u četvrtak 22. septembra 2022. godine, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biti isplaćena u petak 23. septembra 2022. godine.

 

Danas ističe rok za prijavu firmi za program Moja prva plata

Danas ističe rok za prijavu firmi za program Moja prva plata

Danas ističe rok za prijavu firmi za program Moja prva plata

BEOGRAD, 22. septembra (Tanjug) – Rok za prijavljivanje poslodavaca za program Moja prva plata ističe danas, a u drugoj fazi programa od 3. do 31. oktobra prijavljivaće se kandidati, tj. nezaposleni mlađi od 30 godina.
U prvoj polovini novembra povezivaće se kandidati sa poslodavcima iz privatnog a u drugoj polovini sa poslodavcima iz javnog sektora.
U decembru će prvo biti objavljene liste poslodavaca sa odobrenim pozicijama, a onda će se zaključivati ugovori između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i izabranih kandidata.
Program Vlade Srbije Moja prva plata sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te finansija i omladine i sporta, kao i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.
Cilj programa jeste da mladi steknu radno iskustvo i veštine koje će im pomoći u zapošljavanju, kao i da se privredi pruži podrška u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.
Mladi sa srednjom stručnom spremom koji budu angažovani u sklopu ovog programa, devet meseci koliko osposobljavanje za rad traje, dobijaće mesečnu nadoknadu od po 25.000 dinara a oni sa završenim fakultetom 30.000.