Hor Harmonium: Prva proba i druga audicija

Hor Harmonium: Prva proba i druga audicija

Prva proba i druga audicija
OPOVO, 23. septembar 2022 – U subotu, 24. septembra (17:00h), u pozorišnoj sali Kulturnog centra Opovo (ulaz iz parka) održaće se prva proba novoosnovanog hora „HarmoniUm“, a takođe, i druga audicija za sve koji nisu stigli da dođu prošle subote
Prva proba i druga audicija za one koji nisu stigli prošle subote!

 

Interesovanje poslodavaca za „Moju prvu platu“ veće nego u prva dva ciklusa

Interesovanje poslodavaca za „Moju prvu platu“ veće nego u prva dva ciklusa

Interesovanje poslodavaca za „Moju prvu platu“ veće nego u prva dva ciklusa

Nakon završetka prve faze trećeg ciklusa programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ 22. septembra, tokom koje su se za učešće u programu prijavljivali poslodavci, preliminarni podaci pokazuju da poslodavci veoma podržavaju ovaj program, budući da je njihovo interesovanje prevazišlo interesovanje iz prethodna dva ciklusa.

Za učešće u ovogodišnjem programu „Moja prva plataˮ prijavilo se 10.313 poslodavaca sa teritorije Republike Srbije, kojima je potrebno ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija. Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje će u narednom periodu izvršiti obradu podataka  i proveru ispunjenosti uslova za učešće u programu svih podnetih prijava i oglašenih pozicija poslodavaca. Od danas, 23. septembra, na portalu Moja prva plata biće objavljene sve odobrene pozicije poslodavaca.

Nacionalna služba za zapošljavanje je 22. avgusta raspisala Javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa „Moja prva plataˮ, koji će biti realizovan kroz četiri faze.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 03.10. do 31.10.2022. godine, takođe na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će: poslodavci iz privatnog sektora obaviti u periodu od 01.11. do 15.11.2022. godine, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16.11. do 30.11.2022. godine.

U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Za ovu godinu je planirano da se u program uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od 9 meseci.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

 

Opštinska uprava Opovo: Suzbijanje krpelja i smrdibuba

Opštinska uprava Opovo: Suzbijanje krpelja i smrdibuba

Suzbijanje krpelja i smrdibuba
OPOVO, 23. septembar 2022 – Nekoliko godina unazad, naročito u periodu seprembar – oktobar primećen je povećan broj smrdibuba  na fasadama ali i u stambenim objektima, kada traže povoljno mesto za prezimljavanje, tako da smo bili svedoci i najezde ove vrste insekata.
Takođe, povećan broj krpelja vezan je za period od ranog proleća do kasne jeseni, a njihovo suzbijanje značajno je zato što su prenosioci raznih bolesti kod ljudi i životinja od kojih su najznačajnija Lajmska bolest i krpeljska groznica.
U nedelju 25. septembra počinje sistematska akcija tretiranja krpelja i smrdibuba na teritoriji Opštine Opovo.
Uslugu dezinsekcije sprovodiće će ekipe PD „Sinitra DDD“ doo na osnovu Ugovora sa Opštinskom upravom Opovo.

 

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sakulama, Opovčani u Jabuci, Sefkerinci u Kovačici

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sakulama, Opovčani u Jabuci, Sefkerinci u Kovačici

Fudbal u Barandi i Sakulama, Opovčani u Jabuci, Sefkerinci u Kovačici

Fudbal u Barandi i Sakulama, Opovčani u Jabuci, Sefkerinci u Kovačici
OPOVO, 23. septembar 2022 – Još jedan uzbudljiv fudbalski vikend je pred nama. Radnički dočekuje Mundial iz Pančeva i na osnovu rezultata iz prethodne ali i ove aktuelne sezone, Baranđani su favoriti i sve osim tri boda za njih bi bio neuspeh.
Omladinac očekuje izuzetno teško gostovanje u Jabuci gde je domaćin favorit, ali Opovčani su ove godine više puta umeli da iznenade.
Tempo gostuje u Kovačici i ovo će biti prva ozbiljna prvenstvena proba za Sefkerince. Tempo i Slavia imaju isti broj bodova ali Slavia i utakmicu više.
U Sakule dolazi dolazi istoimeni klub iz Pločice, rezultatski skor im je trenutno identičan ali gosti su odigrali meč više, tako da je realna prognoza da Sakuljani osvoje sva tri boda.

Druga južnobanatska liga – Zapad / 6. kolo
Baranda, 25. septembar (nedelja) 15:30h; RADNIČKI – MUNDIAL (Pančevo)
Jabuka, 25. septembar (nedelja) 15:30h; JUGOSLAVIJA – OMLADINAC 1927 (Opovo)

Opštinska liga Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo / 4. kolo
Kovačica, 25. septembar (nedelja) 15:30h; SLAVIA – TEMPO (Sefkerin)
Sakule, 25. septembar (nedelja) 15:30h; BORAC – BORAC (Pločica)

 

Tribina: Vaspitni uticaj bajke na decu

Tribina: Vaspitni uticaj bajke na decu

Vaspitni uticaj bajke na decu
Baranda/Sakule, 23. Septembar 2022
Predavanje: „Bajke: DA ili NE!?
U okviru saradnje sa već tradicionalnom manifestacijom „Čarobni svet bajke“, koja se realizuje već četvrtu godinu u Opštini Opovo, 22. 9. 2022. realizovan je dvočas u IO „Olga Petrov“ u Barandi, OŠ „Zoran Petrović“ Sakule.
Tema ovogodišnjeg predavanja (stručne kreativne radionice) je realizovana pod okriljem Tribine: „Vaspitni uticaj bajke na decu“ i nosi naziv „Bajke: DA ili NE?!“
Učesnici predavanja su bili đaci trećeg, četvrtog, sedmog i osmog razreda, škole u Barandi. Realizator ovog predavanja je kao i do sada bila učiteljica, profesor razredne nastave Nada Kljajić. Predavanju su prisustvovale i koleginice Tamara Jarić (profesorka srpskog jezika), Jasmina Đukić (profesorka istorije), Marijana Legetić (profesorka hemije), pedagog škole Jadranka Babinka i organizatorka manifestacije Žanna Knežević.
U uvodnom delu učenici su se putem ankete izjasnili, šta smatraju – kome su bajke namenjene, koja je bajka na njih ostavila najjači utisak i šta su naučili čitajući ih. Za ovaj podatak iskorišteni su i rezultati anonimne ankete, sprovedene putem društvene mreže Fejsbuk i otvorene grupe „Zagrljaj“. Saznali smo da su bajke namenjene svima, da su različite bajke imale uticaj na različite osobe, da su naučili da dobro pobeđuju zlo i da pravda kad-tad izađe na videlo.
Učiteljica Nada Kljajić je vodila razgovor sa učenicima, ispitujući i razmenjujući iskustva,zaključke, kao i mišljenja o različitim uticajima bajki na razvoj ličnost, emocija, međuljudskih odnosa,… Kroz ovo predavanje učenici su pronalazili vezu, poruku i inspiraciju tumačeći klasične bajke sa stvarnim životom.
U završnom delu đaci su osmislili i prezentovali svoje bajke na osnovu uputstva dobijenog od učiteljice Nade, sjajno se zabavili i ocenili najboljom ocenom celokupnu aktivnost.
Pa, ako ste se pitali da li su nam bajke potrebne i da li ih treba čitati i pričati, đaci iz Barande poručuju: DA! Bajke nam trebaju, jer čine naše detinjstvo lepšim.

Vaspitni uticaj bajke na decu