Agencija za zaštitu životne sredine: Alergični na polene mogu da odahnu

September 29, 2022

Alergični na polene mogu da odahnu
BEOGRAD, 29. septembra (Tanjug) – Predstojeći period će biti pogodan za alergične osobe jer se svakim danom očekuje smanjenje svih polena u vazduhu ističu iz Agencije za zaštitu životne sredine.
Na svim stanicama u državnoj mreži alergenog polena vrednosti polena ambrozije nisu prelazile granične vrednosti, a padavine su pomogle da se u vazduhu te vrednosti još više smanje.
“Na svim našim mernim mestima u državnoj mreži stanica beležimo i vrednosti ambrozije i drugih korovskih vrsta koje su u graničnim vrednostima. Svakako su i ovi veliki pljuskovi učinili da vazduh bude opran, tako da možemo da kažemo da alergične osobe mogu da odahnu u ovom periodu, a i u narednom kada je po samoj fenologiji biljaka opadajući trend cvetanja”, rekla je za Tanjug rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.
Prema njenim rečima, najugrožiniji su bili gradovi u Vojvodini.
“Međutim invazivna korovska biljka ambrozija se proširila, pa smo beležili jako visoke vrednosti ovog polena i u Valjevu i u centralnom delu Srbije. Možemo reći da samo južni deo naše teritorije nije tolike zaražen ovom korovskom vrstom. Zlatibor i Sokobanja su imali manje vrednosti zbog nadmorske visine, kao i specifične klime, pa su sugrađani tražili informaciju gde da se izmeste da bi poboljšali svoj kvalitet života”, rekla je Mitrović.
Ona je navela, da trenutno u našoj zemlji vrednosti ne prelaze granične i to 60 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a očekuje se i dalje smanjenje.
“Naša merenja traju do prvog novembra, kada nema više emitovanja polena u vazduhu. Kada objavimo da su merenja prestala i da polena nema, sugrađani se ponovo javljaju i kažu mi i dalje imaju simptome alergije, kao što su curenje nosa, svrab očiju i ušiju. Tada se dešava druga situacija, da su prisutni unutrašnji alergeni, takozvani in door zagađivači. Kada mi zatvorimo naše prostorije kreću spore gljiva, kondez oko naših prozora, svi alergeni koji su prisutni u itisonima. To nije polen”, rekla je Mitrović.

pročitajte još i

ED Pančevo: Najava radova u Sefkerinu

ED Pančevo: Najava radova u Sefkerinu

Najava radova u Sefkerinu OPOVO, 29. novembar 2022 – Zbog planiranih radova Elektrodistribucije Pančevo, u četvrtak, 1. decembra, u vremenskom intervalu od 10:30 do 12:30 časova, bez struje će biti ulice Parkovska i Oslobođenja kod parka. Elektrodistribucija Pančevo...

Vremenske prilike: Danas oblačno, ujutru ponegde -2 stepena

Vremenske prilike: Danas oblačno, ujutru ponegde -2 stepena

Danas oblačno, ujutru ponegde -2 stepena Srbija, 28. novembar 2022 U Beogradu i okolini danas umereno do potpuno oblačno, a ujutro i delom pre podne maglovito. Vetar slab, od sredine dana i umeren, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od -1 do 2, najviša dnevna...

Autobuska stanica Opovo: Prodaja mesečnih markica za decembar

Autobuska stanica Opovo: Prodaja mesečnih markica za decembar

Prodaja mesečnih markica za decembar OPOVO, 26. decembar 2022 - Autobuska stanica Opovo obaveštava putnike da će se prodaja mesečnih karti (markica) za decembar obavljati u sledećim terminima: SP Lasta 28.11.2022.         06:00 – 20:00 časova 29.11.2022.         06:00...

najnovije

najčitanije