1

Opštinska narodna biblioteka: Rezultati konkursa EKO KADAR Opovo

Rezultati konkursa EKO KADAR Opovo

Opovo10.avgust 2021.
Opštinska narodna biblioteka Opovo pod pokroviteljstvom opštine Opovo raspisala je 29.6.2021. godine konkurs pod nazivom Eko kadar Opovo. Tekst konkursa sa detaljnim uputstvima objavljen je na zvaničnom sajtu ustanove 29.6.2021. godine.
Ceo tekst pročitajte OVDE
Radovi na elektro mreži: Zamena rešetkastog stuba – bandere u toku

Zamena rešetkastog stuba – bandere u toku

Opovo, 10. avgust 2021
Kako smo saznali na terenu ED Pančevo vrši zameneu rešetkastog stuba-bandere koja se nalazi na raskrsnici ulica Borisa Kidriča i Šumske. Radovi po planu treba da budu gotovi do 14:30 h kada će se normalizovati snabdevenje električnom energijom na teritoriji celog Opova.
Atletika: Stefan Jovanov dvostruki šampion države za mlađe juniore

Stefan Jovanov dvostruki šampion države za mlađe juniore

OPOVO, 10. avgust 2021 – Proteklog vikenda na novoizgrađenom atletskom stadionu u Kraljevu održano je  Prvenstvo Srbije za mlađe juniore/ke.

Za titulu najboljeg u državi ali i za mesto u reprezentaciji pred predstojeće Prvenstvo Balkana koje se 14. avgusta održava u Kraljevu nadmetali su se atletičari i atletičarke u 19 atletskih disciplina.

Spartakov atletičar Stefan Jovanov bio je neprikosnoven u dve atletske discipline u bacanju kugle i diska, u kojima je osvojio zlatne medalje. Prvog takmičarskog dana Stefan je nastupio u bacanju kugle u kojoj je ostvario rezultat od 17.21m što je njegov najbolji rezultat ove sezone na otvorenom. On je vodio sve do poslednje serije u kojoj je nastala prava drama, gde ga atletičar iz AK “Kruševac” prebacuje i preuzima vođstvo, Stefanu je ostala još jedna šansa za prvo mesto, ulazi u krug za bacanje, vidno motivisan i pun adrenalina, što je iskoristio i završio takmičenje na prvom mestu, okitivši se zlatnom medaljom.

Drugog takmičarskog dana, Stefan je nastupio u disciplini bacanje diska, gde je obarao svoj lični rekord čak dva puta i sada iznosi 50.75m.

„Imao je Stefan na treningu hice preko 50m, znao sam da će se to desiti i na takmičenju, nažalost duvao je jak vetar u smeru bacanja, što atletičarima nije išlo na ruku, tako da nije bilo toga, verujem da bi disk leteo i preko 53m. Jedno malo Opovo ima dve zlatne medalje u bacačkim disciplinama na Prvenstvu Srbije, što nije mala stvar. Pored svih okolnosti koje su nas snašle na putu do ovog uspeha, pre svega mislim na preležanu koronu, povrede leđa, otkazivanja Evropskog prvenstva, na kome je Stefan trebalo da nastupi i pada motivacije, uspeli smo da se pripremimo i vratimo na pravi put, što smo i pokazali kada je to najviše trebalo“, izjavio je Stefanov trener Nemanja Stojanović.
Kulturno leto 2021: Grupa IleustraeOnDate se predstavlja opovačkoj publici

Grupa IleustraeOnDate se predstavlja opovačkoj publici

Opovo, 10. avgust 2021
Večeras od 19 časova najavljeno je otvaranje izložbe u galeriji “Jovan Popopić” grupe IleustraeOnDate.

IleustraeOnDate je grupa koja se bavi ilustracijama za decu, prvenstveno knjiga, na jedan edukativan i zanimljiv način, koji pospešuje dečiju maštu, a ujedno i razvija njihovo interesovanje prema umetnosti.

U pitanju su radovi 30 autora a oni će na nov način promovisati simboliku narativnog sadržaja knjiga.

Izložba je otvorena  od 10. avgusta do 2. septembra.
Oglas: Javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe urbanističko –arhitektonske razrade lokacije kat. br. 2108 i 2109 KO Sakule

Javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe urbanističko –arhitektonske razrade lokacije kat. br. 2108 i 2109 KO Sakule

Opovo, 10 avgust 2021
Opštinska uprava opštine Opovo, Odeljenje za imovinsko pravne, stambeno-komunalne poslove,urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine  oglašava javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe urbanističko –arhitektonske razrade lokacije

za izgradnju tri zgrade za smeštaj poljoprivredne mehanizacije , spratnosti  prizemlje (P),nadstrešnice za smeštaj poljoprivredne mehanizacije, poslovnog objekta sa kancelarijom(p), stambenog objekta,spratnosti(P) i septičke jame na parcelama kat.br.2108 i 2109 KO SAKULE u Sakulama

1. Javna prezentacija Urbanističkog projekat za potrebe urbanističko –arhitektonske razrade lokacije za izgradnju tri zgrade za smeštaj poljoprivredne mehanizacije, spratnosti  prizemlje (P),nadstrešnice za smeštaj poljoprivredne mehanizacije, poslovnog objekta sa kancelarijom(P), stambenog objekta,spratnosti(P) i septičke jame na parcelama kat.br.2108 i 2109 KO SAKULE u Sakulama , za investitora Prvulj Vojkan iz Sakula.

Javna prezentacija održaće se u trajanju od sedam dana u prostorijama zgrade Opštinske uprave Opovo ulica Borisa Kidriča br.10 u periodu od 16.08.2021.godine do 23.08.2021.godine.

2.Obrađivač predmetnog Urbanističkog projekta, broj teh. dokum. UP-08-06-21 od avgusta 2021.godine je “NUOVA” Arhitektonski studio iz Zrenjanina,Kralja Aleksandra  I Karađorđevića  2/IX, odgovorno lice i odgovorni urbanista je Ljubica Ćulibr Santrač, dipl.inž.arh.-licenca br.200 1435 14

3.Informacije i sva obaveštenja o javnoj prezentaciji možete dobiti na uvid u prostorijama Opštinske uprave Opovo, Odeljenje za imovinsko pravne, stambeno-komunalne poslove,urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine i na telefon 013/681 212 ili 681 666.

4.Urbanistički projekat biće dostupan na uvid zaiteresovanoj javnosti u digitalnom obliku ,u toku trajanja javne prezentacije , na zvaničnoj internet glasilu „Glas Opovo“ i na sajtu Opštine Opovo ( www.opovo.org.rs.) 

5.Pozivaju se sva zainteresovana pravna i fizička lica da izvrše uvid u Urbanistički projekat , kao i da u toku trajanja javne prezentacije od sedam dana  dostave svoje primedbe i sugestije u pisanoj  formi Odeljenju za  imovinsko pravne, stambeno-komunalne poslove,urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine,putem pisarnice  Opštinske uprave opštine Opovo, ul.Borisa Kidriča br.10, poštanski broj 26 204 Opovo, najkasnije do poslednjeg dana trajanja javne prezentacije zaključno sa 23.08.2021.godine.

Dokumetaciju možete preuzeti OVDE
Poljoprivreda: Rod kukuruza zbog vrućina značajno manji

Rod kukuruza zbog vrućina značajno manji

Izvor: BETA
Visoke temperature i nedostatak vlage smanjiće ove godine rod kukuruza u Srbiji do 50 odsto i stanje te kulture ne bi mogle da poprave ni kiše, rekli su stručnjaci.

Rukovodilac marketinga u zemunskom Intitutu za kukuruz „Zemun polje“ Života Jovanović rekao je da će, zavisno od područja, prinos biti od 30 do 50 odsto manji nego što se očekivalo, ali da nema opasnosti od bolesti aflatoksin koja se javlja usled prevelikih kiša i vlage.

„Ova godina će biti jedna od slabijih godina zbog ektremno visokih temperatura zbog čega se kukuruz loše oprašio, malo vlage i loše raspoređenih padavina“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je najgora situacija u Banatu, istočnoj Srbiji i delu Šumadije, a da je rod prosečan ili dobar u zapadnoj Bačkoj, Sremu i požeškoj kotlini, ali da to nije velika teritorija.

On je rekao da je stanje semenskog kukuruza na 1.300 hektara tog Instituta dobro jer se 85 odsto navodnjava i da će ga biti dovoljno za domaće tržište i za izvoz.

Saković: Prosečan prinos biti 5,9 tona po hektaru

Direktorka Udruženja za unapređenje prozvodnje žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Sunčica Saković rekla je da će, prema proceni od pre nekoliko dana, prosečan prinos biti 5,9 tona po hektaru, a ukupan rod oko šest miliona tona, ali da će se prognoza sigurno korigovati.

Ona je rekla da je rod prošle godine bio 8,1 tonu po hektaru a ukupan rod oko šest miliona tona.

Saković je rekla da nekoliko poslednjih godina vlada suša koja je posebno 2012. godine bila velika, kada je prosečan prinos bio oko tri tone po hektaru, a ukupan 3,75 miliona tona.

„Iako je 2012. godina bila loša Srbija je tada uspela da izveze 575.000 tona kukuruza“, rekla je ona.

Podsetila je da je jedna od lošijih godina bila i 2015. kada je prosečan prinos bio 5,4 tone po hektaru, ukupan rod je bio 5,68 miliona tona, od čega je izvezeno 1,6 miliona tona.

Saković je rekla da је povećana domaća potrošnja kukuruza sa 4,4 miliona tona na 4,6 do 4,7 miliona tona i da će ove godine biti dovoljno za domaće tržište, ali da je ugrožen izvoz.

Kukuruzom je ove godine zasejano nesto više od milion hektara, a sojom oko 250.000 hektara.

Procena prosečnog roda soje, koja je takodje osetljiva na sušu, već je korogovana sa 2,2 tone po hektaru na dve tone i prema rečima Saković moguće su i nove korekcije.