Dragan i njegovi pulini

Dragan i njegovi pulini

Dragan i njegovi pulini

BARANDA/OPOVO 24. septembar 2023; Na jednom bajkovitom mestu, gde Tamiš zajedno sa okolnom prirodom stvara veličanstvene pejsaže i okruženje, sreli smo Dragana Fejaša, čobanina koji ovde sa svojim pulinima čuva stado krava na ispaši.
Mesto koje je u našem kraju poznato kao Mačkov vir je raj za ljubitelje prirode, pecaroše i sve one koji vole mir, tišinu…

Dragan se ovim poslom bavi, kako kaže, dvadeset i više godina, živi u Barandi i čuva stado za svog gazdu. Za gazdu ima samo reči hvale i tvrdi da se od ovog posla može živeti, naravno uz dozu odgovornosti, revnosnom obavljanju svakodnevnih poslova i kako kaže, dozu ljubavi.
Pogledajte priču koju smo snimili za vas.

Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine

Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine

ALIBUNAR, 23. septembar 2023 – na izletištu Devojački bunar kod Alibunara, održan je 14. sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine na kome se okupilo preko 170 udruženja žena.

Kao i prošle godine, na sajmu su učestvovala udruženja žena iz Opštine Opovo – Aktiv žena iz Opova . Kreativa iz Sefkerina, i Zlatne ruke iz Sakula. Lokalna samouprava je našim udruženjima obezbedila logističku podršku za odlazak na ovu manifestaciju, a štandove opovačkih udruženja obišli su predsednik opštine Miloš Markov, njegova zamenica Anka Simin Damjanov i načelnica Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika.

Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine/Glas Opova

Manifestaciju je obeležio bogat kulturno – umetnički program, razna takmičenja, kreativne radionice, druženje i razmena iskustava.

Prvi Sajam pokrenuo je još 2009. godine Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova, povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena. Manifestacija se svake godine održava u drugom mestu, a njen primarni cilj je da istakne doprinos žena iz ruralnih područja Vojvodine, da promoviše njihovo kreativno stvaralaštvo, identifikuje potencijale i podrži njihov preduzetnički duh.

Uprkos tome što se suočavaju sa različitim izazovima modernog doba, članice udruženja se trude da sačuvaju tradiciju.

Ovogodišnji Sajam posetili su i Verica Lazić, savetnica predsednika Republike Srbije i Miloš Vučević, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane koji je svečano i otvorio manifestaciju.

RHMZ upozorava na obilne padavine i olujni vetar, crveni meteo-alarm

RHMZ upozorava na obilne padavine i olujni vetar, crveni meteo-alarm

SRBIJA, 24. septembar 2023
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas u Srbiji biti pretežno oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i olujnim severozapadnim vetrom.
Očekuju se i obilne padavine, posebno u drugom delu dana od 40 do 80 mm, a lokalno i oko 100 mm za 24 sata, što predstavlja mesečnu količinu padavina.
U Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i istočnoj Srbiji na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.
U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.
U Beogradu danas oblačno i hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.
U pojedinim delovima grada očekuju se obilne padavine, posebno u drugom delu dana, od 30 do 60 mm za 24 sata, lokalno i više.
Znamenite žene Srbije : Priča o majci Mihajla Pupina

Znamenite žene Srbije : Priča o majci Mihajla Pupina

Priča o majci Mihajla Pupina

Snaga i volja da sine izveda na pravi put, nepismena majka odgajila je naučnika. Bila je razborita, moralna, sanžna i veoma pobožna. Nezavisno gde se nalazio: na pašnjaku kraj Tamiša, pred svojom kućom u širokom banatskom sokaku, u učionicama Pančeva ili Praga, na farmi farmera ili fabrici dvopeka u Njujorku, u ložionici ali i laboratorijumima Kolumbija univerziteta, Kembridža i Berlina… svuda je tražio oči svoje majke, stvarno oštrog ali blagotvornog pogleda, oči koje su ga upućivale na blagorođe i stvaralaštvo. Nije slučajno da Mihajlo Pupin svoje puteve, kroz tako trnovit život, redovno prati savetima koje je dobijao od majke, razmišljanjima o tome šta bi mu na to rekla majka, pitanjima koje bi mu postavila gledajući ga pravo među zenice.”

A, ta majka, o kojoj je u knjizi “Znamenite žene Srbije” pisao Žika Marković, zvala se Olimpijada Pupin. Pronalazač sa 24 prijavljena patenta, kojima je zadužio čitav svet, ispisanu životnu biografiju posvetio je upravo ženi koja ga je rodila. I kojoj je bio zahvalan za sve što je postigao na zvezdanom nebu nauke. Olimpijada je potekla sa obala Ohridskog jezera, ali se rano sa roditeljima preselila u Banat, u Opovo. Kada je došlo vreme, kao izuzetno lepa devojka udala se za Kostu Pupina iz Idvora. Dugo nisu mogli da dobiju dete, nekoliko puta su im se rodila mrtvorođenčad, pa je Mihajlovo rođenje bilo beskrajna radost. Stigao je naslednik. Olimpijada je verovala da je on dar od Boga, pišu Novosti.

Ova hrabra i sposobna majka, stub porodice, kako je dr Koča Jončić zapisao, “bila je nepismena, ali veoma razborita i moralno jako uokvirena žena – i sama opterećena nacionalnim romantizmom i svetosavskim pravoslavljem; ona je bila skoro opšta pojava toga doba, ali je ipak uspevala da izađe iz uskih okvira Idvora, da sagleda udaljen svet nauke drugih naroda i zemalja, kojima se kretao njen sin, i da ga upućuje na najbolje puteve i podstiče na izvanredan samopregor i sopstveni razvoj.”

Bila je veoma pobožna, najviše je poštovala Svetog Savu jer je isticao pismenost i vrednost knjige, recitovala je psalme, bila je zaljubljena u ikone, ali nije želela da joj sin postane monah, nego učenjak. Marković kaže da je u njemu videla dar Boga i prirode, koji će vredeti samo ako Mihajlo bude vredno učio i radio. U tom duhu ga je i vaspitavala.

On je voleo njenu istinoljubivost i ugradio ju je u svako svoje delo, svako ostvarenje. Kada je krenuo u školu u Pančevu i “lomio” prste oko slova, činilo mu se da ga učitelj muči, ali onda mu je majka objasnila da ako želi da krene u svet o kojem je slušao, mora da ima još jedan par očiju – za čitanje i pisanje, jer postoji toliko toga o čemu ne može saznati ako ne bude umeo da čita i piše. Zbog toga što je njoj to bilo uskraćeno, govorila je da se oseća slepa kod zdravih očiju i da on ima šansu da bude drugačiji.

Poznat je Olimpijadin savet Mihajlu: “Znanje, to su zlatne lestvice preko kojih se ide u nebesa, znanje je svetlost koja osvetljava naš put kroz život i vodi nas u život pun večne slave.” A, on je govorio da mu je majka bila bolji učitelj od svih koji su ga učili. Svima i svuda je ponosno govorio o njoj, njenoj mudrosti, savetima, lekcijama o malim i sitnim stvarima, hlebu koji je pravila… Hrabrila ga je i molila za njega kada je izgledalo nemoguće da će uspeti da se školuje, kada se činilo da su se zle sile urotile protiv njega, jer je zbog aktivnosti

u pokretu Omladine srpske morao da napusti Pančevo, a kasnije, zbog finansijske krize, prekine školovanje u Pragu. Veliki naučnik je prvi put o Americi čuo upravo od svoje majke, koja je govorila da je Franklin bio mudriji od svih mudraca iz Idvora i da on ne treba da se vraća u to blato. Kada je prvi put kročio na novi kontinent, bio je uplašen, ali je kasnije priznao da su mu čvrsta vera u Boga i uverenje da će uslišiti Olimpijadine molitve, dali snagu da savlada strah. Sa diplomom Kolumbija univerziteta Mihajlo je “potrčao” u Idvor da obraduje majku, koja se zaplakala kada ga je videla. Tada je već bio veliki “mudrac”, ali je rekao kako se pred njom osećao tako mali, bespomoćan i pritom – najsrećniji na svetu.

Pupin joj je posvetio sve što je postigao

Ispunio je njenu želju – iz Amerike se vratio bogat znanjem i akademskim počastima, a na Kembridž ga je ispratila rečima da je to veliki hram posvećen traganju za večnom istinom, ispunjen slikama svetaca nauke, pa se zahvalila Bogu što ide da radi među njima. A on se zahvaljivao njoj, govoreći da je bila najpažljiviji slušalac njegovih objašnjenja, da ih je brzo shvatala i pamtila čak i kada je već zašla u osmu deceniju. Znala je Olimpijada i da ga opravda, pa je, na primer, kada je umesto u rodno mesto na odmor otišao u Škotsku, napisala sinu da Idvor ionako nije prijatno mesto za bilo koga ko želi da razmišlja, pa da će “skoknuti” kada bude u Berlinu, jer je mnogo bliži.

Onog dana kada mu je sestra poslala pismo u kojem je napisala da je majka umrla, Mihajlo se zavetovao da će sačuvati uspomenu na nju. Skoro tri decenije kasnije Srpska akademija nauka je objavila da će prihod od fondacije posvećene uspomeni na Olimpijadu Pupin iskoristiti da se siromašnoj deci u tadašnjoj Staroj Srbiji i Makedoniji pomogne u školovanju. Jer, ako je neko verovao u obrazovanje, onda je to bila ova žena.

Rodila dete za dobro čovečanstva

Mihajla Pupina je rodila majka Olimpijada za dobro čovečanstva i umrla je, a da nije pomislila, da je činom rađanja i sama postala nosilac najsjajnije medalje dušom darivane za majku. I, još nešto: vredelo je biti majka Olimpijada, kada se imao sin koji se zvao Mihajlo Pupin, sazdan od brige i pažnje, poštovanja i ponosa sa takvom majkom”, zapisao je Žika Marković u svojoj knjizi, pišu Novosti.

Iz knjige “Znamenite žene Srbije” pisao Žika Marković

Izvor/Novosti/StilKurir

Podrška Pokrajinske vlade malim poljoprivrednicima kroz Agrobiznis inkubator

Podrška Pokrajinske vlade malim poljoprivrednicima kroz Agrobiznis inkubator

NOVI SAD, 24. septembra (Tanjug) – Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić obišao je drugi po redu Agrobiznis sajam u Sremskoj Mitrovici koji je okupio više od 70 malih poljoprivrednih proizvođača iz Srema i okoline. Sajam je organizovao Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica, koji su prošle godine osnovali Pokrajinska vlada i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, saopštila je Pokrajinska vlada. “Prepoznali smo da Srem i okolina imaju mnogo malih poljoprivrednih proizvođača kojima je potrebna podrška da plasiraju svoje proizvode na tržište, ali i pomoć u organizaciji rada, a delom i procesne proizvodnje“, istakao je Ćurčić i dodao da danas Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica ima više od 40 članova koji se bave preradom mesa, mleka, proizvodnjom meda, rakije, vina. On je još dodao da je ideja da se osim prostora u kom je Agrobiznis inkubator, obezbedi i procesna oprema, koju će moći da koriste oni koji nemaju svoju opremu da pripreme proizvode i da ih iznesu na tržište. “Članovi ovog biznis inkubatora podržani su i kroz učešće na međunarodnim sajmovima u Novom Sadu i Beogradu, gde su mogli da izlože svoje proizvode, da ih plasirau i obezbede prodaju“, rekao je Ćurčić.

On je najavio da će u novembru u Novom Sadu biti održan okrugli sto koji će okupiti trgovinske lance, finansijske institucije i korisnike Agrobiznis inkubatora, kako bi se sagledale mogućnosti za unapređenje rada malih poljoprivrednih proizvođača. Zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Petar Samardžić zahvalio je Pokrajinskoj vladi na podršci u finansiranju osnivanja, ali i daljeg rada i funkcionisanja Agrobiznis inkubatora u Sremskoj Mitrovici, prvog biznis inkubatora u našoj zemlji poljoprivrednog karaktera. “Ovaj biznis inkubator svojim korisnicima pruža i podršku za učešće na sajmovima i manifestacijama poput Agrobiznis sajma, u cilju boljeg proboja na tržište i veće vidljivosti onoga što prozvode u svojim gazdinstvima i preduzetničkim radnjama“, rekao je Samardžić. Proesor Dejan Janković istakao je da je Agrobiznis inkubator dobro počeo i da će i u daljem radu imati podršku Poljoprivrednog fakulteta. “Ideja je da se pomognu naši mali poljoprivredni proizvođači, pre svega prerađivači hrane, i da se očuva to što jeste naše jezgro. U svim proizvodima koje ovde kupujemo sadržana je i običajnost i kultura našeg života i naših predaka i to moramo da čuvamo“, rekao je Janković. On je dodao da je pomoć malim proizvođačima od velike koristi, jer sami ne mogu da igraju utakmicu na tržištu sa velikim distributivnim lancima.