Prevoz Milanović: Vikend za obilazak Trebinja i okoline

Prevoz Milanović: Vikend za obilazak Trebinja i okoline

Vikend za obilazak Trebinja i okoline

OPOVO, 14. septembar 2023 – Dvodnevni aranžman, 30. septembar / 1. oktobar, obuhvata obilazak Trebinja, okolnih manastira i kulturno – istorijskih spomenika. Cena aranžmana sa noćenjem: 60 evra. Način plaćanja: 30 evra po prijavi + 30 evra tri dana pred polazak.
NAZOVITE NAS NA: 061 6875 224 (Zlatoja Momčilov)

Polazak iz Opova u 5:00h.

  1. dan (subota): obilazak Trebinja, rodne kuće Vasilija Ostroškog i manastira Zavala.

Trebinje je smešteno na Popovom polju. Jednim delom kroz Trebinje protiče reka ponornica Trebišnjica.

Rodna kuća Svetog Vasilija Ostroškog – Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, Popovo polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj, 28. decembra 1610. godine.

Manastir Zavala je posvećen Vavedenju presvete Bogorodice. Prvi pisani pomen manastira Zavale je iz 1514. godine. U ovom manastiru, u monaštvo je stupio Sveti Vasilije Ostroški.

Prenoćište.

  1. dan (nedelja): obilazak Tjentišta i manastira Draževina.

Tjentište se nalazi u okviru Nacionalnog parka „Sutjeska“, između klisure Prosječenice i Ćurevske klisure, nedaleko od Foče.

Manastir Draževina – Manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci nalazi se ispod planine Varda, a neformalno je nazvan Draževina.

Povratak kući.

 

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode: Počela kampanja „Ne pali strnjiku“

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode: Počela kampanja „Ne pali strnjiku“

Počela kampanja „Ne pali strnjiku“

OPOVO, 14. septembar 2023 – Početak kampanje od nacionalnog značaja „Ne pali strnjiku!“, sa ciljem da se zaustavi štetna praksa paljenja žetvenih ostataka, i time spreče požari koji dovode do zagađenja vazduha, uništavaju okolinu i imovinu, svečano je obeležen 4. septembra u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović navela je da će kampanjom biti skrenuta pažnja na štetnost i kažnjivost paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve, ali i na savete kako da se oni zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi..

„Na sastancima Radne grupe na nivou Vlade Srbije zaključili smo da paljenje žetvenih ostataka koje počinje u ovo doba godine znatno narušava kvalitet vazduha i ukupno stanje životne sredine. Samo u prošloj godini, zabeleženo je oko 15.000 požara na otvorenom, što je ne samo štetno nego i protivzakonito. Iako postoji kaznena politika, nadam se da će kampanja koju sprovodi Ministarstvo koje vodim, doprineti da se svest svakog pojedinca podigne na viši nivo i da se već u ovoj sezoni smanji broj požara i kazni. Pozivam poljoprivrednike i sve građane Srbije da učine korak napred i da ne pale žetvene ostatke, jer je ovo zajednička borba za sve nas i buduće generacije”, rekla je Vujović.

Kampanja je, dodaje ona, rezultat dobre saradnje Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a realizuje se uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kontinuirano podržavamo Vladu Srbije u podizanju svesti javnosti o šteti i opasnostima koje paljenje strnjike izaziva i apelima da se poljoprivrednici okrenu bezbednim metodama odlaganja žetvenih ostataka, poručio je stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš.

„Ovogodišnja kampanja „Ne pali strnjiku“ deo je aktivnosti za smanjenje zagađenja vazduha i životne sredine, koje sprovodimo u okviru inicijative „EU za zelenu agendu u Srbiji“. Zajedno sa nacionalnim i lokalnim institucijama radimo na tome da zaštitimo zdravlje i bezbednost ljudi, očuvamo biodiverzitet i smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte“, rekao je Beriš.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva izjavila je da je srećna što može da se pridruži pokretanju kampanje koja podiže svest o opasnostima koje nosi spaljivanje strnjike – „Ne pali strnjiku!“.

„Kampanju, zahvaljujući fondovima EU, sprovode naši partneri iz UNDP-a i relevantna ministarstva. Zakonodavstvo EU snažno obeshrabruje spaljivanje strnjike, jer je naučno dokazano da je to više štetno nego korisno, da nosi brojne rizike kao što su požari, zagađenje vazduha i degradacija zemljišta. Poljoprivredna produktivnost zavisi od zdravih ekosistema koji su u srži Evropskog zelenog dogovora – obećanje EU da će postati klimatski neutralna do 2050. godine, između ostalog smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i obnavljanjem biodiverziteta“, navela je Halačeva.

Pokrajinska vlada: Raspisan novi konkurs za podršku ženskom preduzetništvu

Pokrajinska vlada: Raspisan novi konkurs za podršku ženskom preduzetništvu

Raspisan novi konkurs za podršku ženskom preduzetništv

NOVI SAD, 14. septembar 2023 – Povodom raspisivanja novog konkursa za podršku ženskom preduzetništvu, drugog po redu u tekućoj godini koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u saradnji sa Kabinetom potpredsednika Pokrajinske vlade, održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljene pojedinosti, uslovi i kriterijumi po ovom pozivu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakli su da je i ovaj ponovljeni konkurs za podršku preduzetnicama rezultat zajedničkog rada, te da se bespovratna sredstva dodeljuju za realizaciju inovativnih ideja, unapređenje poslovnog procesa, podsticanje zapošljavanja i sveobuhvatne digitalne transformacije.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju preduzetnice i privredna društva sa najmanje 51 odsto udela u vlasništvu žena sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom u Vojvodini koja su upisana u registar APR-a najkasnije do 30. decembra 2022. godine, te razvrstana na mikro ili mala pravna lica ili preduzetnice koje su paušalni poreski obveznici.

Sredstva su namenjena za subvencionisanje troškova za nabavku mašina, opreme ili računarske opreme, softvera ili usluge u tekućoj godini, a sam predmet nabavke mora biti nov.

Potpredsednik Ćurčić je istakao da je uloga sredstava javnog informisanja ključna u informisanju javnosti o radu i zalaganju Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, posebno u domenu ženskog preduzetništva, te informisanja žena koje žele da se bave preduzetništvom, kao i preduzetnica, koje žele da unaprede svoje poslovanje.

„Ove godine smo 29. marta imali javni poziv za žensko preduzetništvo, gde je od 159 aplikacija 73 aplikacije prošlo na konkursu. Utrošenost je bila 100 odsto, odnosno 8,5 miliona dinara je upućeno  ženskom preduzetništvu i pomoć njihovom poslovanju. Analizirajući rezultate tog javnog poziva, te u razgovoru sa preduzetnicama i udruženjima, došli smo do zaključka da bi s obzirom na  veliko interesovanje, kroz rebalans budžeta koji je bio ove godine, mogli da obezbedimo još jedan deo sredstava“, istakao je Ćurčić.

Potpredsednik je dodao da je iznos za ovu namenu povećan za oko 60 odsto, te da je ukupan budžet po novom konkursu za podršku ženskom preduzetništvu oko 13 miliona dinara, kao i da korisnice sredstava iz marta meseca neće biti ponovljene po novom konkursu.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, zajedno sa mojim kabinetom radi na ovom poslu već godinama, i trudimo se da temu ženskog preduzetništva podignemo na što veći nivo i pomognemo ženama preduzetnicama, da ih osnažimo, ohrabrimo u njihovom poslu i u njihovom biznisu“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade, izrazivši uverenje da će uspešnost ovog javnog konkursa biti ista kao i proteklog.

Sekretra Ivanišević je izneo ukazao na značaj unapređivanja  ženskog preduzetništva na teritoriji AP Vojvodne, koje podstiče Pokrajinska vlada.

„Prateći politiku, pre svega, Vlade republike Srbije, koja je preko Ministarstva privrede za šest puta povećala opredeljena sredstva za ovu namenu, a nakon izglasanog rebalansa budžeta, uspeli smo da u odnosu na 2022. godinu i sami uvećamo sredstva za žensko preduzetništvo čak tri puta. To pokazuje našu posvećenost ovoj ideji“, rekao je pokrajinski sekretar Ivanišević, dodavši da postoji intencija da se već u januaru mesecu naredne fiskalne godine, a po usvajanju novog budžeta, raspiše nov konkurs za žensko preduzetništvo.

„U tom novom konkursu potrudićemo se da odmah opredelimo ne manje sredstava od  ukupno opredeljenih u 2023. godini. Ideja jeste da proširimo krug preduzetnica koje mogu da učestvuju na konkursu. Važno je istaći da na ovom konkursu mogu da učestvuju žene vlasnice preduzeća sa preko 51 odsto udela“, rekao je Ivanišević.

Sekretarijat dodeljuje sredstva u ukupnom iznosu od 13,2 miliona dinara, od čega je 11, 7 miliona dinara dinara za kapitalne i 1,5 milion dinara za tekuće subvencije. Bespovratna sredstva se odobravaju u visini do 90 odsto.

Iznos odobrenih sredstava može biti najmanje 50.000 dinara, dok se najviši iznos određuje shodno predmetu nabavke i to za mašine i opremu do najviše 600.000 dinara, za računarsku opremu do 250.000 dinara, softver do 200.000 dinara i za usluge do maksimalnih 150.000 dinara.

Učesnice na Javnom konkursu mogu podneti samo jednu prijavu za jednu namenu. Rok za podnošenje prijava je 28. septembar 2023. godine.

Konkurs: https://spriv.vojvodina.gov.rs/rs/12-%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d1%80-2023-%d1%98%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%83-%d0%b1/