U okviru “ROADPOL dani bezbednosti” MUP sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja

U okviru “ROADPOL dani bezbednosti” MUP sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja

SRBIJA/BEOGRAD, 15. septembar 2023 – Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 16. do 22. septembra, u okviru projekta “ROADPOL dani bezbednosti” sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji čitave zemlje. Iz MUP-a su saopštili da se ova akcija istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), dok je projekat podržan od strane Evropske komisije.

Projekat ima za cilj podizanje svesti o značaju poštovanja saobraćajnih propisa i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na evropskim putevima. U akciji će biti angažovani svi raspoloživi policijski službenici, kao i svi uređaji za kontrolu saobraćaja. Tokom sprovođenja projekta, policijski službenici saobraćajne policije tokom kontrole poseban akcenat usmeriće na otkrivanje prekršaja kojima se najviše ugrožava bezbednost saobraćaja, kao što su prekršaji prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje. Takođe, u okviru projekta “ROADPOL dani bezbednosti”, u sredu, 20. septembra obeležiće se Dan bez poginulih u saobraćajnim nezgodama na evropskim putevima, zaključeno je u saopštenju MUP-a.

JP Mladost: Sutra delovi Opova bez vode

JP Mladost: Sutra delovi Opova bez vode

Sutra delovi Opova bez vode

OPOVO, 15. septembar 2023
JP Mladost obaveštava  građane Opova da će dana 16.09.2023. godine (subota) u periodu od 8.30 – 13.00 časova bez vode  biti pojedini delovi ulica zbog rekonstrukcije vodovodne mreže i to:

-Branka Radičevića – od Drugog oktobra do kraja ulice;

-Drugog oktobra – od Šumske do kraja ulice;

-Grobljanska – cela ulica;

-Slatinska – od Drugog oktobra do kraja ulice.

Stupio na snagu izmenjen zakon o saobraćaju, od danas i oduzimanje vozila

Stupio na snagu izmenjen zakon o saobraćaju, od danas i oduzimanje vozila

BEOGRAD, 15. septembra (Tanjug) – Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim se uvode strože kazne kao što je oduzimanje vozila, stupio je danas na snagu. Pored privremenog oduzimanja vozila počiniocima najtežih prekršaja koji su u prethodne dve godine već načinili teži saobraćajni prekršaj, zakonom se predviđa i zabrana vožnje trotineta po pešačkim površinama i spuštanje starosne granice za vozače kamiona i autobusa.

U prekršaje zbog kojih će biti moguće oduzeti vozilo spadaju vožnja pod dejstvom alkohola sa preko 1,2 promila, odbijanje alko testiranja i odbijanje droga testiranja. Takva kazna predviđena je i za prekoračenje brzine u naselju za 80 kilometara na čas, van naselja 70 kilometara na čas, u zoni škole 60 kilometara na čas, u zoni usporenog saobraćaja 50 kilometara na čas. Vozilo može biti privremeno oduzeto i zbog prevoza dece tamo gde nije predviđen prevoz putnika, preticanja vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu, preticanja kolone pod pratnjom i nepropuštanja vozila pod pratnjom.

Vaspitni uticaj bajke na decu u Barandi

Vaspitni uticaj bajke na decu u Barandi

Vaspitni uticaj bajke na decu u Barandi

BARANDA, 15. septembar 2023 – Na početku ove školske godine u Izdvojenom odeljenju Olga Petrov u Barandi OŠ “Zoran Petrović” Sakule, je učiteljica Nada Kljajić uz nesebičnu podršku svojih kolega održala novo stručno autorsko predavanje đacima mlađeg školskog uzrasta.

U okviru manifestacije Nedelja ruskog dečijeg filma “Čarobni svet bajke”, predavanje je realizovano kroz integrativno-heuristički dvočas na temu “Vaspitni uticaj bajke na decu”. Nada Kljajić već nekoliko godina unazad aktivno pristupa edukativnoj realizaciji na istu  temu u cilju isticanja vrednosti bajke tokom detinjstva.

Ona ističe da bajke nose onakve poruke kakve čitalac (slušalac) želi. A njoj su lično pomogle tokom detinjstva kako bi oplemenila i izgradila pozitivne moralne norme. Upravo je čitajući bajke uspevala da pronalazi dobre ljudske vrednosti. Danas takvim vrednostima podučava i svoje đake u školi.

Deca su gledala stari ruski animirani film, (bajku) iz 1957. godine pod nazivom “Princeza žaba”. Izvršili zatim detaljnu analizu pomoću asocijativnih materijala. Povezali algoritmom boju, zvuk, pokret i oblik likova i događaja iz bajke. Imenovali “Štitobran” i pomoću njega objasnili od čega se štite a šta vredi štititi.

Ovo predavanje predstavlja još jedno u nizu dovoljno aktivnih, podsticajnih, korisnih i vrednih predavanja koje mogu pomoći da se osnaži dečija duša.

Fer plej liga: Spartanci započeli ligu

Fer plej liga: Spartanci započeli ligu

Spartanci započeli ligu

OPOVO, 15. Septembar  2023
U nedelju 17. septembra  2023. godine  u Beogradu počinje Fer plej liga na terenima (sc Rakovica, sc Gladijator, sc Bask i sc Ada), za mlađe grupe dece od 2013. do 2018. godišta.
2011 i 2012 godište odigrali su svoje prvo  kolo prošle nedelje i startovali veoma uspešno, obe utakmice su pobedili identičnim rezultatom 3:1.

2012 : Rad – Spartanac 1:3

2011 – 2012:  Dif – Spartanac 1:3

2011 i 2012. godište igraju već drugo kolo u subotu 16. septembra.

Ko jedan smo svi Spartanci smo mi!!