Crkva Sakule: Sakupljen značajan iznos, potreban još jedan deo za realizaciju

Crkva Sakule: Sakupljen značajan iznos, potreban još jedan deo za realizaciju

Sakupljen značajan iznos, potreban još jedan deo za realizaciju
SAKULE, 5. septembar 2023
Srpska pravoslavna crkvena opština Sakule, prikupljanje priloga za zamenu starih i postavljanje novih aluminijumskih prozora na hramu Sv. Oca Nikolaja u Sakulama. U toku je akcija prikupljanja sredstava, Novac se može uplatiti na Žiro račun: 200-2278910101061-30 kod banke Poštanska štedionica ili doneti kod sveštenika.,, Pozivamo sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu oko sakupljanja novčanih sredstava radi kupovine i postavljanja novih aluminijumskih prozora na hramu Sv Oca Nikolaja u Sakulama ” izjavio je Dušan Suknović sveštenik iz ovog mesta u našoj opštini.

Za sada akcija dobro ide i sakupljen je značajan iznos, međutim, potrebno je još malo donacija kako bi se projekat realizovao do kraja, saznajemo u crkvenoj opštini Sakule

Dečiji festival u Opovu: Čarobni svet bajki od 12. do 15. septembra

Dečiji festival u Opovu: Čarobni svet bajki od 12. do 15. septembra

OPOVO, 5. septembar 2023 – Peti put zaredom, u organizaciji Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši“ svečanim otvaranjem 12. septembra u Kulturnom centru Opovo, počinje Nedelja ruskog dečijeg filma pod nazivom „ČAROBNI SVET BAJKE“, koja će trajati do 15. septembra.

Manifestacija se održava uz podršku lokalne samouprave, a podršku pri organizaciji pružili su Filmski studio „Sojuzmultfilm“ iz Rusije, Nacionalni savet Ruske nacionalne manjine u Srbiji, Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu, Kulturni centar Opovo (Opštinska narodna biblioteka) i Osnovna škola „Dositej Obradović“.

Glavni ciljevi događaja: upoznavanje srpske dece sa ruskom kinematografijom i ruskom tradicijom; širenje vidokruga dece, njihovo pozitivno opažanje i razumevanje ruske kulture; formiranje aktivnog dijaloga i kulturne razmene između Rusije i Srbije; jedinstvo slovenskih naroda.

Svečano otvaranje festivala planirano je za 12. septembar u 13:00 časova u sali Kulturnog centra Opovo. Tradicionalno organizator priprema svečanu ceremoniju otvaranja festivala, na kojoj će nastupiti vokalna grupa Opovačke škole uz klavirsku pratnju naše sugrađanke, profesorke Ivane Josić sa pesmama „Krokodil Gena“ i „Plavi voz“ (prepev Nade Kljajić). Nakon otvaranja festivala će se projektovati predstava najpopularnijeg i najzabavnijeg crtanog serijala sa srpskim titlovima „Čeburaška i njegovi prijatelji” (64 min.) čuvenog Filmskog studija „Sojuzmultfilm“ iz Rusije.

U programu manifestacije organizovano je pet projekcija filmova, u dva termina u toku dana. Kako je podršku ovom projektu pruža i Osnovna škola „Dositej Obradović“ Opovo, organizator očekuje i veliki broj školaraca, koji će dolaziti u organizovanim posetama. Neće ostati nezapaženi ni mališani iz predškolskih ustanova. Za najmlađe je rezervisan termin u 10 časova 13. septembra. Biće prikazani najbolji ruski filmovi Filmskog studija „Sojuzmultfilm“, svima omiljene stare dobre bajke u žanru crtanog filma: „Čeburaška i njegovi prijatelji“, „Ma čekaj, bre!“, „Konjić-Grbonjić“, „Snežna kraljica“ i dr.

Opovačke školarce u okvirima manifestacije očekuje još mnogo toga interesantnog: nacionalni likovni konkurs na temu „Čarobni svet bajki“, literarno takmičenje „Napiši bajku“ (koordinator aktivnosti – Anita Milanov, profesorica srpskog jezika i književnosti OŠ „Dositej Obradović“ Opovo), a među njima je i stručna tribina „Vaspitni uticaj bajke na decu“, koju će održati naša sugrađanka iz Barande, književnica Nada Kljajić. Nakon tribine će predstaviti svoju novu knjigu.

„Ove godine mi je posebno drago da, zahvaljujući direktoru najstarijeg Filmskog studija „Sojuzmultfilm“ u Rusiji, Borisu Maškovcevu, koji je predostavio filmove za prikazivanje i uz podršku Nacionalnog saveta Ruske nacionalne manjine u Srbiji uradili smo prevod crtanih filmova na srpski jezik, kako bismo mogli što bolje da upoznamo srpske školarce sa ruskom kinematografijom. Opovački mališani, imaće priliku da upoznaju ruske heroje animacije, omiljene milionima sovjetskih gledaoca još iz detinjstva: avanture dobrog Krokodila Gene i njegovog prijatelja Čeburaške – nepoznate nauci životinje, ali veoma mile i slatke. Dirljive avanture nerazdvojnih prijatelja, sigurna sam, neće ostaviti ravnodušnima ni male, ni velike gledaoce. Kao organizator ovog kulturnog događaja, veoma mi je drago što se naša ideja održavanja filmskog festivala za mališane po tradiciji se nastavlja, pruža značajan doprinos kulturnom životu naših mlađih sugrađana, kroz projekcije filmova, kreativne i obrazovne radionice podižući kulturu, obrazovanje i promovišući prave kulturne vrednosti“, rekla je pred početak manifestacije Žanna Knežević ispred Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“, „i naglasila da su sve projekcije BESPLATNE. Pozivamo sve naše sugrađane, mlađe i starije, da se bar na sat vremena vrate u detinjstvo, urone u atmosferu humora, zabave i dobrote! Dobrodošli i unapred se radujemo Vašem dolasku!“

Kompletan program festivala može da se pogleda fejsbuk stranici https://www.facebook.com/srbijausrcurusijaudusi

ED Pančevo: U sredu deo Opova bez struje, a opština bez vodosnabdevanja

ED Pančevo: U sredu deo Opova bez struje, a opština bez vodosnabdevanja

U sredu deo Opova bez struje, a opština bez vodosnabdevanja
OPOVO, 5. septembar 2023 – Zbog planiranih radova Elektrodistribucije Pančevo, u sredu, 6. septembra u vremenskom intervalu od 9:00 do 13:30 časova bez struje će biti sledeće ulice u Opovu:
-Slatinska (od M.Gorkog do Grobljanske),
-Grobljanska,
-2. oktobra,
-Branka Radičevića (od 2. oktobra do kraja),
-Šumska (od B.Radičevića do kraja),
-Prvo novo naselje,
-Maksima Gorkog (od Šumske do S.Markovića),
-Bratstva jedinstva,
-Partizanska,
-Stanka Tomića,
-Svetozara Markovića,
-Ive Lole Ribara (od B.Jedinstva do S.Markovića),
-JNA, Borisa Kidriča (od Ribarske ka Beogradskoj),
-Beogradska,
kao i TS: Olimpik, Remontna radionica, CS Opovo 1, Ustava i Bunar.

Kako će bez struje biti i postrojenje za preradu vode, u istom vremenskom intervalu cela opština će biti bez vodosnabdevanja.

Prevoz Milanović: Srpska Sveta gora (Ovčar banja i Međuvršje), jednodnevni izlet

Prevoz Milanović: Srpska Sveta gora (Ovčar banja i Međuvršje), jednodnevni izlet

Srpska Sveta gora (Ovčar banja i Međuvršje), jednodnevni izlet

Prevoz Milanović organizuje jednodnevni izlet do Ovčar banje i Međuvršja, koji su zbog velikog broja manastira poznati i kao Srpska Sveta gora.
Aranžman obuhvata posete manastirima Preobraženje, Jovanje, Blagoveštenje i Nikolje. Polazak je u nedelju, 17. septembra u ranim jutarnjim satima, a cena aranžmana 2.000 dinara.
Kontakt telefon: 061 6875 224 (Zlatoje Momčilov).

 

Okolina Ovčar Banje bogata je prirodnim lepotama, koje u ove krajeve već dugo mame različite tipove zaljubljenika u prirodu.  Osim, prilično očigledne, Ovčarsko – Kablarske klisure, koja je dom ovom lečilištu, celo područje obiluje kulturnim spomenicima i mnoštvom“ začina“ koje je priroda tako nesebično podarila ovom kraju.U klisuri se nalaze dve pećine, koje je zanimljivo videti – Kadjenica i Turćinovac. Tu je i najveće od tri veštačka jezera u dolini Zapadne morave – Međuvrško jezero. Ovo jezero poseduje uređeno kupalište, a meandarskog je tipa, celom svojom dužinom od 11 kilometara. Na njegovoj obali uređena je  i ribarska staza duga 800 metara, na kojoj se svake godine organizuje takmičenje u sportskom ribolovu u okviru memorijala „Mr. Slavica Simović“. Druga dva jezera su Ovčarsko i Parmenačko jezero.

Specifičnost Ovčarsko – Kablarske klisure ogleda se i u manastirima. Naime, na izuzetno kratkom odstojanju nalazi se čak 10 manastira, što je više nego bilo gde drugde u Srbiji, na tako malom prostoru.Na desnoj strani Zapadne Morave nalaze se manastiri Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje i Sv. Trojca. Na levoj strani su manastiri Blagoveštenje, Ilirije, Jovanje, Nikolje i Uspenije. Ovi manastiri su postepeno građeni u periodu između 16. i 19 veka, skromnih su dimenzija i dekoracije, a estetski posmatrano mnogi za najlepše graditeljsko delo među njima navode manastir Sv. Trojice.
Izvor: https://banjeusrbiji.com/ovcar-banja/