Prevoz Milanović: Srpska Sveta gora (Ovčar banja i Međuvršje), jednodnevni izlet

05/09/2023

u OGLASI

Srpska Sveta gora (Ovčar banja i Međuvršje), jednodnevni izlet

Prevoz Milanović organizuje jednodnevni izlet do Ovčar banje i Međuvršja, koji su zbog velikog broja manastira poznati i kao Srpska Sveta gora.
Aranžman obuhvata posete manastirima Preobraženje, Jovanje, Blagoveštenje i Nikolje. Polazak je u nedelju, 17. septembra u ranim jutarnjim satima, a cena aranžmana 2.000 dinara.
Kontakt telefon: 061 6875 224 (Zlatoje Momčilov).

 

Okolina Ovčar Banje bogata je prirodnim lepotama, koje u ove krajeve već dugo mame različite tipove zaljubljenika u prirodu.  Osim, prilično očigledne, Ovčarsko – Kablarske klisure, koja je dom ovom lečilištu, celo područje obiluje kulturnim spomenicima i mnoštvom“ začina“ koje je priroda tako nesebično podarila ovom kraju.U klisuri se nalaze dve pećine, koje je zanimljivo videti – Kadjenica i Turćinovac. Tu je i najveće od tri veštačka jezera u dolini Zapadne morave – Međuvrško jezero. Ovo jezero poseduje uređeno kupalište, a meandarskog je tipa, celom svojom dužinom od 11 kilometara. Na njegovoj obali uređena je  i ribarska staza duga 800 metara, na kojoj se svake godine organizuje takmičenje u sportskom ribolovu u okviru memorijala „Mr. Slavica Simović“. Druga dva jezera su Ovčarsko i Parmenačko jezero.

Specifičnost Ovčarsko – Kablarske klisure ogleda se i u manastirima. Naime, na izuzetno kratkom odstojanju nalazi se čak 10 manastira, što je više nego bilo gde drugde u Srbiji, na tako malom prostoru.Na desnoj strani Zapadne Morave nalaze se manastiri Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje i Sv. Trojca. Na levoj strani su manastiri Blagoveštenje, Ilirije, Jovanje, Nikolje i Uspenije. Ovi manastiri su postepeno građeni u periodu između 16. i 19 veka, skromnih su dimenzija i dekoracije, a estetski posmatrano mnogi za najlepše graditeljsko delo među njima navode manastir Sv. Trojice.
Izvor: https://banjeusrbiji.com/ovcar-banja/

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije