1

Aktiv žena Opovo: Etno bazar u opovačkom parku

Etno bazar u opovačkom parku

OPOVO, 22. maj 2022 – U organizaciji Aktiva žena Opovo i ove godine je održan etno bazar u opovačkom parku.

Štandovi su bili poređani duž pešačke staze, a na štandovima banatske rukotvorine i domaća hrana.

Bazar je obišao predsednik opštine Miloš Markov sa svojim saradnicima iz lokalne samouprave, gde je razgovarao sa izlagačima.

Pored domaćina, Aktiva žena Opovo, na bazaru su učestvovale i izlagale udruženja Zlatne ruke (Sakule), Kreativa (Sefkerin), Glogonjke, Etno kutak (Kačarevo), Pančevke – Gornji grad, Crepajke, Kovačica, Vidovdan (Crepaja), Dositej (Zrenjanin), Vinarija „Šmit“, a individualno Danijela Kozlovački iz Sefkerina i Vera Petrov iz Opova.
Dan opštine Opovo: Markov čestitao praznik i pozvao na koncerte (video)

Opovo, 22. maj 2022
Na početku folklornog defilea, predsednik opštine Miloš Markov je rezimirao dosadašnji tok Majskih dana opštine Opovo, najavio večerašnji Festival dečjeg folklora „Đurđevak“ i sutrašnji koncert grupe Van Gogh.

Takođe, Markov je sugrađanima čestitao Dan opštine Opovo.
Gulašijada u Barandi: Preko 40 ekipa od Beograda do Subotice (video)

Preko 40 ekipa od Beograda do Subotice

BARANDA, 22. maj 2022 – Nakon dve godine pauze gušijada u Barandi ponovo je na kulinarskoj mapi Vojvodine i Opštine Opovo.

U organizaciji Lovačkog društva „Šnjep“ održana je 14. po redu gulašijada. Plato ispred Doma kulture bio je ispunjen već u prepodnevnim satima, dok je u takmičarskom delu programa učestvovala 41 ekipa. Takmičari su bili sa raznih strana, od Beograda i Smedereva pa sve do Subotice.

Ispred organizatora Aleksandar Veselinov kaže da je prijatno iznenađen odzivom i posetilaca koji su došli da uživaju u hrani i programu, kao i brojem takmičarskih ekipa.  

Manifestaciju je obišao predsednik opštine Miloš Markov sa svojim saradnicima, a Veselinov se zahvalio lokalnoj samoupravi koja godinama unazad pruža krucijalnu podršku za održavanje ove manifestacije.

Atmosfera je bila kao i uvek vesela, pečenje, roštilj i tri vrste gulaša po popularnim cenama, besplatan sladoled za decu, folklor i atletski kros, i naravno tombola sa vrednim, a najčešće zanimljivim i duhovitim nagradama.

Najbolji gulaš na ovogodišnjem takmičenju osvojila je ekipa „Električni šišači# iz Kovilja. Drugi su komšije iz Čente, ekipa „Lako ćemo“, dok je treće mesto zauzela baranđanska ekipa „Gajba više“.
Hramovna slava u Opovu, Sakulama i Barandi: Svetonikoljska litija i rezanje slavskog kolača (video)

Svetonikoljska litija i rezanje slavskog kolača

OPOVO, 22. maj 2022 – Nakon svete liturgije povodom hramovne slave Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja u Opovu, koju je služio episkop banatski, vladika Nikanor, sveštenstvo, vernici, predstavnici lokalne samouprave i javnih ustanova i preduzeća obavili su čin litije, koja je prošla centralnim ulicama.

U porti hrama obavljeno je i rezanje slavskih kolača Srpske pravoslavne opštine Opovo i lokalne samouprave, koja na ovaj praznik obeležava Dan opštine Opovo.

Na liturgiji i litiji prisustvovao je predsednik opštine Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima iz kabineta, Opštinskog veća, Skupštine opštine Opovo i Opštinske uprave Opovo.

Nakon rezanja slavskog kolača Markov je istakao da je lokalna samouprava pre svega servis svih građana naše opštine, vernicima čestitao slavu, a svim građanima Dan opštine.

Kum ovogodišnje slave Srpske pravoslavne opštine Opovo Dejan  Milovanov je zalog kumstva za narednu godinu predao Oliveri Stojanović.

Pored Opova, hramovna slava je i u Sakulama i Barandi gde su takođe održane svete liturgije i iznošene litije.
Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja: Vladika Nikanor služi liturgiju u Opovu (video)

Vladika Nikanor služi liturgiju u Opovu
OPOVO, 22. maj 2022 – Povodom hramovne slave u Opovu svetu liturgiju služi episkop banatski Nikanor Nakon Liturgije obaviće se čin LITIJE kroz ulice (JNA, Borisa Kidriča i Stanka Tomića). Po završetku litije uslediće lomljenje slavskog kolača i posluženje ispred hrama.
Pozorište: „Škola za ljubav“ u Opovu

Škola za ljubav“ u Opovu

OPOVO, 21. maj 2022 – Opovačka publika je imala još jednom priliku da uživa u odličnoj komediji. Na sceni Kulturnog centra izveden je pozorišni komad „Škola za ljubav“, a aplauzi i ovacije uz više naklona glumaca potvrda su uspele predstave.

Radnja ove predstave je smeštana u Italiji, početkom 60-ih godina.

Muž i žena, jako uspešni u svemu što rade, upadaju u bračnu kolotečinu. Potreba da se iz nje izađe po svaku cenu, dovodi do par njihovih odluka, koje će im promeniti živote. Naizgled obični bračni problemi, pretvoriće se u neviđene komplikovane situacije, koje će na najkomičniji način probati da reše. Kao što svaka jednačina ima jednu, ili dve nepoznate, tako se i u njihov problem javljaju tri ”nepoznate”, koje im samo dodatno komplikuju situaciju. Krajnje čudna služavka, kućni prijatelj advokat, kao i unajmljeni profesor, za još čudniju školu, potrudiće se da komplikovano dovedu u krajnje zamršeno. A krajnje zamršeno, u realno nezamislivo. Niko od njih nije ono što jeste. Niti je ono što jeste, ono što oni misle.

Na brilijantno-komičan način nas Milan Vasić i Jelena Rakočević, vraćaju u ono vreme, kada je moguće bilo nemoguće.

Milan Kalinić bez ijedne reči izaziva pozitivnu reakciju publike!

Aleksandra Cucić i Bojan Stojčetović, pokazuju zašto negativci mogu biti najpozitivniji!

Režiju ove predstave potpisao je Bojan Stojčetović.