Rekonstrukcija vodovoda: Potisan ugovor za projekat sanacije čvorišta vodovodne mreže u Sakulama (video)

Rekonstrukcija vodovoda: Potisan ugovor za projekat sanacije čvorišta vodovodne mreže u Sakulama (video)

Potisan ugovor za projekat sanacije čvorišta vodovodne mreže u Sakulama

NOVI SAD, 12. maj 2022 – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas 45 ugovora predstavnicima 31 lokalne samouprave o sufinansiranju izgradnje, sanacije, rekonstrukcije i izrade tehničke dokumentacije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije, i za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini.

Reč je o ugovorima čija je ukupna vrednost milijardu i 227 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada opredelila gotovo 794 miliona, a ostatak lokalne samouprave.

„Udružujući se sa lokalnim samoupravama, uložićemo znatna sredstva u ove važne projekte koji će dovesti pijaću vodu u domaćinstva i industrijske zone, te omogućiti bezbedno odvođenje i prečišćavanje fekalnih voda, kao i uređenje atarskih puteva. Snabdevanje vodom u Vojvodini jedno je od najsloženijih pitanja na kojem ćemo u godinama pred nama raditi još više, kako na rekonstrukciji bunara u manjim sredinama, tako i na izgradnji novih i obnovi postojećih postrojenja u većim sredinama“, rekao je predsednik Mirović.

Opština Opovo je aplicirala u oblasti rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini za projekat „Sanacija čvorišta postojeće vodovodne mreže u naselju Sakule – Faza I“.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov ističe značaj ovog projekta za Sakule kao preduslov za buduću zamenu starih vodovodnih cevi.

„Mi kao lokalna samouprava i prethodnih godina imali smo kontinuitet u rekonstrukciji i sanaciji vodovodne mreže. S obzirom da smo Opovo prošle godine zaokružili na preko 70% nove vodovodne mreže, ove godine smo iz budžeta izdvojili veća sredstva za sufinansiranje i aplicirali kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i podržani za projekat sanacije čvorišta u naseljenom mestu Sakule.

Ja moram da podsetim da je u Sakulama 100% stara vodovodna mreža. Dakle mi imamo transfer vode koji je dobar do Sakula ali onda imamo azbestnu vodovodnu mrežu koja decenijama unazad nije menjana. Tu su nam i gubici veliki što se tiče vode, ta mreža je dotrajala i vreme je da se zameni. Zbog toga smo ove godine izdvojili i više sredstava iz budžeta lokalne samouprave gde mi ovaj projekat sufinansiramo sa oko 11 miliona, a sa 20 miliona dinara smo podržani od Pokrajinskog sekretarijata. Cilj je da se u kompletnom mestu Sakule izvrši sanacija čvorišta kao prvi uslov za početak rekonstrukcije vodovodne mreže ali na nivou celog naseljenog mesta. To če nam biti jedan od prioriteta u narednom periodu“, izjavio je Markov nakon potpisivanja ugovora.

Rok za realizaciju projekta je 30. novembar 2022. godine.

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Počelo biološko suzbijanje larvi komaraca

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Počelo biološko suzbijanje larvi komaraca

Počelo biološko suzbijanje larvi komaraca

OPOVO, 12. maj 2022 – Najbolje vreme za početak suzbijanja komaraca je kada su u stadijumu larve i kada je pregledom staništa utvrđeno da su larve dostigle kritičan broj. Ovo je efikasan način za smanjenje broja i kontrolu populacije odraslih formi komaraca.

Na teritoriji opštine Opovo tretman obuhvata staništa – priobalje reke Tamiš, izlive, kanale, jezera i bare i sprovodi se sa zemlje na 100 ha i avio tretmanom na 150 ha.

Biološki preparati koji su registrovani u Srbiji za suzbijanje larvi komaraca kao aktivnu materiju sadrže Bacillus thuringiensis var. israelensis koji deluje u digestivnom traktu larvi i one uginjavaju, dok na ostale organizme ispoljava minimalan efekat. Za tretman sa zemlje koristi se LARVASTOP ZG i PIRIPROX ZG u koncentraciji  6 kg/ha, a za tretman iz vazduha VectoBac WG 0,25 kg/ha.

Drugi ovosezonski tretman sa zemlje najavljen je za 13. maja od 8:00 časova, a prvi tretman iz aviona za period od 16 – 21. maja u zavisnosti od vremenskih prilika i sa početkom od 6:00 časova, a  dalje će se sprovoditi u skladu sa situacijom na terenu.

Biološko suzbijanje larvi komaraca na teritoriji AP Vojvodine sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a izvršilac je „Eko-san plus“ d.o.o. (MM)

Deponija Jer: Postavljen video nadzor

Deponija Jer: Postavljen video nadzor

Postavljen video nadzor

SEFKERIN, 12. maj 2022 – Nakon čišćenja i odnošenja smeća i otpada sa deponije Jer u Sefkerinu, a zatim akcije pošumljavanja kada je posađeno 150 sadnica sibirskog bresta, kao finale projekta postavljen je video nadzor kojim će se pratiti svako kršenje zabrane odlaganja smeća i otpada na ovoj lokaciji.

Nadležni apeluju na građane da ovu lokaciju ne koriste kao smetlište i ujedno upozoravaju da će svako kršenje ove odluke biti sankcionisano propisanim kaznenim odredbama.

Fudbal: U odloženom meču Baranđani ubedljivi u Pančevu

Fudbal: U odloženom meču Baranđani ubedljivi u Pančevu

U odloženom meču Baranđani ubedljivi u Pančev

PANČEVO, 11. maj 2022 – U odloženoj utakmici 20. kola Druge južnobanatske lige Zapad, Radnički je ubedljivo savladao ekipu Mundiala na gostovanju u Pančevu.

MUNDIAL (Pančevo) – RADNIČKI (Baranda) 2:6 (2:1); Prvo poluvreme je pripalo domaćinu što je nagoveštavalo ovogodišnju praksu fudbalera iz Barande da redovno gube na gostovanjima. Međutim, u drugom poluvremenu sasvim druga priča. Potpuna dominacija Radničkog, ponovo je proradio tandem Dobrić – Cukić što je rezultiralo izrešetanom mrežom Mundiala.

Strelci za Radnički su bili Grbović, Cukić (dva pogotka i tri asistencije) i Dobrić (tri pogotka i dve asistencije).