Republički zavod za statistiku: U Srbiji najveće plate u programiranju, najmanje u uslugama

Republički zavod za statistiku: U Srbiji najveće plate u programiranju, najmanje u uslugama

U Srbiji najveće plate u programiranju, najmanje u uslugama

BEOGRAD, 4. maja (Tanjug) – Zvanični statistički podaci pokazuju da u Srbiji najviše zarađuju zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim uslugama čija je prosečna februarska plata iznosila 227.823, što je tri puta više od ukupnog proseka zaposlenih u državi, dok su najmanje bile plate u ličnim uslužnim delatnostima, pripremanju i posluživanju hrane, sa prosekom manjim od 40.000 dinara.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku o platama po delatnostima takođe pokazuju da je isplativo raditi u proizvodnji koksa i derivata nafte gde se u proseku zarađuje nešto više od 155.000 dinara, proizvodnji duvanskih proizvoda 110.000, vazdušnom saobraćaju 153.644 dinara

Platama većim od republičkog proseka, koji je za februar iznosio 70.605 dinara, mogli su su pohvaliti i zaposleni u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom gde je zabeležen prosek od 95.586, u rudarstvu 100.706, finansijskoj delatnosti i osiguranju 103.693, stručnim, naučnim i tehničkim delatnostima 95.974, državnoj upravi i obaveznom socijalnom osiguranje 81.949 dinara.

Na listi onih koji su primali manje od proseka su, osim pomenutih uslužnih delatnosti, i zaposleni u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu sa prosečnih 58.045 dinara, proizvodnji nameštaja sa 48.205, građevinarstvu 60.234, trgovini 58.123, kopnenom saobraćaju 49.106,

poslovanju nekretninama 64.836, obrazovanju 66.464, umetnosti, zabavi i rekreaciji 58.431.

Primanja manja od proseka, koja su se kretala između 40.000 i 45.000 dinara imali su i zaposleni na popravci računara, u putničkim agencijama i tur-operatorima, proizvodnji odeće, preradi drveta.

Ekonomija: Počelo izdavanje fiskalnih računa sa QR kodom

Ekonomija: Počelo izdavanje fiskalnih računa sa QR kodom

Beograd, 4. Maj 2022
Izvor: Biznis.rs
U Srbiji počela obavezna primena novog modela elektronske fiskalizacije, tako da su od 1. maja svi obveznici dužni da izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom.

Za građane to znači da skeniranjem QR koda na svakom fiskalnom isečku mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom, da li je original i da li je prosleđen u Poresku upravu ili ne. U Poreskoj upravi su proteklih dana podsećali da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod od 1. maja 2022. godine. Obveznici koji ne poštuju zakonske propise i nakon utvrđenog roka ne počnu da izdaju validne fiskalne račune biće sankcionisani shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji.

„Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent. Naime, ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS“, objasnio je ministar finansija Siniša Mali, koji se povodom početka primene novog modela fiskalizacije oglasio na svom Instagram nalogu.

Novi fiskalni računi pored podataka o obvezniku fiskalizacije, jedinstvene oznake poslovnog prostora i PIB-a, sadrže i podatke o vrsti računa, tipu transakcije, jedinstvenom broju fiskalnog računa, vrednosti prometa i iznosa poreza, kao i dvodimenzionalni QR kod.

Novčane kazne za neevidentiranje prometa, prema Zakonu o fiskalizaciji, kreću se od 300.000 do dva miliona dinara za pravna lica, dok su za preduzetnike i fizička lica od 50.000 do 500.000 dinara.

Za odgovorno lice u pravnom licu kazne se kreću od 20.000 do 150.000 dinara, a za ovaj prekršaj u istom iznosu može da bude kažnjeno i fizičko lice – obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik –obveznik fiskalizacije. Najveći broj preduzetnika koji ranije nije imao tu obavezu, a koji od 1. maja mora da evidentira promet preko online fiskalnih uređaja, dolazi iz uslužnih delatnosti poput majstora, frizera, kozmetičara. Pored njih tu su i komercijalne kurirske službe, škole stranih jezika, sportski objekti, udruženja i kockarnice.

Privilegiju da rade bez novih fiskalnih kasa imaće prodavci na pijacama, uprkos tome što je Zakon o fiskalizaciji obuhvatio i njih kao kategoriju obveznika e-fiskalizacije. Nakon protesta i više sastanaka odlučeno je da se izađe u susret njihovim zahtevima, pa su preprodavci izuzeti obaveze posedovanja fiskalnog uređaja i za njih će se u narednih nekoliko meseci pronaći adekvatno rešenje.

Vremenske prilike: Danas sunčano i toplo, temperatura do 25 stepeni

Vremenske prilike: Danas sunčano i toplo, temperatura do 25 stepeni

Danas sunčano i toplo, temperatura do 25 stepeni

Srbija, 4. maj 2022
U većem delu Srbije će danas biti pretežno sunčano i toplo.

Samo je u Banatu i na istoku zemlje, uz promenljivu oblačnost, posle podne moguća kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Jutarnja temperatura biće između 4 i 11 stepeni, dok će se najviša dnevna kretati između 21 i 25 stepeni.