Galerija „Jovan Popović“ Opovo: Vesna Pavlović poručuje „Ovde sam“

Galerija „Jovan Popović“ Opovo: Vesna Pavlović poručuje „Ovde sam“

Vesna Pavlović poručuje „Ovde sam“

OPOVO, 7. maj 2022 – Likovna umetnica, profesorka na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metrpoliten u Beogradu i naša sugrađanka Vesna Pavlović predstavila se ljubiteljima umetnosti u Opovu u Galeriji „Jovan Popović“ izložbom „Ovde sam / I am here“.

Postavka je desetogodišnji opus umetnice i sadrži više tematskih celina kao što su kolaži destrukcija – konstrukcija umetnosti, omoti za ploče, rodni odnosi – žena u fokusu, intimni prostori umetnice i erotika.

Autorka teksta kataloga, istoričarka umetnosti Ivana Milinković kaže da je Vesna avangardni umetnik koji stvara nešto potpuno novo.

„Ovu izložbenu godinu obeležavaju lokalni umetnici i trenutno imamo priliku da vidimo izložbu Vesne Pavlović. U pitanju su kolaži velikog formata koji nam pokazuju da je Vesna zapravo savremeni avangardni umetnik iako bi ovo trebalo da bude vreme neoavangarde i postmodernizma, ali s obzirom da je bi ona došla do ovih kolaža uništila svoja prethodna dela i od njih stvorila nešto potpuno novo, na pepelu stare umetnosti, ipak vidimo te avangardne tendencije u njenom stvaralaštvu. Vesna je neko ko nam predstavlja sebe kroz svija dela i mi smo zapravo svedoci njenog privatnog života i intimnih trenutaka i isčitavamo kroz erotske scene i međuljudske odnose, odnosno rodne odnose na njenim platnima, njene stavove po pitanju predstavljanje žene, po pitanju predstavljanja odnosa i po pitanju njenih ličnih stavova o seksualnosti i uopšteno kako ona doživljava svoj život“, rekla je Milinković.

Slojevitost u stvaralaštvu Vesne Pavlović ogleda se u njenom načinu poimanja tehnike kolaža. Ovi kolaži su nastali dekonstrukcijom ranijih dela umetnice i njihovom rekonstrukcijom u potpuno nove kompozicije. Umetnica odlukom da „uništi“ svoj dotadašnji rad uspela je da ga spase zaborava rekontekstualizujući ga u potpuno novoj tehnici i izrazu.

Umetnica Vesna Pavlović ističe da je ova izložba rezultat njenog desetogodišnjeg omaža u četiri stvaralačka ciklusa.

„Ja sam došla u Opovo pre 16 godina i došla sam iz Niša. Ovo mi je druga izložba u Opovu i posle 10 godina ponovo pravim samostalnu izložbu u Opovu, koja u stvari predstavlja četiri ciklusa, jedan desetogodišnji omaž erotici, prijateljstvu i muzici, tako da je tu veliki broj radova koji se mogu pogledati. Radostna sam što su danas došli ljudi iz cele Srbije da pogledaju izložbu i zahvalila bih se direktorki galerije Katarini Nikolić Ralić na katalogu i organizaciji“, izjavila je Vesna Pavlović na otvaranju izložbe.

Veoma posećeno otvaranje izložbe koja će za posetioce biti otvorena do 20. maja.  

Kreativni klub ONB Opovo: Osma kreativna radionica – skulptura od gipsa

Kreativni klub ONB Opovo: Osma kreativna radionica – skulptura od gipsa

Osma kreativna radionica – skulptura od gipsa

OPOVO, 7. maj 2022 – Nakon pauze tokom uskršnjih i prvomajskih praznika u okviru Kreativnog kluba ONB Opovo nastavljeno je održavanje kreativnih radionica.

Tema osme po redu kreativne radionice je bila skulptura od gipsa na kojoj su učestvovala deca do 15 godina. Radioničar je bila primenjena umetnica i dizajner Olga Reljić, a raduje veliki odziv dece.

Zbog kompleksnosti i sušenja gipsa, ova radionica se odvija u dve faze. Danas su se skulpture pravile dok će se naredne subote (14. maja) bojiti.

Nove cene goriva: Dizel 202,00 dinara, benzin 180,00 dinara

Nove cene goriva: Dizel 202,00 dinara, benzin 180,00 dinara

Dizel 202,00 dinara, benzin 180,00 dinara

BEOGRAD, 7. maja (Tanjug) – Evrodizel se od juče u 20 časova prodaje po ceni od 202,00 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 180,00 dinara za litar i ove cene važiće do petka, 13. maja, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija.

Najviša maloprodajna cena derivata nafte utvrđena je u skladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte.

Takođe, u skladu sa članom 3. stav 5. uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vremenske prilike: Vreme danas promenljivo, do 26 stepeni

Vremenske prilike: Vreme danas promenljivo, do 26 stepeni

Vreme danas promenljivo, do 26 stepeni

Srbija, 7. maj 2022
Danas se na istoku i jugoistoku Srbije očekuje pretežno sunčano vreme, u ostalim krajevima umereno oblačno, a u zapadnim i južnim delovima ponegde kratkotrajna kiša i pljusak sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, u košavskom području povremeno jak jugoistočni. Najniža temperatura od 8 °C u Negotinskoj Krajini do 18 °C na jugu Banata, a najviša od 22 do 26 °C. U Beogradu će danas biti umereno oblačno i toplo. Vetar umeren, povremeno jak jugoistočni. Najniža temperatura oko 14 °C, a najviša oko 26 °C. U narednih sedam dana u Srbiji se očekuje toplo, u većini mesta pretežno sunčano vreme. Sutra i početkom naredne sedmice u brdsko-planinskim predelima promenljivo oblačno, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom