Očuvanje života i imovine kroz kontrolu paljenja strnike

17/10/2023

Svest o opasnostima paljenja strnjika na otvorenom prostoru je ključna za zaštitu života i imovine. Ministarstva unutrašnjih poslova i poljoprivrede udružila su snage kako bi podigla svest građana i suzbila ovu praksu.
V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Jelena Tanasković obišli su prethodne sedmice ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede koji su na području Sremskog upravnog okruga sprovodili akciju pojačane kontrole paljenja strnika.

Čaušić i Tanasković apelovali su na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom, da ne lože vatru u šumi i na njenim obodima, jer time mogu izazvati požare koji mogu ugroziti živote ljudi i njihove imovine.
V.d. načelnik Sektora za vanredne situacije je istakao je da broj požara na otvorenom i građevinskim objektima ove godine znatno manji nego prethodne, ali da je u prvih 14 dana oktobra zabeležen značajan porast požara na otvorenom zbog čega se i krenulo u akciju pojačane kontrole.

„Ove godine smo imali 16.673 požara, a prošle 21.127 ukupno. U pogledu požara na otvorenom ove godine je registrovano 9.888, a prošle 13.803“, precizirao je Čaušić. Prošle godine, kako je naveo, na teritoriji upravo Sremskog upravnog okruga u oktobru je bilo 10 požara na otvorenom, a za prvih 14 dana ovog meseca ima 226.

„Na teritoriji cele Srbije prošle godine u oktobru bio je 171 požar, a ove godine tokom ovog meseca 1.283 i upravo smo zato danas sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli akciju pojačane kontrole paljenja strnike“, kazao je Čaušić.

Ministarka Tanasković naglasila je da je u toku današnjeg dana, za nekoliko sati, napisano 49 prijava i dodala da akcenat ove kontrole nije na represiji već na podizanju svesti građana o opasnostima paljenja strnika na otvorenom. Najavila je da će ovakve akcije biti sprovedene u celoj Srbiji i da im je cilj da se zaustavi ovakav način paljenja strnika.

„Molim sve poljoprivrednike i apelujem na njih da to ne čine. Postoje bolji načini koji su bolji i efikasniji i nisu finansijski skuplji“, rekla je ministarka i upozorila da oni koji su dobili prekršajnu prijavu po ovom osnovu neće imati tri godine pravo na subvencije.

U akciji su učestvovale 53 ekipe sa 150 učesnika, 55 vozila i dve bespilotne letelice, od toga 45 ekipa Sektora za vanredne situacije sa 109 pripadnika, 43 vozila i dve bespilotne letelice, Direkcija policije sa dva vozila i 24 pripadnika i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa osam ekipa, 17 pripadnika i 10 vozila.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu

BEOGRAD, 23. februar 2024 Obaveštavamo sve poljoprivredne proizvođače da je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara po hektaru produžen do 1. aprila 2024. godine, a danas je počela i isplata te vrste...

najnovije

najčitanije