1

Ministarstvo za brigu o selu: Miholjski susreti sela i ove godine u Opovu

Miholjski susreti sela i ove godine u Opovu

BEOGRAD, 22. jun 2022 – U Palati Srbija, u Beogradu, između Ministarstva za brigu o selu i predstavnika lokalnih samouprava danas su potpisani ugovori iz Programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“.

Odobreno je 87 projekata u ukupnom iznosu od 41,3 miliona dinara i u planiranim manifestacijama učestvovaće 1289 sela gde se očekuje 150.000 učesnika i posetioca. Rok za realizaciju projekta, odnosno manifestacije je od 28. juna do 1. decembra.

Ispred Opštine Opovo ugovor je potpisao predsednik opštine Miloš Markov. Opštini Opovo su odobrena sredstva u iznosu od 500.000 dinara.

„Mi smo i prethodne godine aplicirali na ovom konkursu, dobili sredstva i organizovali manifestaciju pod nazivom „Dani bundeve – Miholjski susreti sela“ sa koje imamo izuzetno lepa iskustva. Ove godine organizovaćemo manifestaciju „Banatski slatki dan“, čije održavanje planiramo početkom jeseni, odnosno krajem septembra. Planiramo bogat programski sadržaj, biće to pre svega kulinarski festival ali i promocija lokalne etno tradicije sa kulturno – muzičkim programom“, tako da već sada najavljujem jednu lepu manifestaciju i pozivam sve zainteresovane učesnike da se prijave i građane da posete i uživaju u programu“, izjavio je Markov nakon potpisivanja ugovora.
Opštinska uprava Opovo: Javni pozivi za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini

Javni pozivi za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini

OPOVO, 22. jun 2022 – Komisija za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljištaopštine opštine Opovo raspisala je Javni poziv za dokazivanje prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Opovo za 2023. godinu (ceo tekst javnog poziva: https://opovo.org.rs/javni-poziv-za-dokazivanje-prava-preceg-zakupa-poljoprivrednog-zemljista-u-drzavnoj-svojini-na-teritoriji-opstine-opovo-za-2023-godinu/ ) i Javni poziv za ostvarivanje prava korišćenja bez plaćanja naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Opovo za 2023. godinu (ceo tekst javnog poziva: https://opovo.org.rs/javni-poziv-za-ostvarivanje-prava-koriscenja-bez-placanja-naknade-poljoprivrednog-zemljista-u-drzavnoj-svojini-na-teritoriji-opstine-opovo-za-2023-godinu/ )

Obrazac zahteva može se preuzeti svakog radnog dana od 8 do 15 časova, u prostorijama Opštinske uprave opštine Opovo, Opovo, Ulica Borisa Kidriča, br.10, ili sa sajta www.opovo.org.rs.

Rok za dostavljanje zahteva i potrebne dokumentacije iz ovog javnog poziva je 31. oktobar 2022. godine. Zahtev prispeo po isteku datuma određenog u ovom javnom pozivu smatraće se neblagovremenim i Komisija će ga vratiti podnosiocu neotvoren.

Zahtev sa potrebnom dokumentacijom se podnosi neposredno na pisarnici ili poštom, u zatvorenoj koverti sa naznakom na prednjoj strani: „Zahtev za ostvarivanje prava prečeg zakupa po osnovu vlasništva poljoprivredne infrastrukture za 2023. godinu“ ili „Zahtev za ostvarivanje prava prečeg zakupa po osnovu stočarstva za 2023. godinu“ ili „Pravo korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez plaćanja naknade za 2023. godinu“, za Komisiju za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za teritoriji opštine Opovo, na adresu: Opštinska uprava opštine Opovo, Ulica Borisa Kidriča, br.10. Na poleđini koverte navodi se naziv/ime i prezime i adresa podnosioca zahteva.

Kontakt osoba za sve informacije u vezi sa ovim javnim pozivom je Dragana Antić, telefon: 013/681-030, email:[email protected] ili lično u prostorijama Opštinske uprave opštine Opovo, Opovo, Ulica Borisa Kidriča, br.10.
Ministarstvo finansija: Vraćena funkcionalnost ručnog selektovanja registracije obaveze u CRF-u

Vraćena funkcionalnost ručnog selektovanja registracije obaveze u CRF-u

BEOGRAD, 22. jun 2022 – Ministarstvo finansija obaveštava korisnike Sistema elektronskih faktura da je ukinuta funkcionalnost automatskog selektovanja polja ”Pošalji u CRF” na osnovu kategorije primaoca fakture.

Korisnici su u obavezi da samostalno obeleže polje ”Pošalji u CRF” ukoliko je neophodno registrovati obavezu u Centralnom registru faktura.

Dodatne informacije možete pronaći na portalu:

https://www.efaktura.gov.rs/
Pogled na fudbalsku sezonu: Mnogo želeli, malo uradili

Mnogo želeli, malo uradili

OPOVO, 22. jun 2022 – Odigravanjem poslednjih kola Srpske lige Vojvodina i Druge južnobanatske lige Zapad početkom juna, završena je fudbalska sezona za naše opštinske klubove – Borac, Radnički i Omladinac 1927, dok je Tempo svoju ligu okončao još u maju.

Svakako da navijači i svi lokalni ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu ne mogu biti zadovoljni onim što su klubovi sa teritorije Opštine Opovo pružili u ovoj sezoni. Svi su krenuli ambiciozno ali na kraju daleko od željenog. Krenimo redom, hijerarhijski po rangovima takmičenja.

FK Borac Sakule; Foto/Glas Opova

SRPSKA LIGA VOJVODINA

Daleko od toga da je salulski Borac razočarao. Igraju u izuzetno jakoj ligi, trećem nacionalnom rangu, ali ipak, očekivalo se ove sezone malo više. Borac je već sedam godina standardan srpskoligaš, prošle sezone su bili peti, a bilo je najava pred početak lige da su im ambicije borba za vrh tabele. Sezonu su počeli dobro ali su onda usledili nešto lošiji rezultati tako da su gotovo celu sezonu proveli u sredini tabele. Na polusezoni zamenjen je trener, dobar deo igračkog kadra, igra se popravila ali više od sedme pozicije nije se moglo. Ipak raduje činjenica, da je Milan Šušnjar iz Barande, jedan od retkih domaćih igrača Borca, izabran u idealan tim prvenstva.

FK Radnički Baranda; Foto/Glas Opova

DRUGA JUŽNOBANATSKA LIGA ZAPAD

Radnički je prethodne sezone ispao iz Prve južnobanatske lige. Baranđani su pred početak lige sastavili odličan tim ali kao i prethodnih godina klupa je bila prazna bez mogućnosti rostera što im se u prvenstvu osvetilo. Realno, liga je bila izuzetno slaba i Radnički je važio za favorita. U početku je to još nekako i išlo ali vrlo brzo su Baranđani počeli da kiksiraju, posebno na gostovanjima. Cela sezona im je protekla u „klackalici“ od ubedljivih pobeda do neshvatljivih poraza, tako da su prvenstvo završili na razočaravajućem petom mestu.

Fk Omladinac Opovo/ Foto: Glas Opova

S druge strane, Omladinac je imao dva lica. Nakon baraža za opstanak prošle sezone kada su odlično odigrali svi su očekivali da će ovo prvenstvo biti mnogo uspešnije. Međutim, u prvom delu sezone gledali smo neviđenu blamažu Opovčana. Samo dva osvojena boda iz dva remija i čak 77 primljenih golova. Fudbaleri Omladinca su se sa gostovanja vraćali sa sedam, osam, devet, a jednom prilikom i 10 golova u svojoj mreži. Opovčani su drugi deo sezone odigrali mnogo ozbiljnije i kvalitetnije, zahvaljujući pre svega dolaskom iskusnog plejmejkera Abdule, koji je svojim igrama i zalaganjem, a pre svega fudbalskim umećem, pokrenuo ekipu. Omladinac je osvojio devet bodova u prolećnom delu prvenstva, na nekim utakmicama gubio bodove u finišu, ali igrali su egal sa najačim ekipama lige. Međutim, sve je to bilo nedovoljno jer će kao pretposlednji, ipak od naredne sezone nastupati u Opštinskoj ligi.
Filozofski fakultet Novi Sad: Poziv blizancima na upis u registar blizanaca Srbije

Poziv blizancima na upis u registar blizanaca Srbije

NOVI SAD, 22. jun 2022 – Centar za bihejvioralna istraživanja u psihologiji – STAR s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, poziva blizance, i roditelje blizanaca na upis u STAR Registar blizanaca.

Poziv je upućen blizancima svih uzrasta, od beba do školskog uzrasta, ali i odraslim blizancima.

U registar je do sada upisano preko 2000 blizanaca iz svih krajeva Srbije, a za samo deset dana u junu taj broj je uvećan skoro deset odsto

Sve što je potrebno za upis bizanaca u STAR registar blizanaca jeste da roditelji maloletnih blizanaca i odrasli blizanci popune jednostavni upitnik na sajtu: http://blizanci.rs/prijava.php

Nakon upisa, ko bude zainteresovan, može učestvovati u prvoj blizanačkoj studiji u Srbiji. Pored saznanja da pomažu razvoj nauke, učešće u istraživanju roditeljima blizanaca omogućava da saznaju važne informacije o svojoj dece. Roditelji dece predškolskog uzrasta dobiće detaljne informacije o različitim aspektima razvoja i o temperamentu svoje dece. Roditelji blizanaca školskog uzrasta dobiće informacije o osobinama ličnosti svakog deteta i sugestije kako da ih najbolje usmere u životu.

Isto tako, odrasli blizanci i bliznakinje će dobiti informacije o svojim osobinama ličnosti, a što im može biti posebno važno prilikom izbora zanimanja, razumevanja nekih emocija koje doživljavaju i sagledavanja svojih potencijala.

Pored toga, svi blizanački parovi mogu dobiti sertifikat o tome da li su jednojajčani ili dvojajčani, kao i steći uvid u izraženost specifičnih gena, što može pomoći u blagovremenoj dijagnozi i prognozi određenih bolesti.

Prijavite svoju decu blizance ili ako ste blizanac ili bliznakinja sebe i svoju sestru ili brata, razgovarajte sa našim naučnim timom, podržite naš naučni rad i istovremeno saznajte mnogo toga korisnog o svojoj deci ili sebi lično.

Centar za bihejvioralna istraživanja u psihologiji – STAR

Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

http://star.ff.uns.ac.rs