Odrasle forme komaraca: Kombinovano tretiranje sa zemlje i iz vazduha

Odrasle forme komaraca: Kombinovano tretiranje sa zemlje i iz vazduha

Kombinovano tretiranje sa zemlje i iz vazduha

OPOVO, 2. jun 2022 – Na teritoriji Opštine Opovo 1. i 2. juna izvršen je kombinovani tretman odraslih formi komaraca.

Drugi ovogodišnji tretman sa zemlje, iz vozila sa zaprašivačima, sprovela je u sredu (1. juna) firma Ekosan plus doo iz Beograda, dok je prvi ovogodišnji tretman iz vazduha avionom sproveden u četvrtak (2. juna) od strane firme Aerosistem doo iz Smedereva.

U tretmanima odraslih formi komaraca korišćeni su registrovani preparati u Republici Srbiji u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita i unapređenje životne sredine, saopštila je Inspekcija za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo.

Energetska sanacija: Raspisan konkurs za izvođače radova, sledi konkurs za korisnike

Energetska sanacija: Raspisan konkurs za izvođače radova, sledi konkurs za korisnike

Raspisan konkurs za izvođače radova, sledi konkurs za korisnike

OPOVO, 2. jun 2022 – U okviru realizacije Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koji sprovodi Opština Opovo za 2022. godinu u cilju finansijske podrške domaćinstvima u procesu energetske sanacije, lokalna samouprava je raspisala Javni konkurs radi izbora privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata.

Predmet Javnog konkursa je sprovođenje sledećih mera energetske efikasnosti:

1) zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama za stanove i kuće. Ova mera obuhvata i prateću opremu za prozore/vrata, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i dr, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora/vrata, kao što je demontaža starih prozora/vrata i odvoz na deponiju, pravilna montaža prozora, obrada oko prozora/vrata gips-karton pločama, gletovanje, obrada ivica i krečenje oko prozora/vrata sa unutrašnje strane zida.

2) Postavljanje i nabavka materijala za  termičku izolaciju zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće.

3) Postavljanje i nabavka materijala za  termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće. Ova mera može obuhvatiti, u slučaju da je oštećen krovni pokrivač i hidroizolacioni krovni sistem, građevinske radove na zameni hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih elemenata krova

4) Nabavka i  instalacija kotlova na biomasu (drvni pelet, briket, sečka), grejača prostora, ili zamena postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim, za porodične kuće i  stanove .

5) Zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove .

6) Nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema (grejač prostora ili kombinovani grejač) za porodične kuće.

7) Nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja zaključno sa 17.06.2022. godine. Za sve dodatne informacije i obaveštenja u vezi Javnog konkursa možete se obratiti na  na kontakt telefon 013/681-666,kontakt osobe: Rade Cvetanović ili Nataša Vodeničar elektronsku adresu: e-mail : rade.c966@gmail.com  ili  natasab84@gmail.com.

Nakon konkursa za izvođače radova, raspisuje se konkurs za građane naše opštine gde će imati priliku da se prijave u više oblasti za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

Predsednik opštine Miloš Markov je istakao dve osnovne komponente za koje će građani moći da konkurišu.

„Naši sugrađani će imati priliku po ovom javnom pozivu da konkurišu za dve komponente. Jedna komponenta jeste unapređenje energetske efikasnosti kuća i stambenih zgrada kroz izolacije, pvc stolarije, dok je druga komponenta unapređenje sistema grejanja za kuće i stambene zgrade kroz zamenu starih i uvođenja novih sistema grejanja“, rekao je Markov.

Matične knjige umrlih: U maju 17 preminulih

Matične knjige umrlih: U maju 17 preminulih

U maju 17 preminulih

OPOVO, 2. jun 2022 – Tokom maja  u matičnim i pogrebnim knjigama na teritoriji Opštine Opovo upisano je 17 preminulih. Šest u Opovu, četiri u Barandi, tri u Sakulama i četiri u Sefkerinu.

OPOVO: Miloš Stojanović (1969), Dragan Milošević (1955), Đura Ilić (1942), Radosav Petrović (1938), Jovan Bogdanov (1967), Dobrivoje Stanković (1948); BARANDA: Petar Drakulić (1948), Ružica Vaić (1936), Mirjana Jovanović (1951), Laza Paunov (1956); SAKULE: Smilja Budimac (1934), Branislav Marjanski (1948), Jovanka Gajić (1933); SEFKERIN: Ljiljana Pinkulj (1954); Mirka Mićić (1934), Lazar Pavlov (1949), Lajoš Mert (1938).

ONB Opovo: Dani Miloša Crnjanskog u Vojvodini

ONB Opovo: Dani Miloša Crnjanskog u Vojvodini

Dani Miloša Crnjanskog u Vojvodini

OPOVO, 2. jun 2022 – U okviru Manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog“ osnivači manifestacije (Udruženje „Sumatra“ i Banatski kulturni centar) u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski“, organizuju posete centrima kulture u Srpskom Itebeju, Srpskoj Crnji, Opovu i Novom Miloševu sa programom manifestcije održane tokom 2021. godine. 

Ove godine će učesnici programa,  u navedenim opštinama, biti renomirani pisci i monodrama „Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću“ u izvođenju glumca SNP-a Vukašina Ranđelovića. Adaptaciju teksta uradila je Valentina Čizmar, režiju Grigorije Jakišić. Iako većinski dominiraju motivi iz Dnevnika o Čarnojeviću, kroz ceo komad se vešto provlače motivi i slike iz života i celokupnog književnog opusa M.  Crnjanskog. Mladi dvojac SNP-a  je uspeo da ovaj izazovni i komplikovani tekst upečatljivo prenese na scenu.

Manifestacija „Dani Miloša Crnjanskog“ u Vojvodini održaće se prema sledećem rasporedu:

12. maj u 18 časova, Dom Kulture u Srpskom Itebeju. Monodrama „Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću“. Razgovori pisaca: Sava Damjanov, Đorđe Pisarev, Zoran Đerić

23. maj u 20.30 časova, Kamerna scena SNP-a. Novosadska premijera monodrame „Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću“.

25. maj u 18 časova, Spomen-muzej Đure Jakšića u Srpskoj Crnji. Monodrama „Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću“. Razgovori pisaca: Dragan Stanić, Selimir Radulović, Milan Micić.

10. jun u 18 časova, Opštinska narodna biblioteka u Opovu. Monodrama „Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću“. Razgovori pisaca: Zdenka Valent Belić, Milena Kulić, Franja Petrinović.

15. jun  u 18 časova, Banatski kulturni centar u Novom Miloševu. Monodrama „Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću“. Razgovori pisaca: Dragan Stanić, Selimir Radulović, Nenad Šaponja.

Narodni muzej Pančevo: Stručno vođenje kroz izložbu slika Paje Jovanovića, „Paja Jovanović: figura – od portreta do alegorije“

Narodni muzej Pančevo: Stručno vođenje kroz izložbu slika Paje Jovanovića, „Paja Jovanović: figura – od portreta do alegorije“

Stručno vođenje kroz izložbu slika Paje Jovanovića,

„Paja Jovanović: figura – od portreta do alegorije“

Pančevo, 2. Jun 2022
Autorka izložbe i kustos istoričar umetnosti Muzeja Grada Beograda, Isidora Savić, kustos Legata Paje Jovanovića u Beogradu, održaće stručno vođenje kroz izložbu, u petak 03. juna u 18. časova.

Narodni muzej Pančevo u saradnji sa Muzejem grada Beograda i Gradskim muzejem Vršca, organizovao je izložbu dela Pavla Paje Jovanovića, koju Pančevci mogu da pogledaju do 30. juna.

Autori izložbe su Isidora Savić, kustos istoričar umetnosti Muzeja grada Beograda, Dimitrije Jovanov i Damir Prašnikar, kustosi istoričari umetnosti Narodnog muzeja Pančevo.

Na izložbi je predstavljen širok opus Paje Jovanovića koji obuhvata različite faze njegovog stvaralaštva od kraja 19. do sredine 20. veka, od orijentalnog stila, preko portreta, do alegorijskih predstava njegove supruge Muni.