Inspekcija za zaštitu životne sredine: Najava avio tretmana biološkog suzbijanja larvi komaraca

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Najava avio tretmana biološkog suzbijanja larvi komaraca

Najava avio tretmana biološkog suzbijanja larvi komaraca

OPOVO, 11. jun 2022 – Za period od 11 do 13. juna, u zavisnosti od odgovarajućih vremenskih uslova, najavljen je avio tretman biološkog suzbijanja larvi komaraca na teritoriji Opštine Opovo.

Vreme početka tretmana  je 6:00 časova

Predviđeni lokaliteti: Tamiš

Staništa: priobalje,izlivi , kanali, jezera  i bare na površini od 150  ha.

Tretman će biti izveden  preparatom koji nije opasan za pčele: VectoBac 0,25kg/ha. Biološko suzbijanje larvi komaraca na teritoriji  AP Vojvodine sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a izvršilac je „Eko-san plus“ d.o.o. (MM

Sportski vikend: Poslednje kolo fudbalera, sledi letnja pauza

Sportski vikend: Poslednje kolo fudbalera, sledi letnja pauza

Poslednje kolo fudbalera, sledi letnja pauza

Poslednje kolo fudbalera, sledi letnja pauza

OPOVO, 10. jun 2022 – U nedelju se igra poslednje kolo Druge južnobanatske lige Zapad čime se završava aktuelna fudbalska sezona i sledi letnja pauza.

Baranđani gostuju u bavaništu i ova utakmica nema takmičarski značaj osim prestiža između ova dva kluba. Bez obzira na rezultat Radnički će ostati peti, a Bavanište na šestoj poziciji.

Omladinac dočekuje Glogonj. I za Opovčane ovaj meč nema takmičarskog značaja ali Glogonjcima daje još uvek teoretsku šansu da budu prvi. Ako Unirea izgubi u Pančevu od Mundiala, a Glogonj pobedi u Opovu, naše komšije bi bile prve i plasirale se direktno u viši rang.

U šestom kolu letnje lige opovački košarkaši dočekuju ekipu Sudije iz Pančeva.

FUDBAL: Druga južnobanatska liga Zapad / 27. kolo

Bavanište, 12. jun (nedelja) 17:30h; BSK BAVANIŠTE – RADNIČKI (Baranda)

Opovo, 12. jun (nedelja) 17:30h; OMLADINAC 1927 – GLOGONJ

KOŠARKA: Letnja liga / Banat Jug – grupa B / 6. kolo

Opovo, 12. jun (nedelja) 17:30h; OPOVO – SUDIJE PANČEVO

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Tokom vikenda pojačana kontrola saobraćaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Tokom vikenda pojačana kontrola saobraćaja

Tokom vikenda pojačana kontrola saobraćaja

BEOGRAD, 10. jun 2022 – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom predstojećeg vikenda sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja, sa posebnim akcentom na otkrivanje najtežih prekršaja čije činjenje može imati tragične posledice po učesnike u saobraćaju.

U cilju poboljšanja stanja bezbednosti saobraćaja, na svim najvažnijim putnim pravcima, saobraćajna policija pojačano će kontrolisati prekršaje prekoračenje brzine kretanja vozila, nepropisno preticanje, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje telefona tokom vožnje.

U kontroli saobraćaja biće angažovan maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi tehnički uređaji, uključujući radare, alkometre i uređaje za kontrolu psihoaktivnih supstanci.

U poslednje tri godine tokom juna prosečno je na putevima u Srbiji život izgubilo 50 ljudi, a saobraćajne nezgode najvećim delom bile su posledica neprilagođene brzine kretanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem sačuvaju svoj i tuđe živote i doprinesu očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Opštinska uprava Opovo: Preuzimanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja

Opštinska uprava Opovo: Preuzimanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja

Preuzimanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja

OPOVO, 10. jun 2022 – Od ove godine aktivnosti na sakupljanju i zbrinjavanju ambalažnog otpada u okviru SECPA EKO MODEL sistema odvijaju se po zahtevu korisnika. Potrebno je da poljoprivredna preduzeća i gazdinstva, zemljoradničke zadruge i svi drugi subjekti koji se bave poljoprivredom i u svom radu koriste sredstva za zaštitu bilja članica SECPA (Adama, BASF, Bayer, Belchim, Corteva i Syngenta) nakon čije upotrebe je nastao ambalažni otpad, pošalju zahtev sa osnovnim podacima potrebnim da se ovaj otpad preuzme sa njihovih imanja od strane ovlašćenih operatera.

PODNESI ZAHTEV

Zahtev za preuzimanje ambalažnog otpada koji je nastao nakon korišćenja sredstava za zaštitu bilja SECPA članica može se poslati on-line klikom na:

Ova on-line forma je jednostavna i prilagođena svim tipovima korisnika sredstava za zaštitu bilja, uključujući poljoprivredna preduzeća, gazdinstva, poljoprivrednike, kao i druge zainteresovane strane koje mogu podneti zajednički zahtev za više korisnika.

Po primljenom zahtevu, naši operateri će Vas kontaktirati radi preciziranja datuma preuzimanja ambalažnog otpada i drugih informacija, te u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalazi otpadna ambalaža, kao i njene količine, isplanirati rute sakupljanja i transporta do postrojenja za skladištenje i tretman, iskomunicirati u vezi najave kretanja otpada i organizovati preuzimanje i zbrinjavanje ambalažnog otpada na propisani način.

Za sva pitanja poljoprivrednici mogu kontaktirati  operatera e – mailom info@secpa.rs ili  telefonom 069/2070228.

„Pozivamo poljoprivrednike da savesno rukuju preparatima koji mogu naneti  štetu zdravlju ljudi, životinja i životnoj sredini  i  pridržavaju se  preporuka u vezi odlaganja ove ambalaže.

Sistem upravljanja ovom vrstom otpada podrazumeva njegovo sakupljanje, trokratno ispiranje ambalaže i predavanje ovlašćenom operateru. Svako od nas, svaki pojedinac deo  je tog sistema i svi smo odgovorni za zagađenje koje izazivamo neadekvatnim postupanjem ovim ili bilo kojim drugim otpadom“, navodi se u saopštenju Inspekcije za zaštitu životne sredine i poljoprivredne stručne službe Opštinske uprave Opovo. (MM)                                                                                      

Crveni krst Opovo: U ponedeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Opovo: U ponedeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi

U ponedeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi
OPOVO, 10. jun 2022 – Crveni krst Opovo i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine organizuju u ponedeljak, 13. juna, akciju dobrovoljnog davanja krvi u Opovu i Sefkerinu. Termin u Opovu (OŠ „Dositej Obradović“) je od 11:00 do 13:30 časova i Sefkerinu (zdravstvena ambulanta) od 14:30 do 16:30 časova.