PU Bambi Opovo: Završne priredbe predškolaca i budućih prvaka

PU Bambi Opovo: Završne priredbe predškolaca i budućih prvaka

Završne priredbe predškolaca i budućih prvaka

OPOVO, 23. jun 2022 – U pozorišnoj sali Kulturnog centra Opovo održane su završne priredbe predškolskih odeljenja PU „Bambi“ Opovo, odnosno, budućih đaka prvaka.

Uz recitacije, pesmu i ples, bilo je i emotivno i veselo, a budući prvaci su pokazali da su spremni za osnovnoškolsko obrazovanje.

Priredbe predškolaca su održane u sva četiri opštinska mesta, sledi letnji raspust, a 1. septembra polazak u školske klupe.

Predškolci u Sakulama održali priredbu
Dvodnevni seminar u Opovu: Postupanje profesionalaca/ki u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa sa iskustvom nasilja…

Dvodnevni seminar u Opovu: Postupanje profesionalaca/ki u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa sa iskustvom nasilja…

Postupanje profesionalaca/ki u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa sa iskustvom nasilja…

OPOVO, 22/23. jun 2022 – U okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Vojvodini – faza III“, u Opovu je održan dvodnevni seminar na temu „Postupanje profesionalaca/ki u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa sa iskustvom nasilja i zaštita žena žrtava specifičnih oblika nasilja“.

Projekat sprovode Vlada Republike Srbije i Međunarodna organizacija „UN Woman (Srbija)“ uz podršku Vlade Švedske, a u saradnji sa lokalnim samoupravama. Za sprovođenje projekta u Vojvodini, partner UN Woman je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i projekat se sprovodi u saradnji sa 20 lokalnih samouprava.

Ciljevi projekta su sticanje znanja o specifičnom društvenom položaju žena iz marginalizovanih grupa, proširivanje znanja i veština profesionalaca/ki za pružanje efikasnog odgovora u slučajevima nasilja, unapređenje profesionalnih stavova i postupanja institucijama i prepoznavanje uloge institucija i prednosti efikasne multisektorske saradnje.

Pomoćnica pokrajinskog sekreatra za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Đenđi Seleši istakla je važnost projekta kao i zadovoljstvo kvalitetom radom na seminaru održanom u Opovu.

„Veoma mi je drago što sam dobila mogućnost da ispred Pokrajinske vlade, odnosno nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova pozdravim u Opovu izuzetne profesionalce, predstavnike Centra za socijalni rad iz Opova, Zrenjanina i Kovačice, pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova policijskih stanica iz Opova i Kovačice, zatim predstavnike Doma zdravlja Opovo i sudiju Osnovnog suda u Pančevu. Tokom dva dana seminara svi su bili izuzetno raspoloženi za rad, uspelismo  da pređemo konferencije slučaja veoma uspešno i zaista su pokazali da imaju jedno vidno znanje ali i veštine u postupanju profesionalaca i profesionalki i u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa koje su preživele neki od oblika nasilja“, izjavila je Seleši.

Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Vojvodini – faza III-foto Glas Opova

Nasilje u porodici i partnerskim odnosima je kompleksno pitanje, čiji su uzroci višestruki i teško i sporo se prevazilaze. Stoga projekat primenjuje sveobuhvatan pristup suzbijanju i sprečavanju nasilja nad ženama, podržavajući aktivnosti usmerene na prevenciju, zaštitu, krivično gonjenje i donošenje adekvatnih nacionalnih politika. Takođe  pomaže i da se uspostave široka partnerstava uključivanjem svih relevantnih državnih sektora (socijalne zaštite, pravosuđa, policije, prosvete, zdravstva, omladine), nevladinih organizacija, medija i drugih aktera na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Ispred domaćina seminara, predsednik opštine Opovo Miloš Markov je istakao važnost ove seminarske obuke.

„Žene iz marginalizovanih grupa sa iskustvom nasilja i zaštita žena žrtava nasilja je problem pred kojim se ne smeju zatvarati oči, već naprotiv, priritetno ga institucionalno rešavati na svim nivoima. Drago mi je što je i naša opština uključena u ovaj projekat i svakako ćemo kroz naše ustanove i institucije implementirati zaključke seminara, poručio je Markov za Glas Opova.

Teme koje su se opservirale tokom seminara su bile: Vrste rodno zasnovanog nasilja prema ženama i specifični oblici nasilja; Potrebe žena žrtava specifičnih oblika rodno zasnovanog nasilja – silovanja, seksualnog uznemiravanja, proganjanja i prinudnog braka; Razvoj veština neophodnih za rad sa ženama žrtvama specifičnih oblika nasilja; Institucionalni odgovor na rodno zasnovano i specifične oblike nasilja prema ženama; Marginalizovane grupe žena; Položaj žena sa iskustvom nasilja iz marginalizovanih grupa, Postupanje institucija u slučajevima nasilja prema ženama iz marginalizovanih grupa; Multisektorska saradnja.

Tri najvažnija zaključka i poruke ovog seminara o tome šta profesionalci/ke u lancu za suzbijanje nasilja iz nadležnih ustanova i institucija trebaju svojim profesionalnim radom i postupcima da pošalju kao poruku žrtvama nasilja i celokupnom društvu su:

Nasilje nad ženama i u porodici se mora posmatrati kao kršenje osnovnih ljudskih prava.

Rad institucija mora da se zasniva na ljudskim pravima i shvatanju nasilja kao zloupotrebe moći.

Za nasilje ne postoji opravdanje i to je poruka koju institucije treba da šalju.

Caffe Galerija: U subotu žurka, nastupa DJ Vorda

Caffe Galerija: U subotu žurka, nastupa DJ Vorda

U subotu žurka, nastupa DJ Vorda

Opovo 23. jun 2022
U subotu 25. juna caffe Galerija organizuje žurku na kojoj će nastupiti DJ Vorda koji je više od deceniju i po u dj-ingu a nastupao je u mnogim poznatim klubovima.
Na repertoaru su samo hitovi, a dobra atmosfera i raspoloženje su zagarantovani.
Očekujemo vas u subotu u Galeriji, DOBRODOŠLI

Rezervacije na: caffe_galerija instagram profilu

Instagram: https://www.instagram.com/p/CfBVNtXj4yX/


Streličarstvo: Državni rekord i bronza na Centralno evropskom kupu za Roberta Mažinga

Streličarstvo: Državni rekord i bronza na Centralno evropskom kupu za Roberta Mažinga

Državni rekord i bronza na Centralno evropskom kupu za Roberta Mažinga

OPOVO, 23. jun 2022 – Streličari iz naše opštine, članovi pančevačkog streličarskog kluba, Robert Mažing, Branislav Damjanov i Dragiša Jevtić nastavljaju sa dobrim rezultatima i ove sezone.  

Na streličarskom turniru u Beogradu u organizaciji BSK-a, Mažing je izuzetnim gađanjem u kvalifikacionom delu postavio novi državni rekord od 593 kruga i time se popeo na prvo mesto na streličarskoj tabeli u kategoriji goli luk. U nastavku turnira Robert je u eleminacijama lako uspeo da se izbori za prvo mesto, dok je Branislav Damjanov iz Sefkerina osvojio bronzu u miks timu sa Ivanom Orlov Gajan, sedmo mesto u generalnom plasmanu i 541 upucan krug u kvalifikacionom delu takmičenja.

U Novom Morofu u Hrvatskoj održana je 18. juna druga etapa Centralno evropskog kupa (CEC)  na kom su između streličara iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske nastupali i srpski streličari od kojih su se posebno istakli Teona Jovanović iz Pančeva uzevši zlatnu medalju u kategoriji olimpijski luk i Robert Mažing iz Opova koji je ovoga puta uz prilično napete eleminacije i dve zlatne strele uspeo da se izbori za bronzu u kategoriji goli luk.

Na takmičenju je nastupio i Dragiša Jevtić iz Sefkerina koji je zauzeo osmo mesto na ovom prestižnom takmičenju.