1

Pokrajinski sekretarijat za kulturu: Potpisan ugovor za finansiranje rekonstrukcije Vile Helena

Potpisan ugovor za finansiranje rekonstrukcije Vile Helena

STARA PAZOVA, 13. maj 2022 – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata obnove i rekonstrukcije  kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini AP Vojvodine, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 265 miliona dinara. Reč je o projektima za osam lokalnih samouprava.

Opštini opovo odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 50 miliona dinara za projekat „Rekonstrukcija i sanacija poslovnog prostora broj 1 (Vila Helena) sa promenom namene u prostor za kulturno – umetničku delatnost i zabavu“, odnosno predviđeno je da se objekat stare škole „Vila Helena“ u Opovu, izgrađen 1900. godine, rekonstruiše i pretvori u prostor javne namene u oblasti kulture.

„U toku ove godine nastavljamo sa važnim poslovima na rekonstrukciji i adaptaciji domova kulture, kulturnih centara i drugih kulturnih središta, u osam lokalnih samouprava, kao i na njihovom opremanju kako bismo stvorili uslove za kvalitetniji rad tih ustanova“, izjavio je predsednik Mirović.

Ispred Opštine Opovo ugovor je potpisala zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, a rok za realizaciju projekta je 31. decembar 2022. godine.
Novi mini pič teren: Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta posetio Sefkerin (video)

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta posetio Sefkerin

SEFKERIN, 13. maj 2022 – Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta i predsednik opštine Opovo Miloš Markov otvorili su moderno sportsko igralište sa veštačkom travom, odnosno mini-pič teren, u centru Sefkerina. Istakavši značaj nove sportske infrastrukture, korist od realizacije ovog vrednog projekta osetitiće pre svega sportisti, a posebno deca i omladina.

Sekretar Basta je rekao da je resorni sekretarijat do sada uvek umeo da prepozna projekte Opštine Opovo, koja se pokazala kao izuzetan partner na planu unapređivanja sporta.

„Ukupna vrednost ove investicije, koju su zajednički finansirali Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Opština Opovo, iznosi preko 6,7 miliona dinara, a učešće resornog sekretarijata je dva i po miliona“, naglasio je Basta i izrazio uverenje da će uskoro neki novi mladi fudbaleri upravo na ovom terenu načiniti svoje prve fudbalske korake.

Predsednik Opštine Opovo Miloš Markov istakao je da je zahvaljujući udruženim sredstvima Pokrajine i Opštine Opovo bilo moguće realizovati jedan ovako značajan projekat kao što je mini-pič teren.

„Novi sportski teren značiće puno pre svega deci, jer na ovaj način doprinosimo njihovom zdravlju. Ulaganjem u sport, koji ima važnu ulogu u socijalnom, kulturnom i rekreativnom smislu, ulažemo u kvalitet svakodnevnog života mladih i celokupnog stanovništva“, rekao je Markov izrazivši uverenje da će se ova saradnja uspešno nastaviti kroz zajedničke projekte za unapređivanje sporta u toj opštini.

Nakon izgradnje mini-pič terena u Sefkerinu, sada sva četiri mesta u opštini Opovo imaju sportske terene ovog tipa.

Sekretar Basta je sa svojim domaćinima obišao i Kik-boks klub „Dragon“ i Fudbalski klub „Tempo“, gde je razgovarao o mogućnosti implementacije novih projekata.
ED Zrenjanin: Najava radova u nedelju, Sakule bez struje i vode

Najava radova u nedelju, Sakule bez struje i vode

OPOVO, 13. maj 2022 – Zbog planiranih radova Elektrodistribucije Zrenjanin, u nedelju, 15. maja, bez struje i vode u vremenskom intervalu od 5:00 do 11:00 časova biće kompletno Sakule.

U slučaju loših vremenskih uslova radovi se odlažu.
RTS kros: Učenici osnovne škole učesnici tradicionalnog krosa

Učenici osnovne škole učesnici tradicionalnog krosa

OPOVO, 13. maj 2022 – Kros RTS-a je jedna od najmasovnijih sportskih manifestacija u Evropi. Na njemu učestvuju učenici iz svih srednjih i osnovnih skola u Srbiji. U Opovu se tradicionalno održava ,,na bedemu” kod sportskog centra.

Danas je po lepom vremenu i u odličnim uslovima trčalo 243 učenika a pobednici su dobili medalje kao uspomenu na jedan od svojih prvih sportskih uspeha.
Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Fudbal u Barandi i Sefkerinu

OPOVO, 13. maj 2022 – U vikendu pred nama na sportskom programu su dve fudbalske utakmice na domaćim terenima.

Fudbaleri Borca imaju teško gostovanje u Staroj Pazovi gde je domaćin favorit. I Radnički ima favorizovanog rivala i dočekuje lidera lige Unireu iz Uzdina. Opovčani gostuju u Bavaništu i to je još jedna utakmica za Opovčane u kojoj je osvajanje bodova (ili boda) izuzetno važno za opstanak u ligi.

Košarkaši Opova gostuju u Kovinu gde će odigrati drugo kolo letnje lige.  

Fudbal: Srpska liga Vojvodina / 27. kolo

Stara Pazova, 14. maj (subota) 17:00h; FENIKS 1995 – BORAC (Sakule)

Fudbal: Druga južnobanatska liga Zapad / 23. kolo

Baranda, 15. maj (nedelja) 17:00h; RADNIČKI – UNIREA (Uzdin)

Bavanište, 15. maj (nedelja) 17:00h; BSK BAVANIŠTE – OMLADINAC 1927 (Opovo)

Fudbal: Opštinska liga Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo / 14. kolo

Sefkerin, 15. maj (nedelja) 17:00h; TEMPO – VOJA GAČIĆ (Pančevo)

Košarka: Letnja liga Banat Jug – grupa B

Kovin, 14. maj (subota) 19:00h; RADNIČKI – OPOVO 99
Kulturni centar Opovo: Pozorišna predstava „Škola za ljubavnike“, 21. maja

Pozorišna predstava „Škola za ljubavnike“, 21. maja

OPOVO, 13. maj 2022 – U okviru manifestacije Majski dani povodom Dana opštine, u subotu, 21. maja (20:00h) na sceni Kulturnog centra Opovo na programu je pozorišna predstava „Škola za ljubavnike“.

Tekst i režiju je potpisao Bojan Stojčetović, a uloge nose Milan Vasić, Jelena Rakoćević Cekić, Milan Kalinić, Aleksandra Cucić i Bojan Stojčetović.

„Pobeći od popularnog shvatanja komedije je bio imperativ sa kojim smo krenuli u ovu priču. Prevariti gledaoca da odgleda nešto što nije vic, a da se na kraju smeje, u startu je mirisalo na pozorišni čin. Deluje podrazumevajuće, ali kada bi se radilo o produkciji neke ozbiljne pozorišne kuće. Međutim, skup umetnika pojedinaca, bez finansijske pomoći, rešili su da komediju vrate na svoje mesto. Sa isključenim minimalizmom. E to je poduhvat, više nego vredan pažnje. Dobili smo ozbiljnu predstavu. Dobili smo urnebesnu komediju. Dobili smo vrhunski glumački izraz. Dobili smo ono šta smo tražili! A to će publika, siguran sam, umeti da pozdravi“.
Muzička kultura: Andrea Vaić u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

Andrea Vaić u Nacionalnom omladinskom horu Srbije

Pančevo/Baranda, 13. maj 2022
Srpska horska asocijacija je, po ugledu na omladinske horove u Evropi i svetu, osnovala Nacionalni omladinski hor Srbije, koji okuplja najbolje mlade horske pevače. Član ovog značajnog hora mogao je postati samo onaj ko je položio veoma zahtevnu audiciju, koja se sastojala iz 4 različite discipline: izvođenje pesme po izboru, zatim vokaliza za određivanje registra, pripremanje nekoliko fragmenata iz određenih kompozicija i čitanje horskih deonica sa lista, prvi put viđenih.
Zahtevna audicija je organizovana jula 2021. kada je jedan od prvobitnih 18 članova novoosnovanog hora postala i Andrea Vaić (sopran) iz Barande. Andrea je učenica trećeg razreda teoretskog odseka srednje Muzičke škole “Jovan Bandur” u Pančevu i trećeg razreda osnovne Muzičke škole, odsek solo pevanja, u klasi prof. Ivane Josić. NOHS je prvi radni boravak i koncert imao u Kragujevcu od 18. do 22. avgusta 2021. na Festivalu “Koncepti”. 23. avgusta 2021. koncertom “Putovanje kroz epohe i kontinente”, pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević (Novi Sad, Srbija) i Igora Marinkovića (Cirih, Švajcarska), hor se predstavio i novosadskoj publici. Prošlog meseca od 26. do 30. aprila, NOHS je učestvovao u projektu “Od hora u pokretu do horskog teatra” u Novom Sadu, kada su sa njima radili gosti iz Nemačke, dirigent Stefan Luterman i koreograf Lars Šajbner.

U julu mesecu ove godine održaće se veliki internacionalni horski festival “Raspevani mostovi”, gde će NOHS biti deo internacionalnog omladinskog hora. “Ovo je divna ideja koju podržavam od početka i veoma sam ponosna na Andreu koja je vredno radila da bi zaslužila mesto u omladinskom horu. Andrea je uspešna solistkinja koji iza sebe ima i I nagradu na međunarodnom takmičenju solo pevača “Mita Topalović” u Pančevu. Ovakvo iskustvo će joj svakako značiti u bavljenju solističkim ili horskim pevanjem” – izjavila je prof. Ivana Josić