Galerija „Jovan Popović“ Opovo: Vesna Pavlović poručuje „Ovde sam“

07/05/2022

Vesna Pavlović poručuje „Ovde sam“

OPOVO, 7. maj 2022 – Likovna umetnica, profesorka na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metrpoliten u Beogradu i naša sugrađanka Vesna Pavlović predstavila se ljubiteljima umetnosti u Opovu u Galeriji „Jovan Popović“ izložbom „Ovde sam / I am here“.

Postavka je desetogodišnji opus umetnice i sadrži više tematskih celina kao što su kolaži destrukcija – konstrukcija umetnosti, omoti za ploče, rodni odnosi – žena u fokusu, intimni prostori umetnice i erotika.

Autorka teksta kataloga, istoričarka umetnosti Ivana Milinković kaže da je Vesna avangardni umetnik koji stvara nešto potpuno novo.

„Ovu izložbenu godinu obeležavaju lokalni umetnici i trenutno imamo priliku da vidimo izložbu Vesne Pavlović. U pitanju su kolaži velikog formata koji nam pokazuju da je Vesna zapravo savremeni avangardni umetnik iako bi ovo trebalo da bude vreme neoavangarde i postmodernizma, ali s obzirom da je bi ona došla do ovih kolaža uništila svoja prethodna dela i od njih stvorila nešto potpuno novo, na pepelu stare umetnosti, ipak vidimo te avangardne tendencije u njenom stvaralaštvu. Vesna je neko ko nam predstavlja sebe kroz svija dela i mi smo zapravo svedoci njenog privatnog života i intimnih trenutaka i isčitavamo kroz erotske scene i međuljudske odnose, odnosno rodne odnose na njenim platnima, njene stavove po pitanju predstavljanje žene, po pitanju predstavljanja odnosa i po pitanju njenih ličnih stavova o seksualnosti i uopšteno kako ona doživljava svoj život“, rekla je Milinković.

Slojevitost u stvaralaštvu Vesne Pavlović ogleda se u njenom načinu poimanja tehnike kolaža. Ovi kolaži su nastali dekonstrukcijom ranijih dela umetnice i njihovom rekonstrukcijom u potpuno nove kompozicije. Umetnica odlukom da „uništi“ svoj dotadašnji rad uspela je da ga spase zaborava rekontekstualizujući ga u potpuno novoj tehnici i izrazu.

Umetnica Vesna Pavlović ističe da je ova izložba rezultat njenog desetogodišnjeg omaža u četiri stvaralačka ciklusa.

„Ja sam došla u Opovo pre 16 godina i došla sam iz Niša. Ovo mi je druga izložba u Opovu i posle 10 godina ponovo pravim samostalnu izložbu u Opovu, koja u stvari predstavlja četiri ciklusa, jedan desetogodišnji omaž erotici, prijateljstvu i muzici, tako da je tu veliki broj radova koji se mogu pogledati. Radostna sam što su danas došli ljudi iz cele Srbije da pogledaju izložbu i zahvalila bih se direktorki galerije Katarini Nikolić Ralić na katalogu i organizaciji“, izjavila je Vesna Pavlović na otvaranju izložbe.

Veoma posećeno otvaranje izložbe koja će za posetioce biti otvorena do 20. maja.  

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Una Saga Serbica: Lepotica i zver na sceni Kulturnog centra Opovo

Una Saga Serbica: Lepotica i zver na sceni Kulturnog centra Opovo

Lepotica i zver na sceni Kulturnog centra Opovo https://youtu.be/vSDgL8H2nxQ OPOVO, 10. jun 2023 – Nakon dve odigrane predstave – Mala sirena i Aladin, baletska trupa Una Saga Serbica je po treći put gostovala na sceni Kulturnog centra Opovo, ovog puta sa baletskim...

Koncert Pevačke grupe Academia Educativa (video)

Koncert Pevačke grupe Academia Educativa (video)

Koncert Pevačke grupe Academia Educativa https://youtu.be/PoK6s4ISZEk OPOVO, 9. jun 2023 – Koncertom na sceni Kulturnog centra, opovačkoj publici se predstavila Pevačka grupa Academia Educativa iz Pančeva. Ovu pevačku grupu koja izvodi starogradske pesme čini 15...

najnovije

najčitanije