1

Dom zdravlja Opovo: Novi biohemijski aparat za laboratoriju

Novi biohemijski aparat za laboratoriju

OPOVO, 13. jun 2022 – U Domu zdravlja Opovo nastavlja se sa nabavkom nove opreme. U laboratoriju zdravstvene ustanove dopremljen je novi biohemijski aparat i tim povodom Dom zdravlja Opovo je posetila zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov.

U opovačkom Domu zdravlja ističu da je u poslednjih godinu dana puno urađeno u laboratoriji po pitanju obnavljanja oprema i poboljšanja uslova rada. Kupljeni su nov mikroskop i centrifuga. Zamenjen je jon -selektivni aparat posle 15 godina korišćenja prethodnog aparata, koji se u poslednje vreme često kvario usled čega nije bilo moguće uraditi pacijentima analizu elektrolita, te su bili primorani da čekaju do popravke aparata.

Novi biohemijski aparat za DZ Opovo, foto: Glas Opova

Uveden je laboratorijski informacioni sistem koji omogućava sinhronizaciju više paralelnih procesa, kao što su prijem pacijenata, prosledjivanje traženih analiza do aparata, prikupljanje rezultata i njihovo generisanje u laboratorijski izveštaj. Time je znatno ubrzan rad i automatizacijom procesa je smanjena mogućnost greške usled manuelnog unosa podataka.

„Kao najveću investiciju istakli bi nabavku biohemijskog aparata. Osnovna razlika u odnosu na aparat na kom smo do sada radili je brzina rada, koja je znatno veća na novom aparatu, 200-300 analiza na sat“, ističu u laboratoriji Doma zdravlja Opovo.

Nabavku novog biohemijskog analizatora Edif Sphera Duo u potpunosti finansira Opština Opovo. Cena biohemijskog analizatora je 2.520.000,00 dinara i  Opština Opovo ga dobavljaču isplaćuje  u 24 mesečne rate.

Zahvaljujući novoj opremi, zaposlenima u laboratoriji je olakšan rad, što će omogućiti i prijem većeg broja pacijenata u toku dana, a time će se smanjiti vreme čekanja prilikom zakazivanja.
Lokalna samouprava: Održana 31. sednica Opštinskog veća Opštine Opovo

Održana 31. sednica Opštinskog veća Opštine Opovo

OPOVO, 13. jun 2022 – Na 31. sednici Opštinskog veća Opštine Opovo, koju je vodila zamenica predsednika opštine Ankica Simin Damjanov, opštinski većnici su razmatrali šest predloga zaključaka, rešenja i izveštaja:

Zaključak o utvrđivanju predloga Rešenja o davanju saglasnosti na Statut Predškolske ustanove „Bambi“ Opovo; Predlog Rešenja o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve po zahtevu indirektnog budžetskog korisnika PU „Bambi“ Opovo; Razmatranje Godišnjeg Plana rada PU „Bambi“ Opovo i Plana rada direktora ustanove za 2022/2023 godinu; Rešenje o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve po zahtevu budžetskog korisnika OŠ „Dositej Obradović“ Opovo; Rešenje o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve po zahtevu budžetskog korisnika Centar za socijalni rad Opovo; Razmatranje Izveštaja Centra za socijalni rad Opovo o utrošenim sredstvima za jednokratne pomoći i troškove sahrana za period 01.05.2022. do 31.05.2022. godine;
Seoska olimpijada: Praznik sporta i druženja u Sefkerinu (video)

Praznik sporta i druženja u Sefkerinu

SEFKERIN, 12. jun 2022 – Na sportskim terenima u Sefkerinu održana je 22. seoska olimpijada u organizaciji Sportsko rekreativnog udruženja „Soko“.

Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Miloš Markov i pokrajinski poslanik Predrag Ginculj. Markov je pozdravio prisutne i svima poželeo uspeha u takmičenju, dok se Ginculj zahvalio lokalnoj samoupravi na angažovanju i podršci u organizovanju manifestacije.

Pored predstavnika lokalne samouprave i Mesne zajednice Sefkerin, gosti manifestacije su bili i predstavnici sokolskih društava Soko Bor i Stari Dif.

I ove godine veliki broj učesnika, a pored takmičara iz Sefkerina, Opova, Barande i Sakula, učestvovali su i takmičari iz Glogonja, Besnog Foka, Borče, Beograda, Pančeva, Bora i Zrenjanina, koji su se takmičili u devet disciplina – trka beba, trka na trotinetima, pikado, trčanje u džaku, skok u dalj iz mesta, bacanje kamena s ramena, streličarstvo, šutiranje penala i ubacivanje trojki u koš.

Predsednik Sportsko rekreativnog udruženja „Soko“ Dragan Ristić zadovoljan je odzivom učesnika i uputio je apel Sefkerincima da čuvaju novoizgrađene sportske terene.

„Izuzetno mi je drago što smo uspeli da dođemo do ovog broja održanih olimpijada. Imamo dosta učesnika, oko 300, bez obzira što smo smanjili broj disciplina jer izostaju trke osnovaca. Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi na svesrdnoj pomoći, Sportskom savezu Srbije koji nam preko Sokolskog saveza Srbije pomaže, i želja nam je da ovo traje što duže. Molio bih mlade Sefkerina da pripaze na ovo što imamo jer sada imamo izuzetno dobre terene, a to treba sačuvati“, poručio je Ristić.

Manifestacija je počela sa popularnom trkom beba koja se ove godine odvijala na novom mini pič terenu. Kao i uvek bilo je uzbudljivo, mada bebama nije bilo najjasnije šta treba da rade. Takođe, i ove godine gostovali su pančevački streličari koji su pokazali svoje umeće u ovoj atraktivnoj sportskoj disciplini.
Dim.rs: Pokrenut portal za detekciju i praćenje paljenja žetvenih ostataka

Pokrenut portal za detekciju i praćenje paljenja žetvenih ostataka

Pokrenut je portal dim.rs koji ima za cilj podizanje svesti o štetnosti i opasnosti prakse nesavesnog spaljivanja žetvenih ostataka. Pored toga, građani će moći putem portala da prijave požar na otvorenom.

Kako se navodi na portalu, iako je zakonom zabranjeno i kažnjivo paljenje žetvenih ostataka i izazivanje otvorenog plamena na njivama, ova praksa se ponavlja iz godine u godinu.  Ovo rešenje ima za cilj detekciju i praćenje poljoprivrednih područja koja se spaljuju na teritoriji Srbije i njihovu vizuelizaciju kroz veb portal kako bi se dodatno ukazalo na ovaj problem i pokušala podići svest među samim poljoprivrednicima koji praktikuju ovakav vid uklanjanja žetvenih ostataka.

Podaci koji se prikupe na portalu dim.rs omogućavaju da se sagleda broj i učestalost požara na poljoprivrednim parcelama i područjima, što će olakšati preventivno delovanje, a videće se i koje opštine treba da budu u fokusu, odnosno, koje su najizloženije pojavi požara na otvorenom

Prijava požara

Građani mogu da pošalju sliku i lokaciju požara sa svojih mobilnih telefona. Ovi podaci će biti dostupni na interaktivnoj mapi na portalu. Takođe, na portalu postoje statistički podaci o požarima od 2015. godine do danas, a dodatna funkcija je i praćenje kvaliteta vazduha u Srbiji.

Prema rečima Aleksandra Bogićevića, pomoćnika ministra poljoprivrede, portal dim.rs koji su razvili naučnici instituta „BioSens“, predstavlja konkretan korak u suzbijanju pojave paljenja poljoprivrednih useva i nadovezuje se na aktivnosti ministarstva poljoprivrede u cilju edukacije poljoprivrednih proizvođača. “Međutim, pored ovih aktivnosti, potrebno je da se u cilju rešavanja ovog problema uvežu sve nadležne institucije i da se efikasnije primenjuje kaznena politika predviđena zakonom”, kaže Aleksandar Bogićević.

“Svako paljenje useva negativno utiče na životnu sredinu. Podsetila bih vas na požar koji se 2018. sa poljoprivrednih zemljišta proširio na Specijalni rezervat prirode “Stari Begej-Carska bara” preteći da uništi biljne i životinjske vrste ovog zaštićenog područja. Nadamo se da ćemo uz pomoć edukacija, konkretnih rešenja kao što je portal dim.rs i efikasnijeg sankcionisanja počinilaca uspeti da ovu štetnu aktivnost svedemo na minimum,“ istakla je Marina Jovanović, savetnica ministarke zaštite životne sredine.

Izvor: Agronews
Koncert klasične muzike: Moneove muzičke boje u Kulturnom centru

Moneove muzičke boje u Kulturnom centru

OPOVO, 13. jun 2022 – U okviru projekta „Moneove muzičke boje“, na sceni Kulturnog centra Opovo, u petak, 17. juna (20:00h) na programu je koncert klasične muzike.

Projekat pod nazivom “Moneove muzičke boje” osmislila je mlada, izuzetno talentovana i perspektivna beogradska harfistkinja Irina Pejoska, koja sa svojih 19 godina ima već bogatu muzičku karijeru i koja je okupila oko sebe isto toliko nadarene i ambiciozne studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji pre svega imaju ljubav prema muzici i muziciranju.

Na programu su dela Sen Sansa, Debisija, Turnijea i Ravela.

Želja ovih mladih umetnika je da se kroz proces izvođenja i profilisanim odabirom kompozicija i samog sastava instrumenata slušalac potpuno uvede u jedan bajkoviti svet pun boja, zvukova prirode i svega onoga što slušaoca opušta i umiruje. Harfa je inače instrument koji blagotvorno deluje na psihu ljudi, a njeni zvukovi gotovo uvek aludiraju na prirodu.

Projekat je sufinansiran i podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvođači: harfa: Irina Pejoska, flauta: Strahinja Radoičić, viola: Nemanja Adamović, prva violina: Nikola Božić, druga violina: Natalija Tatić, violončelo: Mateja Nikolić, klarinet: Vladimir Stanišić.
Fudbal: Radnički i Omladinac poraženi u poslednjem kolu

Radnički i Omladinac poraženi u poslednjem kolu

OPOVO, 13. jun 2022 – U poslednjem kolu Druge južnobanatske lige Zapad, naši opštinski klubovi zabeležili su poraze.

Radnički je izgubio u Bavaništu 1:0, dok je Omladinac u Opovu poražen od Glogonja 2:4 (2:2).

REZULTATI 27. kola: Proleter – Pobeda 3:0; BSK Bavanište – Radnički 1:0; Mladost – Omladinac (D) 3:0; Mundial – Unirea 4:7; Omladinac 1927 – Glogonj 2:4

TABELA: 1. Unirea (62); 2. Glogonj (59); 3. Omladinac (D) (53); 4. Proleter (49); 5. Radnički (44); 6. BSK Bavanište (36); 7. Mladost (29); 8. Mundial (26); 9. Omladinac 1927 (13); 10. Pobeda (4).   
Ministarstvo unutrašnjih poslova: Pojačana kontrola saobraćaja, na udaru kamioni i autobusi

Pojačana kontrola saobraćaja, na udaru kamioni i autobusi
Beograd, 12. Jun 2022
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 13. do 19. juna ove godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

 Ova akcija sprovešće se u 30 evropskih zemalja koje su članice ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

 Saobraćajna policija će tokom trajanja akcije usmeravati patrole prvenstveno na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila, a poseban akcenat će biti stavljen na kontrolu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kontrolu prevoza tereta, kao i kontrolu ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

Od početka ove godine, vozači teretnih vozila izazvali su ukupno 1.384 saobraćajne nezgode u kojima su poginule 24 osobe, a povređeno ukupno 380 osoba.

 Vozači autobusa su od početka godine izazvali ukupno 22 saobraćajne nezgode, u kojima su poginule tri, a povređeno ukupno 59 osoba.

 U poslednjoj međunarodnoj akciji usmerenoj na kontrolu autobusa i teretnih vozila, koja je sprovedena u februaru ove godine, saobraćajna policija kontrolisala je 1.390 autobusa i 14.094 teretna vozila, a otkriveno je 626 prekršaja koje su učinili vozači autobusa i 8.916 prekršaja koje su učinili vozači teretnih vozila.