Baranda: Radionica „Učimo od prirode“

Baranda: Radionica „Učimo od prirode“

Radionica „Učimo od prirode“

BARANDA, 6. jun 2023 – Kroz igru i takmičenje učenici III-2 Izdvojenog odeljenja „Olga Petrov“ u Barandi, (Osnovna škola „Zoran Petrović“ Sakule), učestvovali su u radionici „Učimo od prirode“ koju u okviru svog edukativnog programa organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Radionica ima izuzetno zanimljiv, deci mlađeg uzrasta prilagođen sadržaj gde su imali prilike da individualno i grupno obrađuju utiske, istražuju i donose zaključke. Jedan od ciljeva ovih radionica je da deca opažaju i istražuju gledajući, slušajući, osećajući mirisom i dodirom i na taj način upoznaju i zavole prirodu i iz te ljubavi razviju potrebu da prirodu zaštite.

Radionica ima izuzetno zanimljiv, deci mlađeg uzrasta prilagođen sadržaj /Glas Opova

Radioničar Čeda Vučković je istakao značaj edukacije dece i organizovanja ovakvih radionica i predavanja.

„Uživao sam u druženju sa decom iz Barande, interakcija je bila odlična, deca imaju sjajno predznanje, što me ne čudi jer je u pitanju odeljenje učiteljice Nade Kljajić, vrsnog pedagoga sa kojom imam dugogodišnju saradnju. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posebnu pažnju usmerava i sprovodi projekte u oblasti ekološke edukacije dece, a radionice „Učimo od prirode“ ove godine su od marta imale preko 1500 učesnika. Pored toga naše Društvo je u poslednje dve decenije realizovalo niz velikih projekata na nacionalnom planu u oblasti zaštite i proučavanja ptica i prirode, a takođe redovno učestvuje u sličnim međunarodnim projektima“, izjavio je Vučković.

14. juna provera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje u Južnom Banatu

14. juna provera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje u Južnom Banatu

14. juna provera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje u Južnom Banatu

Južni Banat, 7. jun 2023
Na osnovu akta MUP-a RS, Sektora za vanredne situacije, od 8. maja 2023. godine, a u cilju funkcionalne integracije službi od interesa za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama, na teritoriji Južnobanatskog upravnog okruga (Pančevo, Vršac, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište), vršiće se provera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje.

Shodno tome, u sredu, 14. juna, u 12 časova, izvršiće se aktiviranje alarmnih sirena, davanjem signala za “prestanak opasnosti” – jednoličan ton u trajanju od 60 sekundi (kada se proceni da su sve opasnosti za stanovništvo prestale) i prilikom ispitivanja ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje.

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Srbija, 7. jun 2023
Izvor /RTS/
Danas počinje raspust i za osnovce i za srednjoškolce. Zbog tragedija koje su potresle društvo, Vlada je odlučila da se školska godina završi dve nedelje ranije.    Vrata škola ostaju otvorena do 20. juna za one koji bi da poprave ocene, ali i za učenike na dopunskoj nastavi, u slobodnim aktivnostima i produženom boravku.

Roditelji su dobili upitnike da se izjasne da li će njihova deca učestvovati u aktivnostima. Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević izjavio je da postoji zakonsko uporište da se školska godina završi dve nedelje ranije, kao i da će đaci imati priliku da do 20. juna poprave ocene.

“Devedeset pet odsto naučno-nastavnog programa je realizovano. Postoji odstupanje od pet odsto koje je u zakonu dozvoljeno”, objašnjava Milićević. Naveo je i da nije reč o ishitrenoj odluci, da se ocene zaključuju 6. juna, ali da nastavnici predlažu zaključavanje ocena, a s tim upoznaju roditelje i učenike.

“Ostavljaju na raspolaganju roditeljima i učenicima da razmisle li će do 20. juna, kroz određeni modalitet, đak želeti da pokuša da popravi ocene”, rekao je Milićević u emisiji Oko. Vlada Srbije je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

“U ovom trenutku, važnije je nego ikada pre, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu”, istaknuto je u saopštenju.