Sveta trojica: Litija za uspešnu žetvu (video)

Sveta trojica: Litija za uspešnu žetvu (video)

Litija za uspešnu žetvu

Opovo, 4. jun 2023
Toržestvenim liturgijskim sabranjem i litijom kod krsta prema Sefkerinu, opovčani su proslavili praznik Sailazak Svetog  Duha na apostole.
Na ovaj crkveni praznik se izlazi svake godine kod jednog od tri krsta koja se nalaze u našem mestu, jedan se nalazi na izlazu  iz Opova ka Barandi, drugi je na kraju ulice Ive Lole ribara i treći je na izlazu ka Sefkerinu.

Ovom prilikom se čita molitva za blagoslov useva, dok se u crkvi prostire trava koja simbolizuje blagodat Svetog Duha. Na kraju se pletu venčići od biljaka koji se nose kućama i stavljaju na ikone.

U crkvi prostire trava koja simbolizuje blagodat Svetog Duha

Praznik Sveta Trojica se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana. Po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč gospodnju. Duhovi se slave tri dana.

Crkveno praznovanje nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja.