Područje opštine Opovo proglašeno ugroženim od zarazne bolesti Afrička kuga svinja

Područje opštine Opovo proglašeno ugroženim od zarazne bolesti Afrička kuga svinja

Područje opštine Opovo proglašeno ugroženim od zarazne bolesti Afrička kuga svinja

OPOVO, 6. jun 2023
Lokalni krizni centar opštine Opovo obaveštava stanovništvo, uzgajivače svinja i lovce o novonastaloj epizotiološkoj situaciji u vezi pojave zarazne bolesti Afričke kuge svinja na teritoriji Grada Pančeva i preduzimanja naloženih mera na teritoriji opštine Opovo.

Afrička kuga svinja je virusno oboljenje domaćih i divljih svinja koje se javlja kod svinja svih uzrasta sa visokom smrtnošću, od 90 -100%. Ne prenosi se na ljude. Bolest se ispoljava različitim simptomima u zavisnosti od toka i virulencije virusa, gde se pored opštih simptoma: povišena temperatura  od 40-42° C, apatija, pospanost  i nedostatak apetita, javljaju  krvarenja na koži, ušima, stomaku, zadnjim nogama, crvenilo  kože grudnog koša, abdomena, perineuma, repa i nogu ,iscedak iz očiju i nosa, krvavi proliv, povraćanje, abortus, respiratorni simtomi.  Virus se širi iz pljuvačke, suza, nazalnog sekreta, urina i izlučevima iz genitalnog trakta, gde krv sadrži velike količine virusa. Stoga svinje mogu biti zaražene kontaktima sa različitim inficiranim izvorima, uglavnom zaraženim svinjama, svinjetinom i drugim proizvodima od svinja, indirektno preko kontaminiranih predmeta  Vektori u prenošenju virusa su krpelji .

Zbog dijagnostikovanja zarazne bolesti Afrička kuga svinja kod domaćih svinja u nekoliko gazdinstava u naseljenom mestu Jabuka, područje poluprečnika najmanje 10 km od žarišta zaraze koje obuhvata i naseljeno mesto Sefkerin na teritoriji opštine Opovo, proglašava se UGROŽENIM.

Na UGROŽENOM području, radi sprečavanja pojave Afričke kuge svinja sprovodiće se sledeće mere:

 • Popis svih gazdinstava na kojima se drže svinje koji će sprovoditi nadležna Veterinarska stanica Pančevo;
 • Obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja ( Veterinarska stanica Pančevo);
 • Zabrana premeštanja i prevoz svinja osim kada to odobri veterinarski inspektor i u slučajevima prevoza bez istovara i zaustavljanja ili ukoliko svinje za klanje dolaze izvan ugroženog područja na hitno klanje u klanici koja se nalazi na ugroženom području;
 • Čišćenje i dezinfekcija, a po potrebi i dezinsekcija kamiona i drugih prevoznih sredstava i opreme koja je korišćena za prevoz svinja, drugih životinja ili materijala koji mogu biti kontaminirani ( leševi, hrana za životinje, stajnjak i drugo), što je pre moguće nakon kontaminacije.Prevozna sredstva korišćena za prevoz svinja ne mogu da napuste ugroženo područje ako nisu prethodno očišćena i dezinfikovana. ( DDD služba – Veterinarska stanica Pančevo);
 • Zabrana ulaska i izlaska na gazdinstvo i sa gazdinstva svim životinjama, bez odobrenja veterinarskog inspektora;
 • Zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca;
 • Prijava veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svih obolelih ili uginulih svinja sa gazdinstava, koji nalaže odgovarajuća ispitivanja;
 • Zabarana premeštanja svinja sa gazdinstava, dok ne protekne najmanje 30 dana od sprovedenog čišćenja i prve dezinfekcije, a po potebi i dezinsekcije zaraženog gazdinstva, u skladu sa posebnim propisom;
 • Klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potebe može se vršiti samo pod uslovom da se prijava klanja najavi nadležnoj Veterinarskoj stanici Pančevo, uz obezbeđenje biosigurnosnih mera, prisustvo veterinara i da je veterinarski inspektor obavešten da su ispunjeni svi potrebni uslovi;
 • Primena biosigurnosnih mera koje mora da sprovodi svaka osoba koja ulazi i izlazi sa gazdinstva u ugroženom području;
 • Zabrana upotrebe pomija u ishrani svinja.

Lovište „Tamiš“ ustanovljeno na teritoriji Grada Pančeva, Južnobanatski upravni okrug, proglašava se područjem visokog rizika od zarazne bolesti AKS.

Pozivamo uzgajivače svinja, lovce i stanovnike naseljenog mesta Sefkerin da se pridržavaju donetih mera a u svim ostalim naseljenim mestima da preduzmu sve mere u smislu prepoznavanja bolesti, sprečavanja širenja virusa i blagovremenog prijavljivanja pojave sumnje na Afričku kugu svinja kod domaćih i divljih svinja.

Telefoni za prijavu:

064/8854700 – Veterinarska stanica Pančevo

064/8680257 – Republička vetrinarska inspekcija

063/1060889 – Lokalni krizni centar Opština Opovo

 

DVM Marina Mitrović

Košarka: Srebro za mlađe pionirke Agros Basketa

Košarka: Srebro za mlađe pionirke Agros Basketa

Srebro za mlađe pionirke Agros Basketa

OPOVO, 6. jun 2023 – Na finalnom turniru Regionalne lige za mlađe pionirke Košarkaškog saveza Beograd, košarkašice Agros Basketa osvojile su srebrnu medalju.

Tokom prvenstva Opovčanke su bile prve u svojoj grupi, zatim su u dvomeču četvrtfinala bile bolje od ekipe Fleš, tako da su se zajedno sa Art Basketom, Barajevom i Gro-Basketom plasirale na finalni turnir koji je održan u Barajevu.

Mlađe pionirke Agros Basket osvojile srebro

Nisu Opovčanke dobro startovale na turniru, jer su u prvoj utakmici izgubile od odlične ekipe i ovogodišnjeg šampiona Art Basketa. Sigurno je u toj prvoj utakmici uticao pritisak i značaj turnira ali su već narednog dana pokazale svoje pravo lice i ubedljivo savladale ekipu Gro-Basket. Poslednjeg dana turnira usledio je veliki izazov i susret sa domaćinom iz Barajeva. Utakmica koja je odlučivala da li će se u Opovo vratiti sa srebrom ili bronzom. Međutim, nisu se košarkašice Agros Basketa uplašile atmosfere i prepune hale koja je bodrila domaćina, odigrale odlično i pobedile za srebro.

„Uspeh je još veći jer je naša ekipa u proseku bila najmlađa na turniru. Pored nosioca igre, košarkašica koje su „izgurale“ sezonu i odvele nas na F4, a to su devojčice rođene 2010. i 2011. godine – Milica Mojsa, Isidora Grujić, Una Rackov, Lana Šmigić, Vanja Vasiljev, Dunja Vakareskov, Sara Lazić i Ena Aćimov, šansu su dobile i devojčice rođene 2012. godine – Neda Jocić, Sofija Vlajnić, Nevena Giošev i Petra Sefkerinac, tako da je klub nastavio sa praksom da daje šansu i mlađim košarkašicama kada je to najpotrebnije. Sve devojčice iz naše ekipe su dale svoj maksimum i svojim radom i trudom zasluženo napravile ogroman uspeh. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo našem generalnom sponzoru, firmi Agros doo Opovo i hotelu Stari Banat“, navodi se u saopštenju Košarkaškog kluba Agros Basket.

 

Susreti generacija: Opovčani obeležili 30 godina male mature

Susreti generacija: Opovčani obeležili 30 godina male mature

Opovčani obeležili 30 godina male mature
OPOVO, 6. jun 2023 – Opovačka generacija rođena 1978. godine, prošlog vikenda je obeležila i proslavila jubilej 30 godina male mature. Ova generacija je maturirala 1993. godine, a nakon prozivke na rezrednom času u OŠ „Dositej Obradović“, proslavu su nastavili u Hotelu „Stari Banat“. (foto: N.K.)

 

Kulturni centar Opovo: U subotu baletski mjuzikl za decu „Lepotica i zver“

Kulturni centar Opovo: U subotu baletski mjuzikl za decu „Lepotica i zver“

U subotu baletski mjuzikl za decu „Lepotica i zver“

OPOVO, 6. jun 2023 – U subotu, 10 juna (12:00h) na sceni Kulturnog centra Opovo biće izveden baletski mjuzikl za decu „Lepotica i zver“. Pozorište UNA SAGA SERBICA je baletska trupa čiji su članovi profesionalni baletski igrači Malina Stanojković, Nataša Nenadić, Marko Mrvošević i Dragiša Draća. Koreografi mjuzikla su Ana Krstić i Svetozar Krstić.

Ulaz je besplatan