Čitalačke značke stigle čitalačkim vrednicama u OŠ „Dositej Obradović“ Opovo

Čitalačke značke stigle čitalačkim vrednicama u OŠ „Dositej Obradović“ Opovo

Čitalačke značke stigle čitalačkim vrednicama u OŠ „Dositej Obradović“ Opovo

OPOVO, 1. jun 2023 – Na manifestaciji Čitalačka značka nagrađeni su i učenici II-1 OŠ „Dositej Obradović“: Joah Samuel Taul, Dunja Obradović i Lenka Sknepnek, učiteljice Slavice Mećavin. Učenicima sve pohvale i čestitke!

Čitalačka značka, ove godine 40. po redu, u organizaciji je Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina. Učestvovalo je 316 učenika osnovnih škola, koji su organizatoru dostavili svoje Čitalačke dnevnike na srpskom i mađarskom jeziku. Učenici su imali zadatak da tokom školske godine pročitaju pet knjiga po svom izboru, od kojih jedna treba da bude delo zavičajnog književnika. Za svaku pročitanu knjigu da iznesu svoje utiske u vidu dnevnika, na način koji im najviše odgovara: kao tekst, ilustraciju, strip, video-zapis…

Joah Samuel Taul, Dunja Obradović i Lenka Sknepnek

Čitalačke vrednice, Joah, Dunja i Lenka, prisustvovali su programu dodele nagrada 30. maja na platou ispreg Gradske biblioteke u Zrenjaninu. Osim uživanja u programu, mogli su da vide i sve izložene Čitalačke dnevnike, a dobili su i prigodne nagrade: pohvalnicu, bedž i knjigu „Kad reka procveta“ autorke Ane Davidovac.

Narednog dana su svojim drugarima u školi ispričali utiske sa dodele nagrada i pozvali ih da i oni učestvuju sledeće godine u ovoj manifestaciji. Učenicima čestitke, a pozivu se pridružujemo!

 

Subvencije: Aktuelni podsticaji u poljoprivredi, industriji i sektoru usluga

Subvencije: Aktuelni podsticaji u poljoprivredi, industriji i sektoru usluga

Aktuelni podsticaji u poljoprivredi, industriji i sektoru usluga

U okviru pomoći države predstavljamo vam tabelu aktuelnih podsticaja u oblasti poljoprivrede, industrije i sektora usluga koji su raspisani od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Razvojne agencije Srbije, Ministarstva privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, Razvojnog fonda AP Vojvodine, Garancijskog fonda AP Vojvodine, Pokrajinskog  sekretarijata za privredu i turizam, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.

Tabelu možete preuzeti: OVDE

Ministarstvo rudarstva i energetike: Objavljen poziv za novi program za energetsku sanaciju-subvencije do 65%

Ministarstvo rudarstva i energetike: Objavljen poziv za novi program za energetsku sanaciju-subvencije do 65%

Objavljen poziv za novi program za energetsku sanaciju-subvencije do 65%

BEOGRAD, 1. juna (Tanjug) – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je to ministarstvo danas objavilo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Kako je rekla Tanjugu, novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine kako bi građani u svakom trenutku mogli da se prijave. “Omogućeno je da svi građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima mogu kroz subvencije da pokriju i do 65 odsto troškova investicije”, rekla je Đedović. Dodala je da je javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren do 23. juna i da Ministarstvo očekuje da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva.

“U novom programu za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova tokom narednih pet godina očekujemo da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije, a da će ukupna ulaganja biti oko 50 miliona evra. Predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto”, rekla je Đedović. Ostale jedinice lokalne samouprave će, dodala je, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani. “Ukoliko građani predlože dve mere subvencije, ona će biti veća i iznosiće i do 65 odsto”, navela je ministarka.

Ona je pozvala sve jedinice lokalne samouprave i građane da se prijave jer je, kako je rekla, jako bitno da svi zajedno učestvujemo u energetskoj tranziciji. “Cilj je da što manje energije potrošimo i što manje račune za energiju plaćamo. Na taj način, korist će imati i država i građani. Najjeftinija energija je ona koja se ne potroši i naš cilj je da učestvuje što veći broj građana u programu i dobije mogućnost da smanji svoju potrošnju tako što će zameniti stolariju u domaćinstvu, poboljšati izolaciju krova i zidova, ugraditi efikasnije kotlove, solarne kolektore za toplu vodu ili postaviti solarni panel”, kaže ministarka. Istakla je da se na taj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, daje mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju i doprinosu da kao država uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije. Đedović je rekla da je u prethodnom periodu subvencije dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara. “Ostvarene uštede energije su ekvivalentne proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu, a očekivano smanjenje emisija ugljen-dioksida je oko 103 hiljada tona gasova CO2 godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila”, poručila je Đedović.

Auto škola FAR 013: Obuka u Opovu

Auto škola FAR 013: Obuka u Opovu

Obuka u Opovu

Auto škola FAR 013 vrši obuku za vozače A1, A2, A, B, C, CE i F kategoriju.
Sa nama štedite vreme i novac. Teoretska obuka vrši se u Opovu, ulica Ribarska 3 (prostorije Aktiva žena Opovo, preko puta hotela).
Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na brojeve telefona 063 771 4418; 065 333 7711; 013 333 117;