1

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Postavljen Brantnerov kontejner na Glavnoj plaži u Opovu

Postavljen Brantnerov kontejner na Glavnoj plaži u Opovu

OPOVO, 11. jun 2022 – Na početku letnje sezone „Brantner otpadna privreda“ doo postavila je dodatni kotejner namenjen odlaganju komunalnog otpada na Glavnoj plaži u Opovu. Kontejner je postavljen na pristupačnoj lokaciji u neposrednoj bilizini plaže.

Na samoj plaži nalazi se kanta koja je malog kapaciteta i oko nje je uvek rasuta određena količina otpada.

Inače, data lokacija kao i cela pristupačna obala Tamiša koju često posećuju pecaroši i za sobom ostavljaju otpad, su lokacije koje se često čiste kako kroz organizovane ekološke akcije od strane Opštinske uprave, preko akcija volontera do individualnih aktivnosti stanovnika Opova.

Molimo sve posetioce Glavne plaže da otpad odlože u postavljeni kontejner. (MM)
Privredni forum – Opovo 2022: Lokalna samouprava po meri privrede (video)

Lokalna samouprava po meri privrede

OPOVO, 10. jun 2022 – U organizaciji Opštinske uprave Opovo, u velikoj sali kulturnog centra održan je Privredni forum Opovo 2022 – Lokalna samouprava po meri privrede.

Na forumu su učestvovali privrednici sa teritorije Opštine Opovo kojima su predstavnici Odeljenja za privredu i finansije, lokalne poreske administracije i Odeljenja za urbanizam i imovinsko – pravne odnose Opštinske uprave Opovo, Fonda za razvoj AP Vojvodine i Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Pančevo, predstavili prezentacije iz svojih oblasti i aktuelne konkurse, a koji se odnose na delatnosti i funkcionisanje privrednika.

Na početku foruma uvodnu reč je imala načelnica Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika, koja je prisutne upoznala sa agendom foruma, skupu se obratila i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Pančevo Jelena Šinik, a prisutne je pozdravio predsednik opštine Miloš Markov, koji je istakao značaj privrednika i privrednog preduzetništva za razvoj naše opštine. Takođe, Markov naglašava da je lokalna samouprava pre svega servis građana, a samim tim i privrednika.

Prezenteri Opštinske uprave Opovo su govorili o nadležnostima Opštinske uprave Opovo u postupcima koji se odnose na privredne subjekte, postupcima pred lokalnom poreskom administracijom, postupcima pred Agencijom za privredne registre, e – fakturama, neizgrađenom građevinskom zemljištu u javnoj svojini Opštine Opovo – postupcima otuđenja, postupcima pribavljanja građevinske dozvole za gradnju kroz CEOP, naknadama sa akcentom na doprinos za uređenje građevinskog zemljišta i programu energetske sanacije kuća i stanova na teritoriji Opštine Opovo – konkurs za pravna lica (izvođače radova).

Predstavnici Fonda za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine i Nacionalne službe za zapošljavanje prezentovali su svoje konkurse.

Nakon prezentacija i izlaganja usledila je interaktivna diskusija sa prisutnim privrednicima.
ONB Opovo: Dani Miloša Crnjanskog u Opovu

Dani Miloša Crnjanskog u Opovu

OPOVO, 10. jun 2022 – U Opštinskoj narodnoj biblioteci u Opovu održana je manifestacija „Dani Miloša Crnjanskog“ posvećena jednom od najznačajnijih srpskih pisaca, a koja se održava u sklopu šire manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog u Vojvodini“.

Manifestaciju su otvorili direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i lektor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ Branislav Čurčov, a domaćinu događaja su se zahvalili Prica Milutin iz Udruženja „Sumatra“ i programski urednik manifestacije Zoran Đerić.

U okviru programa izvedena je monodrama „Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću“, u izvođenju glumca Srpskog nar-a Vukašina Ranđelovića, za koju je adaptaciju teksta uradila Valentina Čizmar, a režiju Grigorije Jakšić. U monodrami, iako većinski dominiraju motivi iz Dnevnika o Čarnojeviću, kroz ceo komad se vešto provlače motivi i slike iz života i celokupnog književnog opusa Miloša Crnjanskog.

Svoje pesme su čitali književnici Zdenka Valent Belić, Milena Kulić i Franja Petrinović.
Žene u fokusu: Obeležavanje Dana rodne ravnopravnosti

Obeležavanje Dana rodne ravnopravnosti

NOVI SAD, 11. juni 2022. godine – Povodom obeležavanja 11. juna  – Dana rodne ravnopravnosti, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, u saradnji sa mrežom „Život bez nasilja“, predložio je da ovogodišnja tema bude „Žene u fokusu“ sa primerima pozitivne prakse afirmacije žena koje su svojim delovanjem dale doprinos društvu.

Kao jedan od primera pozitivnog delovanja  na afirmaciji žena je priznanje  „Dama godine 2022“ koje je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, dobila u martu ove godine na manifestaciji „Dama i džentlmen godine“, za svoje delovanje na promociji kulture, umetnosti i pravih životnih vrednosti.

Zahvaljujući se tada na nagradi, Miloševićeva je kazala da se dama ne rađa već se dama postaje, te da se kroz profesionalnu karijeru violiniste i političara trudila da to i ostvari. Ona je naglasila i  to da je za nju ova titula velika i značajna, te da smatra da je dama majka, sestra, ćerka, ali i hrabrost, emocija, požrtvovanje i odgovornost.

Još jedan primer pozitivna afirmacije žena je Pokrajinsko priznanje u oblasti umetnosti – nagrada „Pavle Jovanović“, koju je ove godine  dobila glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu.

Datum 11. jun, kao Dan rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji, ustanovila je 27. oktobra 2021. godine Vlada Republike Srbije, pozivajući se na davnu 1842. godinu, kada je na isti dan odobreno školovanje žena u Srbiji.