1

JP „Mladost“ Opovo: Glavna plaža u Opovu spremna za kupače

Glavna plaža u Opovu spremna za kupače

OPOVO, 21. jun 2022 – Prvog dana leta, radnici komunalnog preduzeća sproveli su radove na glavnoj plaži u Opovu gde su uređivali obalu, očistili smeće, pokosili travu i pustili u rad tuševe. Za kupače je još samo ostalo da dođu i osveže se u Tamišu.
Skupština: Slavko Mančev novi vd direktor JP Mladost, reizbor Katarine Nikolić Ralić za direktorku kulturne ustanove

OPOVO, 21. jun 2022 – Na 19. sednici Skupštine opštine Opovo imenovani su vd direktor Javnog preduzeća „Mladost“ Opovo i direktor Opštinske narodne biblioteke Opovo.

Kako je zbog povlačenja kandidatura obustavljen postupak javnog konkursa za imenovanje direktora komunalnog preduzeća i prestanka mandata dosadašnjeg vd direktora Igora Vujića, za novog vd direktora komunalnog preduzeća imenovan je diplomirani poljoprivredni inženjer Slavko Mančev.

Slavko Mančev ima iskustva u radu ovog javnog preduzeća jer je funkciju direktora JP „Mladost“ obavljao u periodu od 2004. do 2012 godine i njegov mandat ostaće najpre upamćen po izgradnji postrojenja za preradu vode i priključenja svih naseljenih mesta na fabriku vode. Od 2012. godine do danas obavljao je funkciju rukovodioca Odeljenja za privredu i finansije Opštinske uprave Opovo.

Igor Vujić se zahvalio lokalnoj samoupravi na ukazanom poverenju i radnicima komunalnog preduzeća sa kojima je sarađivao, dok je predsednik opštine Miloš Markov istakao Vujićev doprinos jer je preuzeo JP „Mladost“ u trenutku velike krize i zajedno sa lokalnom samoupravom uspeo u konsolidaciji preduzeća. Takođe, Markov je istakao iskustvo Slavka Mančeva koji je u dva mandata uspešno vodio JP „Mladost“   kao i važnost rada i uspešnog funkcionisanja jer je javno preduzeće ogledalo lokalne samouprave. Izrazio je žaljenje što Mančev napušta Opštinsku upravu Opovo ali da će saradnju svakako nastaviti na drugom nivou.  

Dramaturg i književnica Katarina Nikolić Ralić reizabrana je na mesto direktora Opštinske narodne biblioteke Opovo na čijem čelu se nalazi od 2017. godine. Nikolić Ralić iza sebe ima uspešnu karijeru scenariste i pisca, a za novi mandat preporučili su je rezultati u poslednjih pet godina kada je u režiji ONB Opovo organizovano 57 pozorišnih predstava, 60 bioskopskih projekcija, 30 koncerata, 21 književni susret, promocije kniga i predavanja, 42 izložbe, 51 kreativna radionica i 18 manifestacija.

Obraćajući se Skupštini, Katarina Nikolić Ralić je rekla da će nastaviti da svoju dužnost obavlja profesionalno i kreativno, a pre svega s ljubavlju i da joj je zadovolstvo da na kvalitetan način menja sredinu u kojoj živi. I Katarini Nikolić Ralić, predsednik opštine je čestitato i poželeo da svoju staru – novu funkciju obavlja kao i do sada uspešno i kvalitetno.

Pored ovih imenovanja, na Skupštini su usvojeni Rešenje o davanju saglasnosti na Statut, Godišnji plan rada i Plan rada direktora za radnu 2021/2022. godinu Predškolske ustanove „Bambi“ Opovo.   
Kulturni centar Opovo: Dečiji koncert klasične muzike (video)

Dečiji koncert klasične muzike

OPOVO, 20. jun 2022 – Dečjim koncertom klasične muzike nastavlja se saradnja Muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva i Kulturnog centra Opovo.

Na koncertu u Opovu nastupilo je 15 mladih muzičara u klasi profesorke Ivane Josić sa klavirskom saradnjom profesorke Ane Milatović.

Izvođači su bili Lenka Sknepnek (klavir, solo pevanje), Julia Petrov (klavir, solo pevanje), Marta Resimić (solo pevanje), Marija Magdalena Tasić (solo pevanje), Viktor Lalić (solo pevanje, klavir), Aleksandra Jana Milenković (klavir), Ognjen Strahinić (gitara), Vanja Vasiljev (klavir, solo pevanje), Relja Milatović (klavir), Saša Gambiroža (solo pevanje), Elizabeta Jagica (solo pevanje), Mina Delić (solo pevanje), Isidora Ninkov (klavir), Nina Stojanović (solo pevanje) i Marko Mijatović (solo pevanje).
Godišnja doba: Danas počinje leto, obdanica traje 15 sati i 36 minuta

Danas počinje leto, obdanica traje 15 sati i 36 minuta

BEOGRAD, 21. Jun 2022
(Tanjug)
Leto ove godine počinje danas, u 11.13 časova, dok će u isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti početi zima, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.
Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.
Sunce je u Beogradu izašlo u 04.51, a zaći će u 20.27, tako da će obdanica trajati 15 sati i 36 minuta, dok će noć trajati svega osam sati i 24 minuta.
Na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta.
Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na severozapadu.
Visina Sunca je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti.
Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka leta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja.
Naime, izgleda da se visina Sunca u podne, par dana pre i posle početka leta, ne menja, odnosno da Sunce “stoji”.
Prividno se ne menja ni dužina dana, ali samo prividno, navode iz “Ruđera Boškovića”.
Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za maj

Isplata redovne i privremene novčane naknade za maj

Beograd, 20. jun 2022
Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i privremenu novčanu naknadu za mesec maj 2022. godine.
Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u utorak 21. juna 2022. godine, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biti isplaćena u sredu 22. juna 2022. godine.