Fudbal: Prva provera za Baranđane i Sefkerince

Fudbal: Prva provera za Baranđane i Sefkerince

Prva provera za Baranđane i Sefkerince

 

BARANDA, 4. februar 2023 – U prvoj proveri na početku zimskih priprema pred prolećni deo prvenstva, u Barandi je odigran trening meč između Radničkog i sefkerinskog Tempa.

Radnički je pobedio rezultatom 4:1 (2:0), a već u nedelju (14:30h) Baranđani gostuju u Debeljači gde će odigrati utakmicu sa Spartakom 1911.

Srcem kroz ravnicu: Popularna putopisna emisija snimana u Opovu (video)

Srcem kroz ravnicu: Popularna putopisna emisija snimana u Opovu (video)

Popularna putopisna emisija snimana u Opovu

 

OPOVO, 5. februar 2023 – Popularna putopisna emisija Srcem kroz ravnicu konačno je stigla i do naše opštine. Ekipa emisije sa šarmatnim voditeljom, glumcem Slavišom Čurovićem, obišla je 2. i 3. februara Sakule, Opovo, Barandu i Sefkerin gde su uradili desetak priloga kojima će predstaviti našu sredinu.
Lokalnu samoupravu je predstavio predsednik opštine Miloš Markov, kulturnu ustanovu i baštinu direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić, čuveni ikonostas opovačke crkve protonamesnik opovski Željko Milovanov, birdwatching i ekoturizam Čeda Vučković.

Srcem kroz ravnicu, popularna putopisna emisija u Opovu; Foto/Glas Opova

Svoj rad i aktivnosti predstavile su udruženja žena Kreativa Sefkerin, Zlatne ruke Sakule i Aktiv žena Opovo, u Sefkerinu je snimljen prilog o kik boks klubu gde su govorili reprezentativac Srbije Uroš Janjić i trener kluba Stevan Stankov, dok je Srba Stanojev, poljoprivrednik iz Sakula pričao o stočarstvu i najavio manifestaciju Ovčarski dan.
Pored ostalog, bilo je reči i o vili Mis Helena, ali i Olimpijadi Milovanov, naše opovčanke, majke čuvenog svetskog naučnika Mihajla Pupina.
Naravno, sve je začinjeno ugostiteljstvom i kulinarstvom u čardi Opava i hotelu „Stari Banat“.
Slaviša Čurović dobro poznaje našu sredinu jer je proteklih godina snimao serije u Barandi i Opovu. Sa ovog snimanja nosi lepe utiske, a posebno ga je impresioniralo Sakule.
„Ja sam dolazio često u Barandu gde sam snimao „Žigosane u reketu“ i druge projekte sa Bjelogrlićem, a Opovo sam znao jer sam u hotelo i pre toga spavao i moram da kažem da je divan hotel i osoblje. Prvi put sam u Sakulama i ako se niko ne ljuti, meni je Sakule najlepše i nekako bajkovito izgleda. Ali sva ova sela su lepa, blizu Beograda i ja ih ne otkrivam već ljudi iz Beograda treba da ih otkriju i u to sam siguran“, poručio je Čurović.
Emitovanje emisije „Srcem kroz ravnicu“ u Opovu predviđeno je za 16. februar.

Lokalni indeks eUprave: Opštini Opovo uručeno priznanje na polju razvoja eUprave

Lokalni indeks eUprave: Opštini Opovo uručeno priznanje na polju razvoja eUprave

Opštini Opovo uručeno priznanje na polju razvoja eUprave
OPOVO, 4. februar 2023 – U okviru završne konferencije projekta „Uspostavljanje Indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalnih samouprava u Republici Srbiji“ koji sprovodi NSLED uz podršku Evropske unije, a prema rezultatima pilot merenja LEI indeksa, Opština Opovo je odabrana kao jedna od uspešnijih lokalnih samouprava.
Na konfereniciji održanoj 3. februara u Beogradu, priznanje za ostvarene rezultate na polju razvoja eUprave u lokalnoj zajednici tokom 2022. godine u oblasti Infrastrukture, ispred Opštine Opovo primile su zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov i načelnica Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika.
Uz podršku Evropske unije, NALED radi na uvođenju novog indeksa čiji je cilj merenje napretka opština i gradova u razvoju elektronske uprave (LEI indeks – lokalni indeks eUprave).
Projekat je otpočeo 1. marta 2021. godine i trajaće do kraja februara 2023. godine.
Indeks će meriti 10 najčešćih postupaka za građane i privredu u lokalnim samoupravama, ali i opšte pokazatelje napretka opština i gradova kada je reč o razvoju elektronskih usluga i to kroz sledeće komponente:
Preduslove (Key Enablers) koji se sastoje od dve komponente – Infrastrukture (infrastrukturne opremljenosti JLS za pružanje elektronskih usluga, tehničke opremljenosti službenika, potpunosti, ažurnosti i efikasnosti vođenja registara, strateškog i finansijskog okvira za razvoj eUprave na lokalu), kao i Ljudskih resursa i kompetencija (obučenost službenika, njihovog broja, kao i osposobljenosti građana da koriste eUsluge)

Prema rezultatima pilot merenja LEI indeksa, Opština Opovo je odabrana kao jedna od uspešnijih lokalnih samouprava; Foto/Glas Opova

Indeks elektronskih usluga (zastupljenost i kvalitet usluga – dostupnost, sofisticiranost, efikasnost, informaciona bezbednost, inovativnost i proaktivnost JLS u razvoju softverskih rešenja, te uključivanja građana – javnost i dostupnost podataka za građane, proaktivno informisanje građana i mehanizmi za praćenje zadovoljstva građana i merenja korisničkog iskustva.
U okviru ovog projekta biće izrađen poseban softver kojem će opštine i gradovi pristupati radi popunjavanja upitnika, a softver će takođe biti punjen podacima koji se dobijaju od drugih organa – RATEL, Kancelarija za IT i eUpravu, Republički geodetski zavod, Republički zavod za statistiku itd.
Na zasebnom sajtu biće prikazani rezultati merenja u vidu interaktivne onlajn mape Srbije.
Projekat ima za cilj da, između ostalog, promoviše primere dobre prakse kroz objavljivanje Vodiča najboljih praksi, ali i da pruži podršku onim lokalnim samoupravama koje pri prvom merenju indeksa pokažu najlošije rezultate.
U okviru projekta biće organizovane i posebne obuke za organizacije civilnog društva u oblasti elektronske uprave, elektronskog poslovanja, informacione bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti, budući da projekat ima za cilj osnaživanje građana i organizacija civilnog društva u monitoringu razvoja eUprave na lokalu i njihovo aktivno uključivanje u ovaj proces.

Bolnica Pančevo: Ponovo se rade operacije dojke u bolnici u Pančevu

Bolnica Pančevo: Ponovo se rade operacije dojke u bolnici u Pančevu

Ponovo se rade operacije dojke u bolnici u Pančevu

PANČEVO 4. februar 2023
U Opštoj bolnici u Pančevu ponovo se rade operacije dojke koje su zbog kovida i nedostatka kadra bile prekinute.

Dr Slađana Kovačević, PR Opšte bolnice kaže da se ove hirurške intervencije ponovo izvode zahvaljujući novim, mladim lekarima.

“Pančevačka bolnica tokom kovida 19 bila je jedna od retih koja je imala i zelenu i crvenu zonu. Pored kovid pacijenta sve specijalističke ambulante su radile. Međutim u jednom trenutku, zbog odlaska lekara u penziju, nisu rađene operacije dojke. Od nedavno taj problem je prevaziđen i operacije dojke se rade ponovo. Ovaj operacioni program nastavljen je zahvaljujući uspostavljenoj saradnji sa prim. dr Nevenom Jokićem sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji navedene operacije radi u saradnji sa mladim lekarima pančevačke bolnice dr Denijem Petra Ardeljanom i dr Aleksandrom Maričićem,” kaže dr Slađana Kovačević.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja prima pacijente iz čitavog južnog Banata, ponovo radi i ambulanta za bolesti dojke u Specijalističkom centru.

U pančevačkoj Bolnici podsećaju da je rak dojke najčešći maligni tumor i najčešći uzrok smrti žena u zapadnom svetu. Životni rizik, odnosno kumulativna verovatnoća dobijanja raka dojke iznosi oko 12,4 odsto, to jest jedna od osam žena oboli od raka dojke. U Srbiji 26 procenata svih obolelih žena i 17,5 procenata žena umrlih zbog malignih tumora, imaju dijagnozu karcinoma dojke.

Svake godine ovde se registruje oko 4.600 novootkrivenih slučajeva, a kod više od polovine njih, u trenutku otkrivanja, bolest je već u odmaklom stadijumu. Od raka dojke godišnje u Srbiji umre oko 1.600 žena.

Vremenske prilike: RHMZ upozorava na olujni vetar, u celoj Srbiji narandžasti meteo-alarm

Vremenske prilike: RHMZ upozorava na olujni vetar, u celoj Srbiji narandžasti meteo-alarm

RHMZ upozorava na olujni vetar, u celoj Srbiji narandžasti meteo-alarm

Srbija, 4. februar 2023
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas u Srbiji biti vetrovito sa jakim i olujnim severozapadnim vetrom sa udarima od 17 do 24 metara u sekundi, ponegde i sa udarima orkanske jačine, odnosno preko 24 metra u sekundi. U celoj Srbiji na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme. U Beogradu će duvati jak i olujni severozapadni vetar sa udarima oko 17 metara u sekundi, koji će sredinom dana biti i kratkotrajno jači. U planinskim predelima vejavica, mećava i stvaranje snežnih nanosa.