ONB Opovo: Nastavljaju se kreativne radionice za decu

ONB Opovo: Nastavljaju se kreativne radionice za decu

Nastavljaju se kreativne radionice za decu
OPOVO, 5. februar 2023 – U okviru Kreativnog kluba Opštinske narodne biblioteke Opovo, od subote 4. februara nastavljene su kreativne radionice za decu.
Kao i do sada, radionice se održavaju u dva termina za mlađu (11:00h) i stariju grupu (12:00h), a prijave su obavezne na mejl kulturnicentaropovo@gmail.com ili na telefon 063/1068319.
Jučerašnju radionicu je vodila primenjena dizajnerka Olga Reljić, a tema je bila kombinovana tehnika papira i prirodnih materijala.

 

Šah: Sto godina od rođenja velemajstora Svetozara Gligorića

Šah: Sto godina od rođenja velemajstora Svetozara Gligorića

Sto godina od rođenja velemajstora Svetozara Gligorića

U Domu vojske u Beogradu, u organizaciji Šahovskog saveza Srbije, 2. februara je upriličena svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Svetozara Gligorića, jednog od najboljih šahista u istoriji naše zemlje.

Akademiji su prisustvovali  ministar za sport Republike Srbije Zoran Gajić, predsednik svetske šahovske federacije Arkadij Dvorkovič, veliki broj velemajstora i ljubitelja šaha medju kojima još jedna legenda našeg šaha Aleksandar Matanović kao i  mnogobrojna publika.

Dobrodošlicu svim gostima poželeo je generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije gospodin Andrija Jorigić, govoreći izmedju ostalog i o planovima razvoja šahovske igre naglasio je organizovanje šahovevske akademije, nakon čega su urečana priznanja Vladi Republike Srbije i kompaniji NIS.  Potom gositma su se obratili Zroan Gajić, Arkadij Dvorkovič i velemajstor Aleksandar matanović koji je evocirao brojne uspomene na Svetozara Gligorića.

Svetozar Gligorić se šahom počeo baviti relativno kasno, sa 13 godina, medjutim već sa 15 pobedik je Beogradskog šahovskog kluba. Vrlo rano je ostao bez oca a nešto kasnije i bez majke. Šahovski napredak i razvoj usporio je rat u kojem je i sam učetvovao. Nakon rata, već 1947. godine postaje pravak Jugoslavije a odmah potom osvaja i svoj prvi medjunarodni turnir u Varšavi i to ispred Smislova i Boleslavskog.

Titulu velemasjtora osvojio je 1951. godine i od tada je potpuno posvećen šahu. U narednih 20 godina smatran je jednim od najboljih igrača sveta. Dvanest puta je poneo naslov državnog prvaka. Od 1950. pa do 1982 godine 15 puta predstavljao je Jugoslaviju na olimpijadama sa čak 12 osvojenih medalja (jedna zlatna, 6 srebrnih i 5 bronzanih). Upravo u ovom period Jugolsavija je smatrana drugom šahovskom velesilom na svetu, odmah iza SSSR-a za šta je najzalužniji upravo Svetozar Gligorić.

Proglašen je 1958. i sportistom godine, a nosilac je i ordena “Vuka Karadžića”.

Preminuo je 14.08.2012. godine u svojoj 89. godini. (G.Vlajković)

 

Muzika: Saša Gambiroža mladi kantautor iz Pančeva izdao novi singl (video)

Muzika: Saša Gambiroža mladi kantautor iz Pančeva izdao novi singl (video)

Saša Gambiroža mladi kantautor iz Pančeva izdao novi singl (video)

Pančevo, 5. februar, 2023
Saša Gambiroža je mladi kantautor, dolazi iz Pančeva, svira gitaru i bavi se pevanjem preko 10 godina. Osnovne studije zavrsio je na fakultetu za kulturu i medije na smeru za novinarstvo. Sada je na master studijama. Treća je godina srednje muzičke skole “Jovan Bandur” u Pančevu na smeru solo pevanje u klasi profesorke Ivane Josic. Autorskim radom bavi se preko 5 godina. Do sada je objavio 4 pesme, kao  i spotove. “Tonem”, “Dodiri”, “Porazi” i “Ples i strast” ovo je njegov peti singl pod nazivom “Gledam kako igraš”

“Na proleće očekujte  i spot za numeru “Gledam kako igras” a na leto su u planu još dva singla “Ljubav je dete” i “Ma ćao bejbe”. Početkom 2024. Očekujte album “Godine bez ljubavi” rekao je autor. Ovu kao i ostale pesme Saša je snimao u “Music studio Revenge” u Beogradu sa producentom Stefanom Rodićem.

Streljaštvo: Teodora Kljajić niže uspehe

Streljaštvo: Teodora Kljajić niže uspehe

Teodora Kljajić niže uspehe

Baranda/Novi Sad, 5. Februar 2023
Naša mlada sugrađanka iz Barande Teodora Kljajić je članica „Streljačke družine-Pančevo 1813″. Takmiči se u kategoriji seniorki vazdušnim pištoljem. U januaru ove godine osvojila je drugo mesto na prvenstvu Vojvodine sa učinkom od 553 krugova, što je njen lični rekord.
Ovog vikenda na programu je međunarodni turnir “Vojvodina kup” u Novom Sadu, Teodora je prvog dana osvojila bronzanu medalju u kategoriji mešovitih parova zajedno sa Markom Ninkovićem. Danas nastupaju tokom drugog dana turnira u pojedinačnoj kategoriji, a o rezultatima ćemo vas obaveštavati naknadno.  Teodori predstoji takmičenje na državnom prvenstvu Srbije u martu u Mionici.