Košarka: Opovčani na startu ubedljivi u Šidu

Košarka: Opovčani na startu ubedljivi u Šidu

Opovčani na startu ubedljivi u Šidu
OPOVO, 7. februar 2023 – Na startu drugog dela prvenstva Međuregionalne lige KSV – jug, Opovčani su nastavili sa dobrim rezultatima i ostvarili svoj sedmi prvenstveni trijumf.
PARTIZAN (Šid) – OPOVO 99 66:83 (16:18; 15:29; 16:13; 19:23); Opovački košarkaši su nastavili tamo gde su stali u decembru i na gostovanju u Šidu ostvarili ubedljivu pobedu. Domaćin je bio u egalu samo u prvoj četvrtini, ali je već na poluvremenu bilo 16 poena prednosti za Opovo.  U trećoj četvrtini Partizan je smanjio razliku na 13 poena, međutim u poslednjoj deonici utakmice Opovčani su ponovo dodali gas tako da su meč završili sa ubedljivih 17 poena prednosti.
U narednom kolu Opovo dočekuje favorizovani Breg 013 iz Vršca.
Tabela: 1. Jadran (9-2); 2. Dinamo (9-1); 3. Breg 013 (8-3); 4. Opovo 99 (7-4); 5. Tamiš (6-5); 6. Jedinstvo (6-5); 7. Vojka (5-6); 8. Šimanovci (4-7); 9. Omladinac (3-8); 10. Ru Koš (2-9); 11. Partizan (1-10)

Ekonomija: Koliko novca će vam uz subvencije biti potrebno za najpopularnija polovna vozila?

Ekonomija: Koliko novca će vam uz subvencije biti potrebno za najpopularnija polovna vozila?

Koliko novca će vam uz subvencije biti potrebno za najpopularnija polovna vozila?

Izvor: Biznis.rs
Beograd, 7. Februar 2023
U Srbiji je prošle godine prodato 86.045 polovnih vozila sa dizel motorima, skoro duplo više od benzinaca, pokazuju podaci sajta Polovni automobili. Samo tokom 2022. godine uvezeno je više od 42.000 polovnih dizelaša sa standardima Euro 3 i Euro 4, dok je u 2021. taj broj prešao 58.000.
Kako bi obnovila vozni park ekološki čistijim vozilima, država je u Programu zaštite vazduha u Republici Srbiji od 2022. do 2030. godine predvidela finansijske podsticaje za zamenu najstarijih vozila sa dizel motorima novijim, koja manje zagađuju životnu sredinu. U dokumentu je objašnjeno da mera za dodatnu obnovu voznog parka ima za cilj smanjenje emisija, naročito PM čestica.
Mera podrazumeva da će se subvencijama omogućiti otpremanje najstarijih vozila u reciklažne centre, a cilj je da do 2025. godine na ovaj način bude zbrinuto 122.300 vozila i u 2026. godini još 17.900.

Za vozače su predviđeni podsticaji koji će iznositi:

  • 2100 evra za kupovinu putničkog automobila,
  • 2500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona)
  • 2900 evra za kupovinu autobusa.
Golf najtraženiji automobil u Srbiji

Menadžer za odnose sa javnošću sajta Polovni automobili Petar Veličković u razgovoru za Biznis.rs je naveo da je najprodavaniji model u prošloj godini bio Golf, dok drugo i treće mesto takođe pripada Volkswagenovim modelima – Passat i Polo.
Među pet najprodavanijih modela u 2022. godini bili su i Fiat Punto i Opel Corsa, a na tržištu su bili traženi i Audi A4, Reno Clio, Opel Astra…
Cena konkretnih modela zavisi od mnogo faktora – stanja vozila, godišta, pređene kilometraže, servisne istorije, nivoa opreme, a činjenica je da su polovni automobili poskupeli u poslednje dve godine.
Biznis.rs je pokušao da napravi kalkulaciju kada je reč o najpopularnijim modelima i koliko novca bi vam bilo potrebno ako dobijete subvenciju od 2.100 evra za recikliranje starog automobila.
Ukoliko uzmemo okvirne cene putničkih vozila koja se trenutno prodaju na sajtu Polovni automobili, fokusirajući se na očuvanije modele i na do 10 godina stare automobile, zaključak je da predložene subvencije kupcima koji su spremni da dodaju sredstva iz svog budžeta mogu dosta da olakšaju kupovinu automobila koji manje zagađuju životnu sredinu, odnosno ispunjavaju propisane ekološke standarde.
Uz dopunu od 1.600 evra može se kupiti očuvaniji, deceniju star Fiat Punto, a za 2.600 evra Opel Corsa ili Renault Clio, dok je za Volkswagen Polo potrebno spremiti nešto manje od 3.000 evra.
Za najpopularniji Golf, konkretno model Golf 6, vozači bi iz svog džepa trebalo da izdvoje oko 4.200 evra, a ako dobiju subvenciju za Volkswagen Passat star devet godina trebaće im još skoro 6.000 evra.
Podsetimo, emisioni standard označava klasifikaciju vozila u Evropi u odnosu na količinu toksičnih gasova koje ispuštaju. Skoro svi novi automobili imaju standard Euro 6, a standard Euro 7 najavljen je za 2025. godinu.
Srbija je jedina država u regionu u kojoj je i dalje dozvoljen uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 3 normu.

Autor: Julijana Vincan

Institut Tamiš u Barandi: U petak dodela parametara eID broja i pomoć oko aktivacije aplikacije Consent ID

Institut Tamiš u Barandi: U petak dodela parametara eID broja i pomoć oko aktivacije aplikacije Consent ID

U petak dodela parametara eID broja i pomoć oko aktivacije aplikacije Consent ID
OPOVO, 7. februar 2023 – U petak, 10. februara, u prostorijama matične službe u Barandi, Institut Tamiš organizuje dodelu parametara eID broja i korisnicima pruža pomoć oko aktivacije aplikacije Consent ID na mobilnom telefonu, u cilju boljeg upoznavanja sa novom vstom eusluge pod nazivom eAgrar.
Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće 2023. godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

eAgrar će omogućiti:

Online registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG);

Pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika (izmene podatka, brisanje PG);

Online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi;

Uštedu vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva;

Brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu;

Smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara;

Ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije;

Omogućiće efikasnije izveštavanje, praćenje statitiske podsticaja i veći stepen kontrole.