Kreativna radionica za odrasle: U ponedeljak učimo i vežbamo kaligrafiju

Kreativna radionica za odrasle: U ponedeljak učimo i vežbamo kaligrafiju

U ponedeljak učimo i vežbamo kaligrafiju
OPOVO, 8. februar 2023 – Pored krativnih radionica za najmlađe, u okviru Kreativnog kluba Opštinske narodne biblioteke organizuju se i programi za odrasle. U ponedeljak, 13. februara, kretaivna radonica je posvećena učenju kaligrafije – umetnosti lepog pisanja. Radionicu će voditi primenjena dizajnerka Olga Reljić, a za učesnike su obezbeđeni kaligrafski instrumenti za pisanje, vaše je samo da se prijavite i dođete.
Prijave su obavezne na mejl [email protected] ili na telefon 063/1068319.
Kaligrafija (od grčkog κάλλος [kallos] — “lepota” + γραφή [graphẽ] — “pisanje”) je umetnost lepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Ona je dizajn i izrada slova sa širokim šiljatim instrumentom, četkom, ili drugim instrumentom za pisanje. Savremena definicija kaligrafske veštine je „umetnost davanja forme znakovima na izražajan, harmonistički i vešt način“.
Kaligrafija nastavlja i danas da se koristi i to za izradu grafičkog dizajna, logo dizajna, karti, menija, čestitki, pozivnica, pravnih dokumenata, diploma, poezije, vizitkarti i raznih prezentacija. Mnogi kaligrafi zarađuju svoja sredstva za život adresiranjem omota pozivnica za javne ili privatne događaje (uključujući i venčanja). Početni kaligrafski kursevi su namenjeni i deci i odraslima.

Košarka: Pioniri Opova u borbi za odlazak na finalni turnir

Košarka: Pioniri Opova u borbi za odlazak na finalni turnir

Pioniri Opova u borbi za odlazak na finalni turnir
OPOVO, 8. februar 2023 – Nakon osvojenog trećeg mesta u regionalnoj grupi KSV prvenstva za pionire U15 i prolaska u drugi krug takmičenja, Opovčani su saznali i ko su im rivali u plejofu.
Pored Opovčana plejof grupu čine Vršac doo, PBC 64 (Bela Crkva), LSK (Laćarak), Nova Pazova i Srem Basket (Pećinci).
Prema propozicijama takmičenja, opovački košarkaši su u novi krug preneli pet bodova osvojenih iz susreta sa Vršcom i PBC 64 sa kojima su bili u regionalnoj grupi i sa kojima neće igrati u plejofu. Prve tri ekipe obezbediće plasman na finalni turnir.
Plejof startuje ovog vikenda i u nedelju, 12. februara (18:00h) Opovčani su domaćini ekipi LSK iz Laćarka.

 

1 Vršac doo 4 4 0 367:220 8
2 LSK 4 3 1 223:219 7
3 Nova Pazova 4 2 2 283:243 6
4 PBC 64 4 1 3 239:296 5
5 Opovo 99 4 1 3 243:333 5
6 Srem Basket 4 1 3 229:273 5

 

Streljaštvo – vazdušni pištolj: Novi lični rekord Teodore Kljajić

Streljaštvo – vazdušni pištolj: Novi lični rekord Teodore Kljajić

Novi lični rekord Teodore Kljajić
BARANDA, 8. februar 2023 – Nakon osvajanja bronzane medalje u mešovitom paru, drugog dana Međunarodnog turnira „Vojvodina kup“ u Novom Sadu, Teodora Kljajić je u disciplini vazdušni pištolj nastupila u pojedinačnoj kategoriji.
Teodora je u finalu osvojila sedmo mesto ali uz novi lični rekord sa upucanih 556 krugova.

Lokalna poreska administracija:  Rok za uplatu prvog dela poreza na imovinu 14. februar

Lokalna poreska administracija: Rok za uplatu prvog dela poreza na imovinu 14. februar

Rok za uplatu prvog dela poreza na imovinu 14. februar

Opovo, 8. februar 2023
Rok za uplatu obaveze za prvi kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2023. godinu je 14. februar.  Rok se odnosi na poreske obveznike – fizička lica, preduzetnike i pravna lica, saopštila lokalna poreska administracija.
Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja. Za obaveznike koji ne vode poslovne knjige – fizička lica, iznos poreske obaveze koju treba izmiriti na ime akontacije za prvi kvartal 2023. godine jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal utvrđen rešenjem za 2022. godinu. Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

Nacionalna služba za zapošljavanje: Ove godine nezaposlenima po 300.000 dinara za započinjanje biznisa

Nacionalna služba za zapošljavanje: Ove godine nezaposlenima po 300.000 dinara za započinjanje biznisa

Ove godine nezaposlenima po 300.000 dinara za započinjanje biznisa
Beograd. 7. februar 2023
Izvor /Biznis.rs/
Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisaće tokom februara javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje, što je predviđeno nacrtom Akcionog plana za sprovođenje strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2023. godine. Ovaj vid finansijske podrške odnosi se na osobe koje se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.
Iznos subvencije je sa početnih 250.000 dinara povećan za 50.000 dinara, tako da će jednokratni iznos od 300.000 dinara dobiti svi oni koji ispunjavaju navedene uslove.
Pomoć pri zapošljavanju od 330.000 dinara namenjen je za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.
Iz Nacionalne službe za zapošljavanje za Biznis.rs kažu da će javnim pozivima nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje koji će biti raspisani u 2023. godini preciznije biti definisani uslovi po kojima nezaposleno lice može ostvariti pravo na dodelu subvencije. Takođe, biće precizirano koja dokumentacija je potrebna za podnošenje zahteva, delatnosti koje ne mogu biti subvencionisane, visina iznosa sredstava i druge informacije od značaja za učešće u programu.
“Tokom februara je planirano raspisivanje javnih poziva za dodelu subvencija za samozapošljavanje koji će biti dostupni u besplatnoj elektronskoj publikaciji o zapošljavanju „Poslovi“, kao i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs u delu Konkursi NSZ”, naglašavaju naši sagovornici.

Pored javnih poziva koje raspisuje Nacionalna služba za zapošljavanje u toku kalendarske godine se raspisuju i javni pozivi u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, kao i javni pozivi koje raspisuju lokalne samouprave uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje.

“U ovoj godini planirano je da pomoć za samozapošljavanje dobije 3.700 nezaposlenih lica, od kojih je 100 osoba sa invaliditetom”, ističu iz NSZ.

Najčešće delatnosti koje su do sada podržane subvencijama za samozapošljavanje su iz oblasti proizvodnje i proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga.

Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje tokom cele godine organizuju i izvode dvodnevne obuke iz oblasti preduzetništva pod nazivom „Put do uspešnog preduzetnika“. Obuka ima za cilj da polaznicima omogući da provere opravdanost svoje poslovne ideje, sagledaju prednosti i rizike ulaska u privatni posao, da se informišu o postupku registracije delatnosti i aktuelnim zakonskim propisima, kao i da nauče da popune biznis plan.

Obuka obuhvata pet oblasti: osnove preduzetništva, pravni aspekt biznisa, poreze i doprinose za preduzetnike, Biznis plan radionicu i informacije o ugovornim obavezama prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Preduzetnici koji su prethodnih godina dobili ovaj vid podrške savetuju da se pre prijave na konkurs napravi dobar biznis plan, a ovaj dokument nije nešto što treba sastavljati samo na početku nekog posla, već i u toku samog poslovanja.

Stručnjaci kažu da razlozi za pravljenje biznis plana mogu biti i uvođenje novog proizvoda u asortiman, ali da je ključ svega prvo ideja, a onda sve ono što se vrti oko nje. To se pre svega odnosi na ulaganja i troškove koje može da iziskuje poslovna ideja, a onda i na potencijalne prihode koji se mogu ostvariti.

Međutim, poslovni savetnici navode da treba biti obazriv i imati na umu i neke možda skrivene troškove koji nisu na prvi pogled očigledni, na primer gorivo za automobil ili popravke mašina. Treba biti pronicljiv, studiozan i realan.

„Firma već postoji, ali uvodite nešto novo? Napravite biznis plan. Sagledajte kako će to da utiče na prihode, troškove, da li će i kako da utiče na ostale proizvode i usluge koje imate. Takođe, biznis plan možete napraviti i ako proširujete proizvodni pogon, menjate poslovnu ideju. Pre osnivanja samog preduzeća, ali i u toku samog poslovanja – kad god mislite da se nešto ključno u poslovanju promenilo“, savetuju stručnjaci.