Bolnica Pančevo: Ponovo se rade operacije dojke u bolnici u Pančevu

04/02/2023

Ponovo se rade operacije dojke u bolnici u Pančevu

PANČEVO 4. februar 2023
U Opštoj bolnici u Pančevu ponovo se rade operacije dojke koje su zbog kovida i nedostatka kadra bile prekinute.

Dr Slađana Kovačević, PR Opšte bolnice kaže da se ove hirurške intervencije ponovo izvode zahvaljujući novim, mladim lekarima.

“Pančevačka bolnica tokom kovida 19 bila je jedna od retih koja je imala i zelenu i crvenu zonu. Pored kovid pacijenta sve specijalističke ambulante su radile. Međutim u jednom trenutku, zbog odlaska lekara u penziju, nisu rađene operacije dojke. Od nedavno taj problem je prevaziđen i operacije dojke se rade ponovo. Ovaj operacioni program nastavljen je zahvaljujući uspostavljenoj saradnji sa prim. dr Nevenom Jokićem sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji navedene operacije radi u saradnji sa mladim lekarima pančevačke bolnice dr Denijem Petra Ardeljanom i dr Aleksandrom Maričićem,” kaže dr Slađana Kovačević.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja prima pacijente iz čitavog južnog Banata, ponovo radi i ambulanta za bolesti dojke u Specijalističkom centru.

U pančevačkoj Bolnici podsećaju da je rak dojke najčešći maligni tumor i najčešći uzrok smrti žena u zapadnom svetu. Životni rizik, odnosno kumulativna verovatnoća dobijanja raka dojke iznosi oko 12,4 odsto, to jest jedna od osam žena oboli od raka dojke. U Srbiji 26 procenata svih obolelih žena i 17,5 procenata žena umrlih zbog malignih tumora, imaju dijagnozu karcinoma dojke.

Svake godine ovde se registruje oko 4.600 novootkrivenih slučajeva, a kod više od polovine njih, u trenutku otkrivanja, bolest je već u odmaklom stadijumu. Od raka dojke godišnje u Srbiji umre oko 1.600 žena.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije