Opštinski odbor SNS Opovo: Podrška politici predsednika Vučića

Opštinski odbor SNS Opovo: Podrška politici predsednika Vučića

Podrška politici predsednika Vučića

Povodom poslednjih događaja u Skupštini i mogućnosti vanrednih izbora Opštinski odbor SNS Opovo objavio je saopštenje za javnost:

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Opovo u potpunosti podržava napore predsednika Aleksandra Vučića u sprovođenju politike rešavanja krize i očuvanja mira na Kosovu i Metohiji.

Poslednji, skupštinski događaji su potvrdili da postajemo usamljeni po pitanju odbrane nacionalnih interesa, a građani Srbije su se mogli uveriti u namere desničarske opozicije ali i dvoličnog držanja koalicionih partnera iz Socijalističke partije Srbije. Očigledno je potrebno da se iskristalizuje politička scena Srbije i stvari postave na svoje mesto. Spremni smo da izađemo na vanredne izbore i sigurni smo da će na njima politika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke biti maksimalno potvrđena jer je to politika stabilnosti, mira i prosperiteta

Nema predaje! Živela Srbija!

 

Ekonomija: Mali vodič NBS kroz olakšice prilikom otplate kredita

Ekonomija: Mali vodič NBS kroz olakšice prilikom otplate kredita

Mali vodič NBS kroz olakšice prilikom otplate kredita

BEOGRAD, 6. Februara 2023
(Tanjug) – U novom video izdanju rubrike „Korisno je da znate“ Narodne banke Srbije (NBS) pojašnjeni su propisi koje je NBS usvojila u decembru prošle godine, a kojima se građanima omogućavaju olakšice prilikom vraćanja kredita bankama. Ivana Joksimović iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka NBS istakla je za Tanjug da je ovim propisima omogućeno banci da dužnicima fizičkim licima u finansijskim poteškoćama restrukturira potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na tri godine dužu ročnost u odnosu na važeće regulatorno rešenje. “Iz ugla dužnika, ovo znači da će, ako dužnik ima probleme u izmirivanju obaveza ili je procena da će te probleme imati uskoro, banka moći da mu produži rok za otplatu ove vrste kredita tako da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude najduže devet godina, a za kredite odobrene za kupovinu motornih vozila najduže 11 godina”, naglasila je ona.
Takođe, u okviru ovih rokova, dužniku može da se odobri ustupak u otplati kredita, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja. Prema njenim rečima, banke mogu da odobre dužniku opisani ustupak i na svoju inicijativu, uz njegov pristanak, postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika. „Dakle, u slučaju da podnosite zahtev za ovu vrstu ustupka, potrebno je da upoznate banku sa okolnostima koje negativno utiču na vašu mogućnost da uredno izmirujete obaveze prema banci, nakon čega će banka oceniti da li postoje posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje vašeg finansijskog položaja”, istakla je Joksimović. Roku kome se može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja, po novim pravilima, nije ograničen, ali se ustupak pod propisanim uslovima može koristiti samo jednom.
Predviđeno je i da uslovi otplate potraživanja ugovoreni odobravanjem restrukturiranja na opisani način ne mogu biti nepovoljniji u odnosu na ranije ugovorene uslove. Pored mogućnosti ugovaranja olakšica za gotovinske, potrošačke i druge slične kredite, izmenama propisa produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima. „To podrazumeva da banke i tokom ove godine, tačnije do 31. decembra, mogu građanima da ponude olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina od datuma dospeća poslednje rate kredita, a da se to produženje ne odrazi na regulatorni tretman potraživanja. Tako se banke dalje podstiču da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu na ročnost koja je inicijalno ugovorena sa bankom, što u trenutnim okolnostima rasta euribora u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita s varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti rast problematičnosti stambenih kredita”, istakla je Joksimović. Navela da se nastavlja podrška olakšanom pristupu finansiranju fizičkim licima i u 2023. godini i podsetila da su odluke o olašicama donete radi stvaranja uslova za banke da dužnicima kojima je to zaista potrebno odobre odgovarajuće olakšice.

Pčelarstvo: Održano još jedno predavanje pčelarima

Pčelarstvo: Održano još jedno predavanje pčelarima

Održano još jedno predavanje pčelarima
Opovo, 5. februar 2023
U Sali info centra juče je održano predavanje zainteresovanim pčelarima iz naše opštine. Tema je nosila naziv ,,Rojeva matica i druge urbane legenda Balkaskog pčelarstva”, a predavanje je održao pčelar iz Pančeva Nenad Tucakov.
Ispred opovačkog udruženja “Amorfa” Boris Humbal je izrazio zadovoljstvo još jednom posetom stručnjaka i činjenicom da su predavanja posećena kao i da sve više  pčelara želi da čuje dobre savete i primeni inovacije  u ovoj oblasti.

Fudbal: Radnički efikasan i u Debeljači

Fudbal: Radnički efikasan i u Debeljači

Radnički efikasan i u Debeljači
BARANDA, 6. februar 2023 – odličan početak priprema za Radnički iz Barande. Nakon pobede u subotu nad sefkerinskim Tempom, dan kasnije Baranđani su trijumfovali u Debeljači gde su pobedili domaći Spartak rezultatom 3:1. Golove za Radnički postigli su Dobrić iz penala, dok je Sabo bio dvostruki strelac.
Radnički je nastupio u sastavu: V.Babin, Petrov, Rakić, Radojev, D.Babin, Dmiović, Rajšić, Vitorović, Sabo, Dobrić, Cukić, a igrali su još Ostojić, Milovanov, Rackov i Nećakov.
Radnički je dobio dva nova pojačanja i to su povratnik Danilo Babin (napadač) i Dalibor Rakić (bek, štoper).

Vremenske prilike: Ujutro mraz, preko dana vedro, temperatura oko nule

Vremenske prilike: Ujutro mraz, preko dana vedro, temperatura oko nule

Ujutro mraz, preko dana vedro, temperatura oko nule

Srbija, 6. februar 2023
Ujutro umeren do jak mraz. U toku dana na području Beograda, na severu i istoku Srbije pretežno sunčano, a u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno uz provejavanje slabog snega. Duvaće slab i umeren, u planinskim predelima povremeno jak severozapadni vetar. Najviša temperatura od -3 do 2 °C.
Tokom većeg dela naredne sedmice u jutarnjim satima očekuje se umeren i jak mraz (od -12 do -5 °S), na planinama i do -20 °C. U toku dana suvo i stabilno, ali hladno vreme uz dosta sunčanih sati sa maksimalnim temperaturama od -2 do 2 °C. U četvrtak u košavskom području kratkotrajno pojačanje jugoistočnog vetra (hladna košava). Od sledećeg vikenda porast temperature.