Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

165 godina od rođenja Uroša Predića

Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, čika Uroša Predića.

Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, čika Uroš je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti, darujući svom narodu neke od najznačajnijih dela poput “Kosovka devojka”, “Siroče na majčinom grobu”, “Vesela braća”. a naročito su značajni portreti savremenika koje je Predić naslikao. Između ostalih to su portreti Stojana Novakovića, Mike Petrovića-Alasa, Slobodana Jovanovića, Živojina Mišića….

Pančevo je grad za koji je čika Uroš bio i ostao neraskidivo vezan još od školskih dana, jer je pohađao nemačku školu u Crepaji, a od 1869. do 1876. godine pohađao je sedmorazrednu gimnaziju u Pančevu (pančevačka realka, koja je kasnije dobila ime po njemu). Tu je drugovao sa Mihajlom Pupinom, a profesor mu je bio pančevački prota, Vasilije Vasa Živković.

Upravo na poziv prota Vase, Predić dolazi u Pančevo i oslikava ikonostas u Preobraženskoj crkvi, a kasnije slika i brojne portrete pančevaca, između ostalih portret dr Svetislava Kasapinovića i dva portreta Đorđa Vajferta.

Svoju drugu po redu izložbu Predić pravi upravo u Pančevu 1890. godine, a jedna od poslednjih izložbi u dugoj karijeri čika Uroša, priređena je upravo u Narodnom muzeju Pančevo, 1950. godine, čijem otvaranju je i sam prisustvovao.

Trenutno su na velikoj izložbi pod nazivom “Život posvećen lepoti i umetnosti” u Galerija Matice srpske izložene četiri slike iz zbirki našeg Muzeja.

Narodni muzej Pančevo, s ponosom brine o 33 dela našeg, velikog, čika Uroša, iz Orlovata, Pančeva, Banata….

Tokom avgusta ove godine u Sefkerinu je upriličena izložba koja je posetiocima prikazala mnogobrojni dokumentarni materijal, zbirku koju je sakupio naš sugrađanin Goran Nikolić – Neuzinski, a koja je sadržala mnoga pisma, razglednice i fotografije velikog slikara koji je rođen i živeo u našem neposrednom komšiluku i ostavio neizbrisiv trag u istoriji slikarstva.

Srećan vam 165. rođendan dobri naš čika Uroše!

Zauvek

#urošpredić #muzejpancevo #galerijamaticesrpske #umetnost #slikar #slikarstvo #art #urospredic #pancevo

Izvor: Narodni muzej Pančevo

 

Lokalna samouprava: Ove godine dodeljeno 20 šporeta za socijalno ugrožena domaćinstva (video)

Lokalna samouprava: Ove godine dodeljeno 20 šporeta za socijalno ugrožena domaćinstva (video)

Ove godine dodeljeno 20 šporeta za socijalno ugrožena domaćinstva

Opovo, 7. decembar 2022
Pored akcije raspodele zimskog ogreva, lokalna samouprava je sprovela još jednu akciju u okviru aktivne socijalne politike na teritoriji Opštine Opovo. U pitanju je nabavka i raspodela šporeta za grejanje i kuvanje. Lokalna samouprava je raspisala javni konkurs, i za ovu priliku formirana je stručna komisija koja je izvršila bodovanje i napravila rang listu, tako da je šporete dobilo 20 domaćinstava. Akciju u Sefkerinu, Opovu i Barandi ispratili su predsednik opštine Miloš Markov, odbornik Predrag Ginculj, zamenica predsednika  opštine Opovo Ankica Simin Damjanov i zamenik predsednika skupštine, Dragan Ugrinov i opštinski većnik Milovan Knežević . Korisnici ove dodele izrazili su zadovoljstvo jer će im ovi šporeti, pre svega pomoći u zagrevanju tokom zime.

Ove godine dodeljeno 20 šporeta za socijalno ugrožena domaćinstva; Foto/Glas Opova

Predsednik opštine je istakao ovaj konkurs i projekat kao primer dobre prakse koji će verovotno biti realizovan  u narednim godinama u okviru aktivne socijalne politike lokalne samouprave.

„ Ovo je jedan od programa koje naša lokalna samouprava sprovodi u okviru programa socijalne zaštite. Jedna novina koju smo počeli prošle godine i koja se pokazala kao opravdana jer naši sugrađani imaju potrebu i za zamenom šporeta a ne samo za pomoć u ogrevu koju već tradicionalno radimo  godinama unazad. Videli smo da zaista imaju problem, da su im šporeti dotrajali, zastareli i želeli smo da pomognemo na ovaj način. Prošle godine smo uveli to kao pilot program podržali 20 porodica  videli da je opravdano, i ove godine ponovo izdvojili sredstva i nabavili još 20 šporeta koji će biti podeljeni našim sugrađanima u sva četiri naseljena mesta.
Mi kao lokalna samouprava uz sve poslove koje radimo, ne smemo da zaboravimo taj socijalni aspekt naše lokalne zajednice a to je da budemo humani jedni prema drugima i pomažemo kad god je moguće i ovaj deo posla je deo koji mene izuzetno čini srećnim “, izjavio je Markov.

Akcija se nastavlja narednih dana, distribucijom šporeta u Sakulama, koju sprovode radnici JP „Mladost“ Opovo.

Foto Luki: Zakažite svoje novogodišnje fotografisanje

Foto Luki: Zakažite svoje novogodišnje fotografisanje

Zakažite svoje novogodišnje fotografisanje

U toku je zakazivanje termina za novogodišnje fotografisanje, kako za mališane, tako i za odrasle.  Dođite da se družimo, smejemo, pevamo, a malo i fotograšimo. Na Vama je samo da na vreme zakažete svoj termin, a na nama da Vaše izdvojeno vreme i raspoloženje ovekovečimo lepim fotografijama.

 

Usluge koje nudimo:

– Izrada fotografija raznih veličina (i u digitalnom formatu)

– Izrada kalendara formata 20cm x 30cm i 30cm x 40cm

– Izrada šolja

 

Adresa studija: Stanka Tomića 61, Opovo.
Osoba za kontakt: Nikola Konstantinov, 0638991712.
Facebook i instagram profil:
Foto Luki i @foto_luki.

Pišite nam za ostale informacije.

 

Nova godina uskoro dolazi,
Deda Mraz je na putu,
Dugo je da idemo kod njega
Preko sneg polja
Na sankama kroz šumu..

Auto škola FAR 013: Obuka u Opovu

Auto škola FAR 013: Obuka u Opovu

Obuka u Opovu

Auto škola FAR 013 vrši obuku za vozače A1, A2, A, B, C, CE i F kategoriju.
Sa nama štedite vreme i novac. Teoretska obuka vrši se u Opovu, ulica Ribarska 3 (prostorije Aktiva žena Opovo, preko puta hotela).
Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na brojeve telefona 063 771 4418; 065 333 7711; 013 333 117;

VI Književno veče za nadu:  U Barandi – biser u ogrlici čovekoljublja

VI Književno veče za nadu: U Barandi – biser u ogrlici čovekoljublja

U Barandi – biser u ogrlici čovekoljublja
Baranda, 3. decembar 2022
Izrazita ljubav i osećaj poštovanja prema pisanoj reči je, književnicu, učiteljicu Nadu Kljajić nagnala ka organizovanju pesničkih susreta u Barandi. Ona se intezivno bavi pisanjem od 2004. godine i do sada je objavila jedanaest knjiga, četiri knjiga za odrasle, i sedam za decu, (što je i razumljivo uzimajući u obzir prirodu posla kojim se bavi od 1994. godine).

Pesničke susrete redovno organizuje uz podršku svog supruga, jednom godišnje u porodičnoj svečanoj sali, u Barandi, već godinama unazad. Trudi se da na pesničko susretanje dovede različite stvaraoce, i goste kako bi ceo događaj bio vredan pamćenja. Zbog korone prethodne dve godine nije želela da organizuje druženja, iz opravdanih bezbedonosnih razloga, pa je ove godine 3. 12. 2022. godine, po šesti put željno okupila dragocene poštovaoce i stvaraoce stihova i strofa.

Često ističe kako njenoj Barandi, malom selu u južnom Banatu, nedostaje vrednog kulturnog zbivanja. Jednostavno zato što je sigurna, da poštovaoci i stvaraoci poezije, kao značajne književne vrste, ne postoje samo u gradu, već i u njenom selu kao i u okolini. Iz te duboke želje za veličanjem pesničke reči i intezivnim podsticanjem kulture i u Barandi, osmislila je pesnička susretanja pod nazivom „Književno veče za nadu“ i održava ih od 2015. godine. Sam naziv ovog kulturnog događaja je povezala sa svojim imenom, ali isključivo zbog značenja imenice „nada“.  Potrebu za kulturnim dešavanjem  Nada vidi kao nadu i podsećanje svakog pojedinca na osnovne vrednosti, ljudske vrednosti, jednog društva, kao što su:   podrška, nesebičnost, saradnja, poštovanje, empatija, uvažavanje, iskrenost, tolerancija,…  Zato kroz organizovanje ovih  aktivnosti iskreno polaže veliku nadu, u značaj i širenje važnih kulturnih i obrazovanih dešavanja sa svim svojim neospornim činiocima. U toj želji za veličanjem poezije, kao izrazito značajne književne vrste, pronašla je odlične saveznike u osobama sa invaliditetom, tačnije sa predsednikom udruženja Lazin Savom i članovima pesnicima iz istog Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara iz Opova, a sa sedištem u Barandi (UPIK Opovo). Što takođe potvrđuje njenu viziju o dodatnom značaju ovih aktivnosti.

Na 6. sada već tradicionalnom susretu pesnika, uz puno strasti i nadahnuća svoje stihove su govorili,  Momir Miodrag, Snežana Nikolič, Dragiša Brusin i Tomislav Govedarica. Dok je mladi član UPIK-a, Galić Milovan ispričao skupu, istinitu priču o svom stradanju.  Njihovim učešćem na ovaj način uspešno je i obeležen i Dan osoba sa invaliditetom. Sa skupa je poslana poruka svima, da niko ne sme biti zanemaren ili zaboravljen i da zaista, svi treba da imamo ista prava.

Višestruko nagrađivan pesnik Dragan Petković iz Jabuke i pesnik Milivoje Jovanović iz Pančeva su govorili svoje bogate stihove protkane patnjom, čežnjom, tugom, srećom, nostalgijom,…

Ovom vrednom pesničkom skupu se po prvi put, svojim životnim stihovima predstavila i baka Biserka Nadaški iz Barande, i na taj način sve podsetila da godine nikako ne mogu biti prepreka ka bilo kom stvaralaštvu, a naročito ne ovom.

Na svakom književnom druženju, organizatorka Nada Kljajić dovodila je zanimljive i vredne goste, ne bi li tako dodatno oplemenila celokupno kulturno dešavanje.

Tako su ovoj manifestaciji do sada dali svoj nemerljivi pečat, KUD Abrašević iz Pančeva, Beodens iz Pančeva, orkestar tamburica iz Sakula, učenici muzičke škole profesorke Ivane Josić, i mnogi, mnogi  drugi.

Ovog puta je 6. kulturno pesničko dešavanje obogatio maestralnim sviranjem na panovoj fruli profesor Dorel Marianu iz Glogonja, uz melodičnu pratnju gitare, svog kolege Zorana Ivanovića.

Na ovaj način, održan je još jedan izuzetno značajan pesnički skup u  Barandi u zajedništvu, vredan poput još jednog blistavog bisera u beskrajnoj plemenitoj ogrlici čovekoljublja.