AP Vojvodina: Dodeljeni ugovori za kupovinu kuća čije će vlasnice biti žene

AP Vojvodina: Dodeljeni ugovori za kupovinu kuća čije će vlasnice biti žene

Dodeljeni ugovori za kupovinu kuća čije će vlasnice biti žene
NOVI SAD – 5. Decembar 2022
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore za dodelu bespovratnih sredstava porodicama sa teritorije Vojvodine za kupovinu nekretnine, a cilj je unapređenje položaja žena, jer će nekretnine biti uknjižene na njih.
Predsednik Pokrajinske vlade kaže da je ovo najjača demografska mera do sada namenjena ženama. Porodice dobijaju do milion i 200.000 dinara. Cilj je da se obezbedi nova nekretnina ili proširi prostor. Pravo da konkurišu imali su bračni, vanbračni parovi i samohrane majke, a Pokrajinska vlada izdvojila je 40.800.000 dinara iz budžeta za ovu meru.
Nekretnine će biti uknjižene na žene. Ovo je prvi ovakav konkurs u Srbiji. Do sada se u katastar upisivala nekretnina pola na muža, a pola na ženu. Ovaj konkurs uvršten je u plan i za sledeću godinu. Stiglo je 110 prijava i kako bismo sve ispoštovali, ponavljamo podsticaj i sledeće godine. Za nas je pitanje demografije i unapređenje položaja žena najvažnije, poručuje Mirović.
On kaže da će biti izdvojeno 400 miliona dinara za dogradnju objekata koje koriste porodice sa troje i četvoro dece.
“Mladim parovima pomažemo koliko možemo. To je najvažnije društveno pitanje. Verujem da ćemo tako zaustaviti negativne demografske trendove i ojačati naše društvo”, poručuje pokrajinski premijer.
Mirović najavljuje da će naredne godine nezaposlenim majkama sa troje ili četvoro dece povećati iznos mesečne pomoći na 22.500 dinara. Njih je u Vojvodini 1.400.

AP Vojvodina

 

OŠ „Dositej Obradović“: Festival nauke u školi

OŠ „Dositej Obradović“: Festival nauke u školi

Festival nauke u školi
Opovo, 5. decembar 2022
Po drugi put za redom u školi u Opovu održava se mini festival nauke.  Učenici i nastavnici iz hemije, matematike, istorije, geografije, engleskog i ruskog, muzičkog i tehničkog obrazovanja na posebnim štandovima su pred drugim učenicima i nastavnicima prikazivali uživo eksperimente ili predstavljali radove koji su nastajali na redovnim časovima.
-Cilj nam je da na ovaj popularan i praktičan način, pored teorijskog,  učenicima približimo  gradivo i učinimo ga zanimljivijim i interesantnijim po uzoru na slične festivale koji se održavaju kako kod nas u zemlji, tako i šire – poručuju iz OŠ „Dositej Obradović“ u Opovu.

Festival nauke; Foto/Glas Opova

Muzika iz Diznijevih filmova: Nekad davno u dalekom kraljevstvu

Muzika iz Diznijevih filmova: Nekad davno u dalekom kraljevstvu

Nekad davno u dalekom kraljevstvu
OPOVO, 4. decembar 2022 – Eminentni vokalni umetnici Anđela Kasijani (sopran) i Dušan Svilar (tenor) u pratnji violončelistkinje Tijane Vaščić  i pijanistkinje Nevene Živković održali su koncert na sceni Kulturnog centra Opovo.
Koncert pod nazivom „Nekad davno u dalekom kraljevstvu“ osmišljen je da uvede publiku u putovanje kroz razne poznate numere iz Diznijevih crtanih filmova, ali i da promoviše Dizni muziku kroz primesu klasične muzike i njenog pristupa sa strane operski školovanih pevača i muzičara. Odabir kompozicija i umeće vokalnih umetnika uz pratnju vrsnih umetnika na violončelu i klaviru proveli su publiku kroz najpoznatije crtane filmove Frozen, Kralja lavova do Mulana i dr.
Projekat je finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.
Repertoar: Lady and the Tramo (Maza i Lunja) Bella notte; Pocahontas – Colors of the wind; Lion king (Kralj lavova) – Can You feel the love Tonight; Tangled – I see the light; The little mermaid (Mala sirena) – Part of your World; Frozen – Love is an open door; Snowwhite (Snežana) One day my prince will come; Tarzan – You’ll be in my heart; Marry Popins – uvertira u instrumental; Mulan – Refection; Anastazia – Once upon a Decembar; Aladin – The hole New World; Frozen – Let it go; Pinocchio – When I wish upon a star; Lion King (Kralj lavova) Cicle of life; Aladin – Arabian nights; Beauty and the Beast (Lepotica i zver) Tale as old as time.

Republički hidrometeorološki zavod: Vetar u slabljenju

Republički hidrometeorološki zavod: Vetar u slabljenju

Vetar u slabljenju

Srbija, 5. decembar  2022
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas u košavskom području duvati umeren i jak jugoistočni vetar, još ujutru sa udarima olujne jačine preko 17 metara u sekundi, na jugu Banata i sa udarima preko 24 metara u sekundi. Tokom dana slabljenje vetra, a u četvrtak krajem dana ponovo jačanje košave. Na području Beograda još ujutru duvaće jak jugoistočni vetar, povremeno sa udarima olujne jačine preko 17 metara u sekundi, tokom dana u slabljenju. Na području Banata na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.