Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

07/12/2022

165 godina od rođenja Uroša Predića

Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, čika Uroša Predića.

Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, čika Uroš je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti, darujući svom narodu neke od najznačajnijih dela poput “Kosovka devojka”, “Siroče na majčinom grobu”, “Vesela braća”. a naročito su značajni portreti savremenika koje je Predić naslikao. Između ostalih to su portreti Stojana Novakovića, Mike Petrovića-Alasa, Slobodana Jovanovića, Živojina Mišića….

Pančevo je grad za koji je čika Uroš bio i ostao neraskidivo vezan još od školskih dana, jer je pohađao nemačku školu u Crepaji, a od 1869. do 1876. godine pohađao je sedmorazrednu gimnaziju u Pančevu (pančevačka realka, koja je kasnije dobila ime po njemu). Tu je drugovao sa Mihajlom Pupinom, a profesor mu je bio pančevački prota, Vasilije Vasa Živković.

Upravo na poziv prota Vase, Predić dolazi u Pančevo i oslikava ikonostas u Preobraženskoj crkvi, a kasnije slika i brojne portrete pančevaca, između ostalih portret dr Svetislava Kasapinovića i dva portreta Đorđa Vajferta.

Svoju drugu po redu izložbu Predić pravi upravo u Pančevu 1890. godine, a jedna od poslednjih izložbi u dugoj karijeri čika Uroša, priređena je upravo u Narodnom muzeju Pančevo, 1950. godine, čijem otvaranju je i sam prisustvovao.

Trenutno su na velikoj izložbi pod nazivom “Život posvećen lepoti i umetnosti” u Galerija Matice srpske izložene četiri slike iz zbirki našeg Muzeja.

Narodni muzej Pančevo, s ponosom brine o 33 dela našeg, velikog, čika Uroša, iz Orlovata, Pančeva, Banata….

Tokom avgusta ove godine u Sefkerinu je upriličena izložba koja je posetiocima prikazala mnogobrojni dokumentarni materijal, zbirku koju je sakupio naš sugrađanin Goran Nikolić – Neuzinski, a koja je sadržala mnoga pisma, razglednice i fotografije velikog slikara koji je rođen i živeo u našem neposrednom komšiluku i ostavio neizbrisiv trag u istoriji slikarstva.

Srećan vam 165. rođendan dobri naš čika Uroše!

Zauvek

#urošpredić #muzejpancevo #galerijamaticesrpske #umetnost #slikar #slikarstvo #art #urospredic #pancevo

Izvor: Narodni muzej Pančevo

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije