Sportski vikend: Na programu četiri košarkaške utakmice

Sportski vikend: Na programu četiri košarkaške utakmice

Na programu četiri košarkaške utakmice
OPOVO, 2. decembar 2022 – Košarka i dalje na programu opštinskog sporta. Seniori Opova dočekuju košarkaše iz Rume i imaju priliku da ostvare petu prvenstvenu pobedu. Pioniri U15 gostuju u Beloj Crkvi gde će igrati zaostali meč iz 5. kola. Za Opovčane veoma važna utakmica jer će dvomeč sa PBC 64 verovatno odlučiti drugu poziciju koja vodi u drugi krug takmičenja.
Pionirke Agros Basketa su domaćin ekipi Mondo Basket 2, dok mlađe pionirke gostuju Radivoj Koraću.

KOŠARKA: Regionalna liga KSB mlađe pionirke / grupa 2 / 5. kolo

Beograd, 3. decembar (subota) 10:20h; RADIVOJ KORAĆ – AGROS BASKET

KOŠARKA: Regionalna liga KSB pionirke / grupa 2 / 6. kolo

Opovo, 4. decembar (nedelja) 19:00h; AGROS BASKET – MONDO BASKET 2

KOŠARKA: KSV RL U15 pioniri 2009 – C / 5. kolo

Bela Crkva, 3. decembar (subota) 13:30h; PBC 64 – OPOVO 99

KOŠARKA: Međuregionalna liga KSV  jug / 10. kolo

Pančevo, 3. decembar (subota) 17:30h; OPOVO 99 – RU KOŠ (Ruma)

 

Opštinska uprava Opovo: Šest paketa za četiri devojčice i dva dečaka

Opštinska uprava Opovo: Šest paketa za četiri devojčice i dva dečaka

Šest paketa za četiri devojčice i dva dečaka
OPOVO, 2. decembar 2022 – U prvoj decembarskoj raspodeli paketa za novorođene bebe, Opštinska uprava Opovo je uručila šest paketa za četiri devojčice i dva dečaka. Jedna prinova je oktobarska dok su pet novembarske, po dve bebe su iz Opova i Sakula, a po jedna iz Barande i Sefkerina.
OKTOBAR: Petar Cuca (Sakule); NOVEMBAR: Lola Jožika (Opovo), Nađa Rošulj (Opovo), Dijana Stepić (Sakule), Stefan Ivanov (Sefkerin), Vera Vlajnić (Baranda).

Vet stanica Pančevo – Veterinarska ambulanta Opovo: Trihineloskopija – preventivni pregled svinjskog mesa

Vet stanica Pančevo – Veterinarska ambulanta Opovo: Trihineloskopija – preventivni pregled svinjskog mesa

Trihineloskopija – preventivni pregled svinjskog mesa

Započelo je vreme svinjokolja kada mi, veterinari naročito skrećemo pažnju na obavezne preventivne trihineloskopske preglede svinskog mesa na prisustvo parazita Trichinella spiralis.

Svinja se trihinelom može zaraziti i u oboru ukoliko pojede zaraženog pacova, a larve parazita inkapsuliraju se u mesu, najčešće u dijafragmi, skeletnoj muskulaturi, međurebarnim i žvakaćim mišićima, ali i u srčanom mišiću,  znači u mišićima koji su najbolje snabdeveni kiseonikom.

Čovek se zarazi kada jede nedovoljno termički obrađeno zaraženo svinjsko meso. U akutnoj formi bolest se ispoljava u vidu anafilaktičke reakcije, otežanog disanja, povišene temperature, bolova u mišićima, simptomima srčane insuficijencije u slučaju zapaljenja srčanog mišića. Inkapsulirana trihinela može se zadržati između mišićnih vlakana i do 30 godina, gde vrši pritisak na nerve što se manifestuje  hroničnim bolom

Najznačajnija mera sprečavanja trihineloze kod ljudi je  obavezni   trihineloskopski pregled  mesa. Za pregled se uzima deo mišićnog tkiva sa dijafragme, najbolje  kruna dijafragme.

Odnesite na pregled uzorak mesa zaklane svinje u veterinarsku stanicu ili veterinarsku ambulantu gde ćete posle izvršenog pregleda metodom kompresije ili veštačke digestije dobiti zvaničnu potvrdu o ispravnosti mesa.

Lokalna samouprava: Markov uručio 44 ugovora za projekat energetske sanacije (video)

Lokalna samouprava: Markov uručio 44 ugovora za projekat energetske sanacije (video)

Markov uručio 44 ugovora za projekat energetske sanacije 

OPOVO, 1. decembar 2022 – Predsednik opštine Miloš Markov uručio je 44 ugovora za program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. U pitanju je projekat koji zajednički finansiraju Ministarstvo rudarstva i energetike i Opština Opovo, koja je raspisala i sprovela konkurs za korisnike i izvođače radova, a ukupna vrednost sufinansirajućih sredstava lokalne samouprave i resornog Ministarstva je 8.000.000 dinara.
Predmet ovog konkursa je zamena spoljnih prozora i vrata  i drugih transparentnih elemenata, nabavka i instalacija kotlova, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže i nabavka i ugradnja toplotnih pumpi.

Realizovane prve dve faze projekta energetske sanacije kuća i stanova koji sprovodi Opština Opovo; Foto/Glas Opova

Rukovodilac programa Rade Cvetanović je zadovoljan dosadašnjom realizacijom programa, najavio treću i za korisnike programa najvažniju fazu.
„U okviru projekta energetske sanacije kuća i stanova koji sprovodi Opština Opovo u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i sada ulazimo u treću fazu, odnosno u izvođenje radova na primeni mera energetske sanacije, počev od ugradnje stolarije, preko kotlova, zamena pumpi i grejnih tela u porodičnim domaćinstvima. Krajnji korisnici – domaćinstva, odnosno vlasnici porodičnih kuća i stanova na teritoriji Opštine Opovo benefiti ovog programa će osetiti već prilikom prve grejne sezone kroz smanjenje računa za energente koje koriste za zagrevanje svojih domova“, izjavio je Cvetanović.
Korisnici ovog programa su izrazili zadovoljstvo realizacijom ovog projekta od kojeg će imati značajnu uštedu, pa nam je tako Dejan Martinov iz Sakula rekao da bi se teško odlučio za ugradnju toplotne pumpe samostalno, ali da je to sa ovim sufinansirajućim sredstvima bilo prihvatljivo. On se zahvalio lokalnoj samoupravi i posebno rukovodiocu programa Radetu Cvetanoviću koji je pružao savetodavnu podršku svima koji su konkurisali.
Predsednik opštine je istakao dva krajnja benefita, i za građane i za društvo, a to su ekonomski i ekološki.
„Na ovaj način našim sugrađanima pomažemo kako bi unapredili kvalitet svojih kuća i stanova, ali i energetsku efikasnost što je negde i fokus ovog projekta. Ovde imamo dva krajnja benefita, a to su, pre svega ušteda kućnog budžeta, manje izdvajanje za energente u budućnosti, a takođe, ne manje važno, zaštita životne sredine i bolji odnos prema našem eko sistemu koji nas okružuje. Odziv građana je bio zadovoljavajući, bilo je 57 prijava, od toga su 44 podržane, i ovo nas ohrabruje da nastavimo sa ovakvim projektima i u narednom periodu. Za ovaj konkurs mi smo kao lokalna samouprava izdvojili četiri miliona dinara i uz četiri miliona resornog Ministarstva imali smo fond od osam miliona dinara mi smo sufinansirali do 50% ukupnih troškova, dok su građani, korisnici ovog programa participirali drugu polovinu troškova. Mislim da smo zajedničkim snagama uspeli da napravimo krajnji benefit za naše sugrađane“, rekao je Markov.

Izvođači radova na ovom programu iće Vision 2016, Belča A tim i Fluid-Teh, svi iz Opova i Danito doo iz Pančeva.

Agencija za bezbednost saobraćaja : PRODUŽEN ROK DO 26. 12. 2022. ZA DODELU BESPLATNIH ZAŠTITNIH RAMOVA ZA TRAKTORE

Agencija za bezbednost saobraćaja : PRODUŽEN ROK DO 26. 12. 2022. ZA DODELU BESPLATNIH ZAŠTITNIH RAMOVA ZA TRAKTORE

PRODUŽEN ROK DO 26. 12. 2022. ZA DODELU BESPLATNIH ZAŠTITNIH RAMOVA ZA TRAKTORE

Agencija za bezbednost saobraćaja je raspisala javni poziv, koji je produžen zaključno sa 26.12.2022. godine, za besplatnu dodelu zaštitnih ramova za poljoprivrednike u Republici Srbiji. Cilj podele, oko 3.600 besplatnih ramova, jeste da se smanji broj stradanja vozača traktora u slučaju prevrtanja traktora.

Samo u toku ove godine poginulo je 45 traktorista u Srbiji.

Procedura za prijavu vlasnika traktora je sledeća:

  • Podneti zahtev koji možete preuzeti na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja;
  • Uz zahtev dostaviti:
    •  jednu fotografiju prednje strane traktora;
    • kopiju saobraćajne dozvole (dokaz da je bar jednom registrovan traktor);
    • dokaz da su izmirene sve obaveze po osnovu poreza na imovinu;
    • dokaz o uplaćenim administrativnim taksama, u iznosu od 900.00 dinara.

Svi zainteresovani vlasnici traktora podnose zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Država finansira celokupan iznos zaštitnog rama, jer je u te svrhe Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo 125.000.000,00 dinara. Sva fizička lica koja poseduju traktore mogu da konkurišu na ovaj javni poziv.

Modeli traktora na koje se mogu ugraditi ovi zaštitni ramovi su: IMT 533IMT 539IMT 540IMT 542 i IMT 549.

Subvencija će se prema Uredbi Vlade sprovoditi i u naredne dve godine pod istim uslovima.