VI Književno veče za nadu: U Barandi – biser u ogrlici čovekoljublja

07/12/2022

U Barandi – biser u ogrlici čovekoljublja
Baranda, 3. decembar 2022
Izrazita ljubav i osećaj poštovanja prema pisanoj reči je, književnicu, učiteljicu Nadu Kljajić nagnala ka organizovanju pesničkih susreta u Barandi. Ona se intezivno bavi pisanjem od 2004. godine i do sada je objavila jedanaest knjiga, četiri knjiga za odrasle, i sedam za decu, (što je i razumljivo uzimajući u obzir prirodu posla kojim se bavi od 1994. godine).

Pesničke susrete redovno organizuje uz podršku svog supruga, jednom godišnje u porodičnoj svečanoj sali, u Barandi, već godinama unazad. Trudi se da na pesničko susretanje dovede različite stvaraoce, i goste kako bi ceo događaj bio vredan pamćenja. Zbog korone prethodne dve godine nije želela da organizuje druženja, iz opravdanih bezbedonosnih razloga, pa je ove godine 3. 12. 2022. godine, po šesti put željno okupila dragocene poštovaoce i stvaraoce stihova i strofa.

Često ističe kako njenoj Barandi, malom selu u južnom Banatu, nedostaje vrednog kulturnog zbivanja. Jednostavno zato što je sigurna, da poštovaoci i stvaraoci poezije, kao značajne književne vrste, ne postoje samo u gradu, već i u njenom selu kao i u okolini. Iz te duboke želje za veličanjem pesničke reči i intezivnim podsticanjem kulture i u Barandi, osmislila je pesnička susretanja pod nazivom „Književno veče za nadu“ i održava ih od 2015. godine. Sam naziv ovog kulturnog događaja je povezala sa svojim imenom, ali isključivo zbog značenja imenice „nada“.  Potrebu za kulturnim dešavanjem  Nada vidi kao nadu i podsećanje svakog pojedinca na osnovne vrednosti, ljudske vrednosti, jednog društva, kao što su:   podrška, nesebičnost, saradnja, poštovanje, empatija, uvažavanje, iskrenost, tolerancija,…  Zato kroz organizovanje ovih  aktivnosti iskreno polaže veliku nadu, u značaj i širenje važnih kulturnih i obrazovanih dešavanja sa svim svojim neospornim činiocima. U toj želji za veličanjem poezije, kao izrazito značajne književne vrste, pronašla je odlične saveznike u osobama sa invaliditetom, tačnije sa predsednikom udruženja Lazin Savom i članovima pesnicima iz istog Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara iz Opova, a sa sedištem u Barandi (UPIK Opovo). Što takođe potvrđuje njenu viziju o dodatnom značaju ovih aktivnosti.

Na 6. sada već tradicionalnom susretu pesnika, uz puno strasti i nadahnuća svoje stihove su govorili,  Momir Miodrag, Snežana Nikolič, Dragiša Brusin i Tomislav Govedarica. Dok je mladi član UPIK-a, Galić Milovan ispričao skupu, istinitu priču o svom stradanju.  Njihovim učešćem na ovaj način uspešno je i obeležen i Dan osoba sa invaliditetom. Sa skupa je poslana poruka svima, da niko ne sme biti zanemaren ili zaboravljen i da zaista, svi treba da imamo ista prava.

Višestruko nagrađivan pesnik Dragan Petković iz Jabuke i pesnik Milivoje Jovanović iz Pančeva su govorili svoje bogate stihove protkane patnjom, čežnjom, tugom, srećom, nostalgijom,…

Ovom vrednom pesničkom skupu se po prvi put, svojim životnim stihovima predstavila i baka Biserka Nadaški iz Barande, i na taj način sve podsetila da godine nikako ne mogu biti prepreka ka bilo kom stvaralaštvu, a naročito ne ovom.

Na svakom književnom druženju, organizatorka Nada Kljajić dovodila je zanimljive i vredne goste, ne bi li tako dodatno oplemenila celokupno kulturno dešavanje.

Tako su ovoj manifestaciji do sada dali svoj nemerljivi pečat, KUD Abrašević iz Pančeva, Beodens iz Pančeva, orkestar tamburica iz Sakula, učenici muzičke škole profesorke Ivane Josić, i mnogi, mnogi  drugi.

Ovog puta je 6. kulturno pesničko dešavanje obogatio maestralnim sviranjem na panovoj fruli profesor Dorel Marianu iz Glogonja, uz melodičnu pratnju gitare, svog kolege Zorana Ivanovića.

Na ovaj način, održan je još jedan izuzetno značajan pesnički skup u  Barandi u zajedništvu, vredan poput još jednog blistavog bisera u beskrajnoj plemenitoj ogrlici čovekoljublja.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nastavljaju se kreativne radionice za decu

ONB Opovo: Nastavljaju se kreativne radionice za decu

Nastavljaju se kreativne radionice za decu OPOVO, 5. februar 2023 – U okviru Kreativnog kluba Opštinske narodne biblioteke Opovo, od subote 4. februara nastavljene su kreativne radionice za decu. Kao i do sada, radionice se održavaju u dva termina za mlađu (11:00h) i...

najnovije

najčitanije