Kreativni klub ONB Opovo: Održana šesta radionica, pravljenje jaja od glinamola

Kreativni klub ONB Opovo: Održana šesta radionica, pravljenje jaja od glinamola

Održana šesta radionica, pravljenje jaja od glinamola

OPOVO, 9. april 2022 – U okviru Kreativnog kluba Opštinske narodne biblioteke Opovo, održana je šesta kreativna radionica na temu pravljenju jaja od glinamola u susret uskršnjoj izložbi.

Ovu kreativnu radionicu namenjenu deci vodila je naša sugrađanka, primenjeni dizajner Jovana Ugrinov.

Naredne subote, očekuje nas jedna vrlo zanimljiva uskršnja kulinarska radionica, koja će se održati u prostorijama Aktiva žena Opovo, a vodiće je Zorica Ugrinov.

Zvanični rezultati izbora: Statistika parlamentarnih i predsedničkih izbora u Opštini Opovo

Zvanični rezultati izbora: Statistika parlamentarnih i predsedničkih izbora u Opštini Opovo

Zvanični rezultati izbora: Statistika parlamentarnih i predsedničkih izbora u Opštini Opovo

OPOVO, 9. april 2022 –  Opštinska izborna komisija zvanično je objavila rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora na teritoriji Opštine Opovo.

Od ukupno 8.041 upisanih birača izašlo je 5.592 (69,54%). Nevažećih glasačkih listića je bilo 195 (3,48%).

Izborne liste vam predstavljamo na osnovu broja i procenta osvojenih glasova.

1. Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve: 2.931 (52,41%)

2. Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodenih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka): 694 (12,41%)

3. Ivica Dačić – Premijer Srbije: 573 (10,24%)

4. Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) – Vojislav Mihailović: 211 (3,77%)

5. Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije: 174 (3,11%)

6. Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici: 172 (3,07%)

7. Dr Vojislav Šešelj – Srpaka radikalna stranka: 124 (2,21%)

8. Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović: 123 (2,19%)

9. Otete bebe Ana Pejić: 103 (1,84%)

10. Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu): 97 (1,73%)

11. Suverenisti – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS): 72 (1,28%)

12. Boris Tadić – Ajmo ljudi – Socijaldemokratska stranka – Nova stranka – 1 od 5 miliona – Tolerancija Srbije – Ujedinjeni pokret zelenih Srbije – Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca: 60 (1,07%)

13. Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza): 32 (0,57%)

14. Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištva Pastor: 13 (0,23%)

15. Romska partija – Srđan Šajn: 9 (0,16%)

16. Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić / Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP – Usame Zukorlić: 5 (0,08%)

17. SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin: 2 (0,03%)

18. Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa „Alternativa për ndryshim – Alternativa demokratike Shqiptare“: 1 (0,01%)

19. „Koalicija Albanaca Doline“ „Kolaicioni i Shqiptarëve të luginës“: 1 (0,01%)

Što se tiče predsedničkih izbora Aleksandar Vučić je ubedljivo pobedio, a zanimljivo je da je čak sedam predsedničkih kandidata dobilo više glasova od svojih izbornih lista koje su ih predložile. Na predsedničkim izborima glasalo je 5.593 birača (69,55%), a bilo je 165 nevažećih glasačkih listića (2,95%).

U odnosu na predsedničke izbore iz 2017. godine kada je na birališta izašlo 5.130 glasača, izlaznost je veća za 9,13%.

1. Aleksandar Vučić (Koalicija Zajedno možemo sve): 3.583 (64,06%)

2. Zdravko Ponoš ((Ujedinjena Srbija): 819 (14,64%)

3. Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici): 250 (4,46%)

4. Boško Obradović (Patriotski blok): 246 (4,39%)

5. Dr Miloš Jovanović (Koalicija NADA): 238 (4,25%)

6. Biljana Stojković (Koalicija Moramo): 157 (2,80%)

7. Branka Stamenković (Koalicija Suverenisti): 92 (1,64%)

8. Miša Vacić (Srpski patriota): 43 (0,76%)

Međunarodni dan Roma u Barandi: Nije zlato sve što sija, već čovek bez predrasuda

Međunarodni dan Roma u Barandi: Nije zlato sve što sija, već čovek bez predrasuda

Nije zlato sve što sija, već čovek bez predrasuda

BARANDA, 8. april 2022 – Učenici i nastavnici Izdvojenog odeljenja ,,Olga Petrov” iz Barande obeležili su Međunarodni dan Roma.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine na četvrtom romskom kongresu Međunardne romske unije (IRU) u Serocku, Poljskoj u znak sećanja na prvi Međunarodni kongres Roma, koji je održan 1971. godine u Londonu. Na tom prvom međunarodnom okupljanju ustanovljeni su romska himna „Đelem, đelem“ (,,Išao sam, išao’’), kao i zastava plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. 

Javni čas, koji je održan u bioskopskoj sali, započet je informisanjem učenika o poznatim Romima. Iako su za kralja roka Elvisa Prislija, slavnog slikara Pabla Pikasa, ili glumca Čarlija Čaplina mnogi čuli, ipak malo ko zna da svi oni imaju romsko poreklo.

Na našim prostorima muzička scena je bogatija zahvaljujući muzičarima kao što su bili Šaban Bajramović ili Usnija i Esma Redžepova. Zlatan Ibrahimović, ljubiteljima fudbala dobro poznat po svojim sportskim uspesima, pored bosanske ima i romske krvi.

Svakako neizostavan deo jedne ovakve proslave je i himna ,,Đelem, đelem”. Pošto romski  nema jedinstveni književni jezik, postoje različite verzije teksta…Učenici četvrtog razreda su uz pomoć nastavnika preveli i pročitali verzije ove himne na romskom, srpskom, engleskom, ruskom, rumunskom i italijanskom jeziku. 

Odu Romima je ispevao Mika Antić u zbirci ,,Garavi sokak”, čije su stihove učenici petog razreda recitovali.

Publiku je uveselila i plesna tačka uz numeru Zdravka Čolića ,,Čaje šukarije”.

Pogledavši kratak film ,,Upoznaj, ne sudi!”, deca su jasno došla do poente. ,,Nacionalnost nije karakterna sobina. Romi su naši sugrađani. Upoznaj, ne sudi!” 

Stereotipi i predrasude nisu urođeni, a pravilna edukacija od najranijeg uzrasta je protivlek diskriminatornom ponašanju.

Kolektiv škole IO „Olga Petrov“, Baranda


Vremenske prilike: Danas pre podne toplo, od sredine dana pogoršanje

Vremenske prilike: Danas pre podne toplo, od sredine dana pogoršanje

Srbija, 9. April, 2022
U Srbiji će danas u toku većeg dela dana biti toplo, ali će na severu i zapadu doći do jačeg naoblačenja sa padom temperature koje će od sredine dana i posle podne usloviti mestimicno kišu ili lokalne pljuskove sa grmljavinom, a do kraja dana i u toku noći proširiće se na celu zemlju. U južnim i istočnim krajevima tokom većeg dela dana biće suvo, saopštio je AMSS. Duvaće umeren, povremeno jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, tokom dana u skretanju na umeren i jak severozapadni, kratkotrajno olujni, najpre na severu i zapadu. Jutarnja temperatura biće od 7 do 15, na jugu i istoku oko 4, a najviša dnevna od 18 do 24 stepena.

U Beogradu će veći deo dana biti toplo, a pre podne najvljuje se jače naoblačenje koje će od sredine dana i posle podne usloviti povremeno kišu ili lokalne pljuskove sa grmljavinom i pad temperature. Jutarnja temperatura oko 15, najvisa oko 22 stepena. Sutra oblačno, vetrovito i osetno hladnije s kišom, na planinama sa snegom, uz umeren, ponegde i jak severni vetar. U drugom delu dana prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Do 16. aprila pretezno sunčano i toplije, a početkom sedmice u jutarnjim satima ocekuje se slab prizemni mraz.

Krajem perioda promenljivo oblačno, malo svežije, ponegde sa kratkotrajnom kišom