Ekologija: Borak, ugrožena barska biljka u Sakulama

Ekologija: Borak, ugrožena barska biljka u Sakulama

Borak, ugrožena barska biljka u Sakulama

OPOVO, 25. april 2022 – Na ribnjaku u Sakulama, od 2012. godine, kada je prvi put uočena od strane prirodnjaka, egzistira jedna od najvećih populacija barske biljke borak u našoj zemlji, inače kritično ugrožene vrste flore Srbije. Procene su da je u Srbiji preostalo oko pet staništa ove biljke i da se najveće stanište nalazi upravo u Sakulama.

Borak (Hippuris vulgaris L.) je vodena, višegodišnja biljka, do polovine potopljena u vodu. Za podlogu je pričvršćena rizomom koji može biti do 190 cm dužine. Stabljika je uspravna, čvrsta, cilindrično-člankovita, visine do 45 (a retko do 120) cm. Listovi su linearni ili linearno – lancetasti, celi pršljenasto raspoređeni. Donji submersni listovi su mrki okrenuti nadole, srednji – tanji horizontalni, a gornji – čvrsti, svetlo zeleni, usmereni nagore. Cvetovi su sitni, sedeći, smešteni u pazuhu lista, a plod je zelena jajasta orašica.

Stanište ove vrste su stajaće i sporotekuće eutrofne vode, mala jezera, močvare, peskovite i glinovite rečne obale i proređeni tršćaci. Areal vrste zahvata arktičke, borealne i umerene oblasti Evrope (do Islanda i severne Norveške), Grenlanda, zapadne Azije i Severne Amerike, antarktički deo Južne Amerike i Australije.

Na Balkanskom poluostrvu ograničeno je i disjunktno rasprostranjena. Taksonski i fitogeografski značaj vrste je u tome što je jedini predstavnik oligotipskog cirkumholoarktičkog roda Hippuris u Evropi, koji obuhvata još dve vrste H.montana i H.tetraphylla. Relikt je hidrofitne flore. Nalazišta u Srbiji su na južnoj granici areala vrste u Evropi, a od ukupno 8 poznatih lokaliteta (u Srbiji) sa polovine je u poslednjih 50 godina ova ova vrsta iščezla.

Iako je borak prilagodljiv na iznenadne i ekstremne promene ekoloških faktora, vrsta je ugrožena i prema IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta ima oznaku EN (endangered). Uzroci ugroženosti su promjene u vodnom režimu staništa (odvodnjavanje ili navodnjavanje močvara i obala), nestanak staništa i hemijsko zagađenje.

Ova vrsta prema IUCN kategoriji za područje Srbije ima status krajnje ugroženog taksona (CR-Srb,B/2c), dok za područje Srbije prema istoj kategorizaciji ima status ugrožene vrste (EN-Yu, B/2c).

Vremenske prilike: Danas i narednih dana promenljivo i svežije

Vremenske prilike: Danas i narednih dana promenljivo i svežije

Danas i narednih dana promenljivo i svežije

Srbija, 25. Aprila, 2022
Pre podne i sredinom dana mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, a posle podne u većini mesta suvo sa dužim periodima sunčanog vremena. Vetar uglavnom umeren, na planinama povremeno jak, južni i jugozapadni, od sredine dana u skretanju na zapadni i u slabljenju. Jutarnja temperatura od 6 do 12°S, najviša dnevna od 18 do 24 °C, saopšteno je iz RHMZ-a.

U Beogradu se očekuje promenljivo oblačno, malo svežije.

Pre podne i sredinom dana povremeno sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, a posle podne suvo sa periodima sunčanog vremena.

Vetar uglavnom umeren, pre podne kratkotrajno jak, a od sredine dana u skretanju na zapadni i u slabljenju.

Jutarnja temperatura oko 12°C, najviša dnevna oko 20 °C.

U narednih sedam dana u Srbiji će biti uglavnom nestabilno, promenljivo i relativno toplo uz smenu sunčanih intervala i kratkotrajne kiše ili lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Samo u nedelju, 1. maja, u celoj zemlji će biti pretežno sunčano.