Međunarodni dan Roma u Barandi: Nije zlato sve što sija, već čovek bez predrasuda

09/04/2022

Nije zlato sve što sija, već čovek bez predrasuda

BARANDA, 8. april 2022 – Učenici i nastavnici Izdvojenog odeljenja ,,Olga Petrov” iz Barande obeležili su Međunarodni dan Roma.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine na četvrtom romskom kongresu Međunardne romske unije (IRU) u Serocku, Poljskoj u znak sećanja na prvi Međunarodni kongres Roma, koji je održan 1971. godine u Londonu. Na tom prvom međunarodnom okupljanju ustanovljeni su romska himna „Đelem, đelem“ (,,Išao sam, išao’’), kao i zastava plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. 

Javni čas, koji je održan u bioskopskoj sali, započet je informisanjem učenika o poznatim Romima. Iako su za kralja roka Elvisa Prislija, slavnog slikara Pabla Pikasa, ili glumca Čarlija Čaplina mnogi čuli, ipak malo ko zna da svi oni imaju romsko poreklo.

Na našim prostorima muzička scena je bogatija zahvaljujući muzičarima kao što su bili Šaban Bajramović ili Usnija i Esma Redžepova. Zlatan Ibrahimović, ljubiteljima fudbala dobro poznat po svojim sportskim uspesima, pored bosanske ima i romske krvi.

Svakako neizostavan deo jedne ovakve proslave je i himna ,,Đelem, đelem”. Pošto romski  nema jedinstveni književni jezik, postoje različite verzije teksta…Učenici četvrtog razreda su uz pomoć nastavnika preveli i pročitali verzije ove himne na romskom, srpskom, engleskom, ruskom, rumunskom i italijanskom jeziku. 

Odu Romima je ispevao Mika Antić u zbirci ,,Garavi sokak”, čije su stihove učenici petog razreda recitovali.

Publiku je uveselila i plesna tačka uz numeru Zdravka Čolića ,,Čaje šukarije”.

Pogledavši kratak film ,,Upoznaj, ne sudi!”, deca su jasno došla do poente. ,,Nacionalnost nije karakterna sobina. Romi su naši sugrađani. Upoznaj, ne sudi!” 

Stereotipi i predrasude nisu urođeni, a pravilna edukacija od najranijeg uzrasta je protivlek diskriminatornom ponašanju.

Kolektiv škole IO „Olga Petrov“, Baranda


pročitajte još i

PU Bambi: Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu

PU Bambi: Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu

Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu OPOVO, 24. mart 2023 - Upis dece za radnu 2023-2024. godinu u PU „Bambi“ vršiće se od 01.04. – 30.04.2023. godine. Upis dece u Predškolsku ustanovu ,,Bambi'' Opovo vršiće se elektronskim putem, popunjavanjem...

najnovije

najčitanije