Kreativni klub ONB Opovo: Lutkarska radionica sa Tatjanom Reljin

Kreativni klub ONB Opovo: Lutkarska radionica sa Tatjanom Reljin

OPOVO, 6. jul 2024 – U okviru Kreativnog kluba Opštinske narodne biblioteke Opovo, održana je još jedna kreativna radionica za decu, a ovog puta je gost – radioničar bila glumica Dečijeg pozorišta „Zvezdica“ iz Zrenjanina Tatjana Reljin.

Uz asistenciju stalnih saradnica Kreativnog kluba, Jovane Ugrinov i Olje Nikonove, Tatjana je održala lutkarsku radionicu, a koliko su deca bila uspešna može se videti i po njihovim kreacijama.

Tatjana Reljin je redovan i dragi gost na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Opovo, gde je sa svojim kolegom Miljanom Vukovićem odigrala veliki broj pozorišnih predstava za decu.

Inače, u okviru ovog programa opovačke kulturne ustanove, kreativne radionice za decu koje vode Olga Reljić i Jovana Ugrinov, održavaju se od 2022. Tokom prve polovine ove godine održana je 21 radionica, a do sada je ukupno održano 129 kreativnih radionica za decu.

Tatjana Reljin održala lutkarsku radionicu/Glas Opova

Raspisan Konkurs za sticanje oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“

Raspisan Konkurs za sticanje oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“

NOVI SAD, 6. jul 2024 – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević učestvovao je na konferenciji za medije povodom raspisivanja konkursa za sticanje prava korišćenja oznake kvaliteta proizvoda, usluga i manifestacija „Najbolje iz Vojvodine“ za 2024. godinu.

Odluka o uspostavljanju znaka doneta je 2004. godine, ali je poslednji put dodeljena 2016, nakon čega je ponovo uspostavljena 2021. godine.

„Kada smo vratili oznaku ‘Najbolje iz Vojvodine’, odlučili smo da promovišemo regionalno poreklo, kao što se to čini u svetu. Oznaka se dobija na tri godine, a svake godine se vrši rigorozna kontrola kako bi oznaka imala svoju težinu“, istakao je Ivanišević.

Dodelom oznake podstiče se promocija privrede i turizma na teritoriji AP Vojvodine i lokalnih samouprava, konkurentnost, jačanje tržišnog pristupa poslovanju i veza sa postojećim klijentima, kao i širenje mreže novih poslovnih partnera.

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, pravna i fizička lica koji se bave proizvodnjom roba, pružanjem usluga i organizacijom programa i manifestacija, a koji imaju sedište, odnosno prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.

Proizvodi ili usluge moraju da ispunjavaju uslove propisane referentnim dokumentima o proizvodnji i uslugama, i njihovom stavljanju u promet, zahteve (NASSR) standarda, uz adekvatan vizuelni identitet i sertifikovane sisteme, dok bi teme manifestacija trebalo da se odnose na oblast privrede i turizma u Vojvodini i da se u kontinuitetu održavaju najmanje dve godine.

Tekst konkursa / Pravilnik / Obrazac prijave: OVDE

Retrofoto: Odavno se snimaju filmovi na našim prostorima

Retrofoto: Odavno se snimaju filmovi na našim prostorima

OPOVO, 6. jul 2024
Iz naše arhive
Ako izuzmemo braću Bjelogrlić i Kobra film, kada je u pitanju filmska produkcija na ovim prostorima, uglavnom se svi sećamo kultne serije Pop Ćira i pop Spira snimane polovinom osamdesetih godina prošlog veka u Opovu, Barandi i Sakulama.
U režiji legendarne Soje Jovanović igrali su Paja Vujsić, Đorđe Jelisijević, šarmantni bračni par Balašević i mnogi drugi. Naravno, nama je uvek bilo najzanimljivije da tokom emitovanja prepoznajemo naše sugrađane, koji su statirali ili imali manje role. Ipak, mnogo pre ove serije, krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, na teritoriji naše opštine je snimano nekoliko filmova evropskih koprodukcija: Oluja, Tvrđava Samograda (po Puškinovom romanu Kapetanova kći), Rimske device, Sibirska lejdi Magbet i Stepa, dok je u domaćoj produkciji snimana Servisna stanica i Drug predsednik centarfor.
Na fotografijama u ovom broju možemo videti Jovicu Popova iz Barande, kao statistu u filmu Rimske device. Kako je porodica Popov uvek imala rasne i dresirane konje, tako su i ovi simpatični četvoronožci angažovani za snimanja.

Na snimanju filma Rimske device