Retrofoto: Odavno se snimaju filmovi na našim prostorima

06/07/2024

OPOVO, 6. jul 2024
Iz naše arhive
Ako izuzmemo braću Bjelogrlić i Kobra film, kada je u pitanju filmska produkcija na ovim prostorima, uglavnom se svi sećamo kultne serije Pop Ćira i pop Spira snimane polovinom osamdesetih godina prošlog veka u Opovu, Barandi i Sakulama.
U režiji legendarne Soje Jovanović igrali su Paja Vujsić, Đorđe Jelisijević, šarmantni bračni par Balašević i mnogi drugi. Naravno, nama je uvek bilo najzanimljivije da tokom emitovanja prepoznajemo naše sugrađane, koji su statirali ili imali manje role. Ipak, mnogo pre ove serije, krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, na teritoriji naše opštine je snimano nekoliko filmova evropskih koprodukcija: Oluja, Tvrđava Samograda (po Puškinovom romanu Kapetanova kći), Rimske device, Sibirska lejdi Magbet i Stepa, dok je u domaćoj produkciji snimana Servisna stanica i Drug predsednik centarfor.
Na fotografijama u ovom broju možemo videti Jovicu Popova iz Barande, kao statistu u filmu Rimske device. Kako je porodica Popov uvek imala rasne i dresirane konje, tako su i ovi simpatični četvoronožci angažovani za snimanja.

Na snimanju filma Rimske device

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Da li ste znali: SPOMENIK – OBELISK U OPOVU

Da li ste znali: SPOMENIK – OBELISK U OPOVU

SPOMENIK – OBELISK U OPOVU Povodom praznika Dan Opova, 2. oktobra polažu su venci na spomenik palim Opovčanima u Prvom i Drugom svetskom ratu. Svi više – manje znamo istorijsku simboliku datuma vezanog za 2. oktobar, ali su manje poznate činjenice u vezi samog...

najnovije

najčitanije