Kirbaj u Opovu: Katolički vernici u Opovu proslavili blagdan (video)

Kirbaj u Opovu: Katolički vernici u Opovu proslavili blagdan (video)

Katolički vernici u Opovu proslavili blagdan

OPOVO, 19. novembar 2021 – Katolički vernici u Opovu proslavili su danas blagdan Svetu Elizabetu Ugarsku. Praznik je na misi u crkvi okupio veliki broj vernika, a kao gosti su prisustvovali predsednik opštine Miloš Markov sa svojim saradnicima iz kabineta, direktori javnih ustanova i preduzeća u Opovu, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Goran Kaurić, kao i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve iz Opova.

Predsednik crkvenog odbora katoličke župe u Opovu Željko Horvat se zahvalio lokalnoj samoupravi i Republici Hrvatskoj na sufinansiranju obnove župnog doma i najavio nastavak radova na obnovi eksterijera.

„Prvo bi želeo da vernicima čestitam Kirbaj i da poželim da se u narednim godinama okupljamo u većem broju i da koliko možemo se uveličamo u tome. Želeo bi da se ovom prilikom zahvalim predstavnicima Opštine Opovo, škole, vrtića, doma zdravlja i svima ostalima koji su nas ovom prilikom udostojili. Takođe želeo bi da se zahvalim i Republici Hrvatskoj na pomoći za sve što su učinili za nas na realizaciji projekata“, izjavio je Horvat.

Ispred lokalne samouprave katoličkim vernicima je praznik čestitato zamenik predsednika Skupštine Opštine Opovo Dragan Ugrinov istakavši multietičnost i toleranciju kao temelje na kojima Opovo gradi svoje duštvo.

PROČITAJTE JOŠ:


Put Opovo – Debeljača: Radovi na asfaltiranju poslednje deonice puta (video)


„Danas imam čast i zadovoljstvo što sam zajedno sa predsednikom opštine, kabinetom i predsednikom skupštine na proslavi Kirbaja, praznika naših sugrađana katoličke veroispovesti. U Opovu pokazujemo da su multietičnost i tolerancija nešto što nas sve povezuje jer radimo i živimo zajedno“, poručio je Ugrinov.

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Goran Kaurić ističe dobru saradnju i podršku od strane lokalne samouprave koju ima Katolička župa i hrvatska zajednica u Opovu.

„Ovo su datumi kada se zajednica okuplja na svetoj misi, a posle i na domjenku u župnom dvoru. Inače, kada je Opovo u pitanju uspeli smo ove godine da, hvala bogu, jedan deo župnog dvora građevinski sredimo i to smo uspeli zahvaljujući Uredu za Hrvate Republike Hrvatske i Opštini Opovo. Siguran sam da ćemo i sledeće godine uspeti da uz pomoć Opštine Opovo i ja im se zahvaljujem, rukovodstvu Opštine Opovo koje je izašlo u susret katoličkoj crkvi i zajednici koja ovde živi i nadamo se da će sledeće godine u jednom projektu uspeti da završimo skupa župni dvor i da konačno uz crkvu zajednica ima mesto gde se može okupljati, živeti, raditi i planirati svoje aktovnosti“, rekao je Kaurić.

Nakon mise sveštenstvo, vernici i gosti okupili su se u župnom domu gde je priređena svečanost povodom opovačkog Kirbaja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: Od ponedeljka neposredna nastava u svim školama u Srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: Od ponedeljka neposredna nastava u svim školama u Srbiji

Od ponedeljka neposredna nastava u svim školama u Srbiji

BEOGRAD, 19. novembra (Tanjug) – U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 22. novembra, primenjivaće se neposredna nastava, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Odluku da se u svim školama sledeće nedelje pohađa nastava uživo doneo je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Tim na nedeljnom nivou, a na osnovu podataka koje dostavljaju škole i podataka iz Servisa za javno zdravlje, utvrđuje model nastave za škole u određenim jedinicama lokalne samouprave.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine: Opovu odobrena dva projekta izrade plana detaljne regulacije (video)

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine: Opovu odobrena dva projekta izrade plana detaljne regulacije (video)

Opovu odobrena dva projekta izrade plana detaljne regulacije

NOVI SAD, 17. novembar 2021 – U holu zgrade Pokrajinske vlade AP Vojvodine predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine uručili su ugovore lokalnim samoupravama za dodelu bespovratnih sredstava za izradu planske dokumentacije.

Opština Opovo je aplicirala sa dva projekta i oba projekta su od strane pokrajinskog sekretarijata odobrena. U pitanju su projekti izrade Plana detaljne regulacije za deo bloka 58 i blok 54a naselja Opovo i izrade Plana detaljne regulacije za blokove br. 24, 35a i 36a naselja Opovo. Ova dva projekta Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine sufinansira sa 3.240.000 dinara.

Ispred lokalne samouprave ugovore je potpisao predsednik opštine Miloš Markov.

„Opština Opovo je dobila dva projekta za izradu plana detaljne regulacije u naseljenom mestu Opovo. Smatram da je ovo izuzetno bitno s obzirom da veći deo planske dokumentacije moramo da obnavljamo. Ovo može biti izuzetno korisno jer imamo situacije da se interesuju ili građani ili potencijalni investitori za kupovinu parcela i gradnju ali nam je obično prepreka planska dokumentacija. Zbog toga smo rešili da apliciramo na ovom konkursu i izuzetno smo zadovoljni što je naša lokalna samouprava podržana sa oba predloga projekta sa kojima smo aplicirali.

Vrednost jednog projekta je 1.800.000, dok je vrednost drugog je 1.440.000 dinara i sa ovim sufinansiranjem biće nam mnogo lakše jer smo mi već imali u planu da ove blokove regulišamo izradom detaljne regulacije gde će apsolutno sve biti regulisano – gde će ići putna i vodovodna mreža, gde će biti građevinsko zemljište, kog obima, koje parcele. To je najbitniji preduslov da možemo dalje razvijati naše naseljeno mesto Opovo, kako za građane, tako i za privredne subjekte“, izjavio je Markov.

U lokalnoj samoupravi ističu da je ovaj projekat rezultat inicijative od strane građana. Nakon izrade planova detaljne regulacije, konvertovanje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i izgradnje odgovarajuće infrastrukture, biće omogućen pristup tim parcelama i na osnovu toga će moći da se izdaju lokacijski uslovi i građevinske dozvole za izgradnju objekata koji su predviđeni u zoni stanovanja manje gustine u naselju Opovo.

Sportski vikend: Fudbaleri igraju poslednje kolo, košarkaši pikiraju četvrtu vezanu pobedu

Sportski vikend: Fudbaleri igraju poslednje kolo, košarkaši pikiraju četvrtu vezanu pobedu

Fudbaleri igraju poslednje kolo, košarkaši pikiraju četvrtu vezanu pobedu

OPOVO, 19. novembar 2021 – Ovog vikenda igra se poslednje kolo jesenjeg dela prvenstva Srpske lige Vojvodina i Druge južnobanatske lige Zapad.

Borac gostuje Tisi, koja je nešto slabije plasirana od Sakuljana, ima šest bodova manje, tako da Borac ima priliku da jesen završi pobedom.

Omladinac dočekuje vojlovičku Mladost ali ovaj susret će biti nepoznanica za prognozu i zavisiće od toga u kakvom sastavu će Opovčani izaći. Radnički gostuje u Bavaništu i favorit je u ovom meču.

Košarkaši Opova imaju lepu priliku da vežu i četvrtu prvenstvenu pobedu. U Pančevu dočekuju Agrobanat i prema dosadašnjim rezultatima svakako su favoriti.

Kadeti Opova gostuju pančevačkom Tamišu, dok se mlađe pionirke Agros Basketa u Beogradu sastaju sa Vizurom 2.

FUDBAL: Srpska liga Vojvodina / 15. kolo

Adorjan, 21. novembar (nedelja) 13:00h; TISA – BORAC (Sakule)

FUDBAL: Druga južnobanatska liga Zapad / 14. kolo

Opovo, 21. novembar (nedelja) 13:00h; OMLADINAC 1927 – MLADOST (Vojlovica)

Bavanište, 21. novembar (nedelja) 13:00h; BSK BAVANIŠTE – RADNIČKI (Baranda)

KOŠARKA: MRL KSV – grupa Jug / 6. kolo

Pančevo, 20. novembar (subota) 15:30h; OPOVO 99 – AGROBANAT (Plandište)

KOŠARKA: U16 kadeti KSV – B grupa / 7. kolo

Pančevo, 22. novembar (ponedeljak) 20:30h; TAMIŠ – OPOVO 99

KOŠARKA: mlađe pionirke KSB / 1. stepen / 2. grupa / 5. kolo

Beograd, 21. novembar (nedelja) 09:50h; VIZURA 2 – AGROS BASKET

Turizam: Savet putnicima da iskoriste svoja putovanja

Turizam: Savet putnicima da iskoriste svoja putovanja

Savet putnicima da iskoriste svoja putovanja

BEOGRAD, 19. novembra (Tanjug) – Savet svim putnicima koji nisu realizovali putovanja zbog pandemije korona virusa je da je najsigurniji način da dođu do svog novca da iskoriste svoja putovanja, poručio je sinoć Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić rekla je da je produžen rok za zamenska putovanja do 31. decembra sledeće godine, a Seničić je za Tanjug TV rekao da je ovo realan rok i da agencijama treba mogucnost da realizuju ta putovanja u toku naredne sezone.

On je naglasio da nije dovoljno to što su agencije radile samo tri meseca u protekle dve godine da bi se obezbedilo dovoljno novca da se pokriju troškovi koje su imali, kao i da u ovom treutku turističkih putovanja ima jako malo, a da je pitanje kako će se to odvijati zbog epidemije u narednom periodu.

Prema podacima YUTA, do sada je iskorišćeno 53 odsto zamenskih putovanja, što je daleko manje nego što se očekivalo da će biti realizovano i to je dovelo do problema egzistencije velikog broja turističkih agencija u Srbiji, naveo je Seničić.

On je rekao da je za sve one koji ne budu uspeli ili iz nekog razloga ne budu mogli da realizuju zamensko putovanje ostaje obaveza da se novac obezbedi 1. januara 2023. godine.

Ministarka Matić je izjavila da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojena izmena uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled pandemije kovida-19.

“Zbog pandemije i masovnih otkazivanja turističkih putovanja, koja su delimično ili u celosti uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije, produžen je rok za korišćenje zamenskih putovanja do 31. decembra 2022. godine”, rekla je Matić.