Srpska pravoslavna opština Baranda: Uručene crkveno-opštinske zahvalnice darodavcima (video)

Srpska pravoslavna opština Baranda: Uručene crkveno-opštinske zahvalnice darodavcima (video)

Uručene crkveno-opštinske zahvalnice darodavcima

BARANDA, 7. novembar 2021 – Srpska pravoslavna opština Baranda priredila je svečanost povodom završetka građevinskih radova na izgradnji doma, obnovi krova crkve i postavljanja behaton staza i platoa.

Nakon liturgije u crkvi Sv. Oca Nikolaja, namesnik opovački, protonamesnik  Željko Milovanov je uručio crkveno-opštinske zahvalnice firmama i pojedincima koji su svojim prilozima pomogli obnovu crkve i izgradnju Svetosavskog doma.

Crkva u Barandi

Predsednik opštine Miloš Markov je istakao zajedništvo Baranđani koji su pored projektnih sredstava lokalne samouprave uspeli da svojim prilozima prikupe značajna sredstva.

„Mi smo kao lokalna samouprava dobili priznanje od naše Srpske pravoslavne crkve s obzirom na sredstva koja smo na početku godine inicirali, a to je bilo 300.000 dinara za renoviranje krova crkve u Barandi. Oni su to tada naveli kao prioritet i to je bio inicijalni novac kojim su počeli celu ovu akciju ali osim naših sredstava meštani su se odazvali u velikom broju, privrednici, poljoprivrednici, tako da je taj novac sa početnih 300.000 otišao na milion i po. Srpska pravoslavna crkva je dobila potpuno novi krov koji će im služiti decenijama“, izjavio je Markov.

Učešće na današnjoj liturgiji bilo je navljeno i od strane Banatske eparhije ali je zbog neodložnih poslova vladika Nikanor bio sprečen da dođe. Arhijerejske gramate u rangu zadužbinara namenjene Opštini Opovo, Agros doo Opovo, Dejanu Joviću, Žarku Kljajiću, Boži Veresiji i Predragu Babinu, episkop banatski Nikanor uručiće naknadno.

Mirović: Epidemiološka situacija u Vojvodini nije dobra, budžet na vreme

Mirović: Epidemiološka situacija u Vojvodini nije dobra, budžet na vreme

Epidemiološka situacija u Vojvodini nije dobra, budžet na vreme

NOVI SAD, 9. novembra (Tanjug) – Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović izjavio je danas da epidemijska situacija u Vojvodini nije dobra i da treba insistirati na vakcinaciji i poštovanju mera.

“Imamo blagi trend pada broja zaraženih i obolelih, ali to ne znači ništa u ovom trenutku ako ne nastavimo sa propisanim procedurama”, rekao je Mirović za RTS.

Naveo je da je u Vojvodini vakcinisano i manje od 50 odsto stanovništva ako se uzmu u obzir svi koji treba da prime vakcinu, uključujući i decu stariju od 12 godina.

“I dalje je potrebno insistirati da se što veći broj ljudi vakciniše i sa trećom dozom, koju sam i ja primio”, istakao je Mirović.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Mirović je rekao da će on iznositi 89 milijardi dinara.

Završni razgovori u Vladi su u toku, kaže Mirović dodajući da se očekuje da do kraja decembra bude usvojen u pokrajinskoj skupštini.

Naveo je da je broj nezaposlenih 2016. godine bio 165.000, dok je sada “nešto iznad 100.000”.

“U odnosu na 2019. i 2020. gotovo da nismo izgubili radna mesta, osim u turizmu i ugostiteljstvu”, ukazao je Mirović.

Kada je reč o kapitalnim investicijama u Pokrajini, ocenio je da radovi na Fruškogorskom koridoru dobro napreduju i da se očekuje da će za tri i po godine on biti kompletan.

Dodao je da će do kraja godine biti gotova i brza pruga Beograd – Novi Sad, dok će se nastaviti i radovi od Novog Sada do Subotice.

Vremenske prilike: Danas oblačno i pre podne kiša, potom prestanak padavina

Vremenske prilike: Danas oblačno i pre podne kiša, potom prestanak padavina

Danas oblačno i pre podne kiša, potom prestanak padavina

BEOGRAD, 9. novembra (Tanjug) – U Srbiji danas oblačno, ujutru i pre podne mestimično s kišom, u Vojvodini razvedravanje, a posle podne prestanak padavina u ostalim krajevima.

Vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno i jak, severni i severozapadni, krajem dana u skretanju na istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 4 do 9, a najviša od 9 do 13 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod

U Beogradu oblačno, ujutro i pre podne kiša, a posle podne suvo.

Vetar slab, severni i severozapadni, krajem dana u skretanju na istočni i jugoistočni. Najniza temperatura oko 7, a najvisa oko 10 stepeni.

Izgledi vremena za sedam dana – do 16. novembra:

U većini dana umereno oblačno i suvo sa sunčanim intervalima, po kotlinama sa jutarnjom maglom.

U košavskom području u sredu i četvrtak vetrovito sa umerenim i jakim, a na jugu Banata povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom.

U nedelju i ponedeljak prolazno naoblačenje mestimično sa padavinama.

Temperatura do nedelje oko i malo iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, a zatim u padu.

Provera zloupotreba u poljoprivredi:  Nedimović najavio nova hapšenja

Provera zloupotreba u poljoprivredi: Nedimović najavio nova hapšenja

Nedimović najavio nova hapšenja
Izvor: RTV
Sremska Mitrovica, 8. Novembar 2021
Zloupotrebe podsticaja u poljoprivredi veliki su problem sa kojim se suočavaju Uprava za agrarna plaćanja i Radna grupa u okviru ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Uspostavljena je saradnja sa policijom a prva hapšenja su izvršena, kako bi se ovom problemu što pre stalo na kraj.

Kada je reč o podsticajima za nabavku poljoprivrednih mašina, u većini slučajeva inspekcija je vršila kontrolu pre isplate podsticaja, kako bi utvrdila da li je ta mašina uopšte nabavljena. Zbog onih koji bi da izigraju sistem, neretko trpe odgovorni poljoprivrednici.

Povodom 180 hapšenja u vezi sa zloupotrebama subvencija koje se dodeljuju poljoprivrednim proizvođačima ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da pozdravlja sve aktivnosti policije i tužilaštva na tom planu, te da će se protiv zloupotreba zajedno boriti.

“U Srbiji najviše se zloupotrebljavaju subvencije za nabavku novih traktora, mašina, staklenika ili kupovinu stoke. Mnogi od uhapšenih lažno su prikazivali račune da su kupovali mašine, kako bi dobili novac od države, uglavnom se falsifikuju računi i prateća dokumentacija. Zloupotreba ima i sa plastenicima i sistemima za navodnjavanje. Sva sredstva koja su zloupotrebljena moraju i da se vrate, a slede i nova hapšenja”, najavio je ministar Nedimović.