Kirbaj u Opovu: Katolički vernici u Opovu proslavili blagdan (video)

November 19, 2021

Katolički vernici u Opovu proslavili blagdan

OPOVO, 19. novembar 2021 – Katolički vernici u Opovu proslavili su danas blagdan Svetu Elizabetu Ugarsku. Praznik je na misi u crkvi okupio veliki broj vernika, a kao gosti su prisustvovali predsednik opštine Miloš Markov sa svojim saradnicima iz kabineta, direktori javnih ustanova i preduzeća u Opovu, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Goran Kaurić, kao i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve iz Opova.

Predsednik crkvenog odbora katoličke župe u Opovu Željko Horvat se zahvalio lokalnoj samoupravi i Republici Hrvatskoj na sufinansiranju obnove župnog doma i najavio nastavak radova na obnovi eksterijera.

„Prvo bi želeo da vernicima čestitam Kirbaj i da poželim da se u narednim godinama okupljamo u većem broju i da koliko možemo se uveličamo u tome. Želeo bi da se ovom prilikom zahvalim predstavnicima Opštine Opovo, škole, vrtića, doma zdravlja i svima ostalima koji su nas ovom prilikom udostojili. Takođe želeo bi da se zahvalim i Republici Hrvatskoj na pomoći za sve što su učinili za nas na realizaciji projekata“, izjavio je Horvat.

Ispred lokalne samouprave katoličkim vernicima je praznik čestitato zamenik predsednika Skupštine Opštine Opovo Dragan Ugrinov istakavši multietičnost i toleranciju kao temelje na kojima Opovo gradi svoje duštvo.

PROČITAJTE JOŠ:


Put Opovo – Debeljača: Radovi na asfaltiranju poslednje deonice puta (video)


„Danas imam čast i zadovoljstvo što sam zajedno sa predsednikom opštine, kabinetom i predsednikom skupštine na proslavi Kirbaja, praznika naših sugrađana katoličke veroispovesti. U Opovu pokazujemo da su multietičnost i tolerancija nešto što nas sve povezuje jer radimo i živimo zajedno“, poručio je Ugrinov.

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Goran Kaurić ističe dobru saradnju i podršku od strane lokalne samouprave koju ima Katolička župa i hrvatska zajednica u Opovu.

„Ovo su datumi kada se zajednica okuplja na svetoj misi, a posle i na domjenku u župnom dvoru. Inače, kada je Opovo u pitanju uspeli smo ove godine da, hvala bogu, jedan deo župnog dvora građevinski sredimo i to smo uspeli zahvaljujući Uredu za Hrvate Republike Hrvatske i Opštini Opovo. Siguran sam da ćemo i sledeće godine uspeti da uz pomoć Opštine Opovo i ja im se zahvaljujem, rukovodstvu Opštine Opovo koje je izašlo u susret katoličkoj crkvi i zajednici koja ovde živi i nadamo se da će sledeće godine u jednom projektu uspeti da završimo skupa župni dvor i da konačno uz crkvu zajednica ima mesto gde se može okupljati, živeti, raditi i planirati svoje aktovnosti“, rekao je Kaurić.

Nakon mise sveštenstvo, vernici i gosti okupili su se u župnom domu gde je priređena svečanost povodom opovačkog Kirbaja.

pročitajte još i

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

U septembru šest venčanja OPOVO, 1. oktobar 2022 - Tokom septembra na teritoriji Opštine Opovo održano je šest venčanja, četiri u Opovu i dva u Sefkerinu. OPOVO: Đorđe Šimšić i Jovana Lekić; Nemanja Janjić i Tanja Spasevski; Saša Jovanov i Jelena Surdanov; Saša...

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Danas počinje popis BEOGRAD, 1. oktobra (Tanjug) - U Srbiji danas počinje popis stanovništva, a oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata, metodom intervjua da od građana prikupljaju popisne podatke. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin...

najnovije

najčitanije