Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo: Bespovratna sredstva za rekonstrukciju ribnjaka u Barandi

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo: Bespovratna sredstva za rekonstrukciju ribnjaka u Barandi

Bespovratna sredstva za rekonstrukciju ribnjaka u Barandi

NOVI SAD, 22. novembar 2021 – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas pet ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstava u iznosu od 20 miliona dinara za podizanje novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka na teritoriji AP Vojvodine.

Sekretar Božić je tom prilikom istakao da u našoj pokrajini postoji  ukupno 13.500 hektara ribnjaka, od čega je 9.500 hektara u eksploataciji.

„Neophodno je uložiti što više sredstava u unapređenje i očuvanje ribnjaka i razvoj ribarstva, koje predstavlja važanu i profitabilnu privrednu granu. Vrednost ovogodišnjeg konkursa je dvadeset miliona dinara, a isti iznos se može očekivati i u narednoj godini“, najavio je Božić.

On je izneo podatak da je ukupna vrednost ove investicije, kada se uzmu u obzir zajednička ulaganja, 40 miliona dinara.

Ugovori su uručeni predstavnicima firmi „Žeravica Fishing & Hunting“ iz Plandišta, „Ribarstvo Baranda“ iz Barande, Preduzeće za ribarstvo „Vršački Ritovi“ iz Vršca i „Edelinski“ iz Ruskog Krstura.

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za oktobar

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za oktobar

Isplata redovne i privremene novčane naknade za oktobar

Beograd, 22. novembar 2021.

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice isplatiti redovnu i privremenu novčanu naknadu za mesec oktobar 2021. godine. Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u utorak 23. novembra 2021. godine, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biti isplaćena u sredu 24. novembra 2021. godine.

Galerija Jovan Popović: Najava izložbe Dragana i Sanje Stojkov

Galerija Jovan Popović: Najava izložbe Dragana i Sanje Stojkov

Najava izložbe Dragana i Sanje Stojkov

OPOVO, 22. novembar 2021 Opštinska narodna biblioteka i Galerija „Jovan Popović“ vas pozivaju na izložbu Dragana i Sanje Stojkov pod nazivom Slobodna interpretacija: simbolički subjektivizam čije će otvaranje biti 26. novembra u 19 časova.

Izložbu će otvoriti direktorka galerije, Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti, Ivana Milinković i autori, Dragan i Sanja Stojkov.

Izložba će biti otvorena za posetioce od 26. novembra do 24. decembra.

Glas Opova: Da se ne zaborave oni koji su zadužili našu kulturu, nauku i umetnost

Glas Opova: Da se ne zaborave oni koji su zadužili našu kulturu, nauku i umetnost

Da se ne zaborave oni koji su zadužili našu kulturu, nauku i umetnost

OPOVO, 22. novembar 2021 – Polovinom novembra redakcija Glas opova završila je realizaciju projekta „Omaž ljudima koji su stvarali istoriju Opova“ posvećen umetnicima, naučnicima i kulturnim delatnicima rođenim na teritoriji naše opštine ili su svoj radni vek proveli u našem kraju, a koji su zadužili nauku i umetnost, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja koje je preko Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. godini sufinansirala naš projekat.

U okviru projekta objavljeno je osam foto – tekstualnih reportaža i osam dokumentarnih filmova. Svaka od ovih reportaža – filmova bila je posvećena jednom od značajnih umetnika i naučnika iz našeg kraja: Jovan Popović (slikar), Pal Dečov (slikar i kulturni delatnik), Andreas Majer (arheolog i hroničar), Stevan Milosavljević (slikar), Zoran Petrović (slikar, vajar, pisac i pedagog), Borislav Jankulov (istoričar, arheolog i pedagog), Slavko Jovanović (kinemtograf) i Velibor Stefanović (kulturni delatnik).

Pored Ministarstva kulture i informisanja, redakcija Glas Opova se zahvaljuje Narodnom muzeju Pančevo, Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo i Galeriji „Jovan Popović“, Jugoslovenskoj kinoteci, srpskim pravoslavnim opštinama u Dolovu, Crepaji i Starčevu, katoličkoj župi u Opovu, Domu kulture u Jaši Tomiću, Gradskom muzeju u Vršcu, Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Ateljeu 212, Vojnom muzeju u Beogradu, kao i svim pojedincima koji su učestvovali u snimanju filmova ili ustupali arhivski materijal za korišćenje: Nikola Kusovac, Katarina Nikolić Ralić, Čedomir Kesić, Milan Jakšić, Jovan Arsenović, Damir Prašnikar, Đurica Šulc, Blaženka Horvat, Dragomir Burnać, Mirko Rukavina, Dimitrije Jovanov, Dragan Maslarević, Drago Terzić, Antoaneta Nikolić, Snežana Savulov, Sanja Savić, Olivera Petronić, Aleksandar Tokin, Dragan Manojlović i Aleksandar ivić.  

Dokumentarni filmovi će u digitalnom formatu biti prosleđeni osnovnim školama, a naredne godine je u planu da se u saradnji sa opštinskom narodnom bibliotekom štampa publikacija.

Projekat je realizovala ekipa u sastavu Čeda Vučković, Zoran Lazić i Marko Lazić.

Reportaže možete pogledati u ovoj KATEGORIJI