Na današnji dan rođen Mihajlo Pupin: VENČANI LIST KONSTANTINA I OLIMPIJADE PUPIN

VENČANI LIST KONSTANTINA I OLIMPIJADE PUPIN

Opovo, 9. oktobar 2020;

Na današnji dan rođen je Mihajlo Idvorski Pupin (Idvor, 9. oktobar 1854 – Njujork 12. mart 1935) srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Takođe, dobio je Pulicerovu nagradu (1924) za  autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka (From immigrant to inventor).

Pupin je rodom iz našeg neposrednog komšiluka, sela Idvor, ali je direktno povezan i sa Opovom, odakle je njegova majka Olimpiada, ćerka Tanasija i Marije Milovanov (špicname Aleksićevi). Redakcija Glas Opova uspela je da dođe do kopije upisa u Protokol venčanih roditelja Mihajla Pupina, Olimpijade i Konstantina, koji su se venčali u opovačkoj crkvi 1832. godine, jer je u to vreme bilo uobičajeno da se čin venčanja organizuje u mladinom mestu. Inače, ne baš tako često ime Olimpiajda, imalo svoje varijacije pa se u svakodnevnom govoru izgovaralo Alimpijada.

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimentalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalema.

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

Venčani list roditelja Mihajla Pupina
Uređenje sakulskog parka: VOLIJERA KAO UKRAS U ZELENOJ OAZI (VIDEO)

VOLIJERA KAO UKRAS U ZELENOJ OAZI

Sakule 9. oktobar 2020;

Izgradnjom volijere projekat uređenja sakulskog parka zaokružen je za ovu godinu. U oviru ovog projekta postavljene su nove klupe, betonirane pešačke staze i postavljene behaton ploče na trotoarima, posađeno cveće na zelenim površinama i na kraju izgrađena volijera u centralnom delu parka.

Sakulski park obišao je predsednik opštine Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima iz kabineta i Opštinaskog veća, kao predsednikom Saveta mesne zajednice Sakule Miloradom Ješinim i direktorom komunalnog preduzeća Draganom Živkovićem, koje je bilo izvođač radova na izgradnji volijere.

Zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov ističe uspešnu realizaciju projekta koji je doprineo na funkcionalnosti i estetici sakulskog parka.

„Danas smo obišli sakulski park i novoizgrađenu volijeru. Zaokružili smo jedan projekat na uređenju parka u Sakulama, a pored volijere urađene su betonske staze, postavljen behaton, zatim klupe, zasađeno je malo cveća okolo i na taj način smo omogućili građanima Sakula da uživaju u ovom predivnom parku“, izjavila je Damjanov.

Pored toga što ima značajnu ulogu u svakodnevnom životu i rekreaciji meštana, sakulski park je bitan element za ovo mesto prilikom organizovanja velikih manifestacija, a posebno Ovčarskih dana.
Nacionalna služba za zapošljavanje: NOVI ROKOVI ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA

NOVI ROKOVI ZA PROGRAM MOJA PRVA PLATA

Opovo, 9. oktobar 2020;

Zbog velikog interesovanja poslodavaca i nezaposlenih lica za učešće u programu „Moja prva plata“, definisani su novi rokovi po fazama realizacije programa.

Prijavljivanje kandidata realizovaće se u periodu od 08.10.2020. do 08.11.2020. godine, dok će se proces izbora kandidata od strane poslodavaca odvijati u periodu od 08.10.2020. do 15.11.2020. godine.

Konačna lista izabranih poslodavaca i kandidata, sa brojem odobrenih izvršilaca za svakog poslodavca, biće objavljena na portalu mojaprvaplata.gov.rs, najkasnije do 27.11.2020. godine.

Nakon objave sledi zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i izabranih kandidata, od 28.11.2020. do 14.12.2020. godine.
Na današnji dan: OSUĐEN BARANĐANSKI ČARUGA

OSUĐEN BARANĐANSKI ČARUGA

Opovo, 9. oktobar 2020;

Svetislav Markov iz Barande (rodom iz Opova) imao ovaj nadimak kao čuveni slavonski razbojnik Jovo Stanisavljević Čaruga, a bio je i razbojnik. Za razliku od slavnijeg imenjaka, nije stekao veliku slavu, a još manje je bio Robin Hud. Svetislav je zbog  svojih razbojništava bio poznat u južnom Banatu, bio je preke naravi, a do 26. godine nekoliko puta osuđivan. Konačno, na desetogodišnju tešku robiju sa gubitkom časnih prava osuđen je 9. oktobra 1931. godine zbog otimanja 110 dinara, a o tome su tokom suđenja u Pančevu izveštavali beogradski dnevni listovi Vreme i Politika.

ZA 110 DINARA 10 GODINA ROBIJE I 3 GODINE PRISILNOG RADA (Vreme)

Pančevo, 9. oktobar – Na optuženičkoj klupi sedeo je danas pre podne Svetislav Markov iz Barande. Optuženi Markov, iako mu je svega 26 godina do sada je već nekoliko puta bio osuđivan.

Danas je po peti put izveden pred sud. Opet je odgovarao za razbojništvo, koje je izvršio samo dva meseca po dolasku sa robije.

Inače, Svetislav je poznat i čuven u celom Južnom Banatu kao novi „banatski Čaruga“. Ovaj nadimak Svetislav je sam sebi nedenuo.

Suđenje je počelo tačno u devet časova. Prvo je državni tužilac g. dr. Radosavljević pročitao optužnicu, kojom ga optužuje zbog toga što je 31 maja ove godine, na putu između Opave i Barande, na silu i pod pretnjom da će ga ubiti, oduzeo Iliji Radulovu novčanik sa 110 dinara. Tom prilikom Svetislav je Radulovu zapretio rečima: „Pare daj ili život. Ja sam hajduk i naslednik Čaruge. Znaš li sad ko sam ja?“

Posle toga dobio je reč optuženi Svetislav, koji, bez pitanja, očigledno dobro upućen u sve sudske formalnosti, počinje svoje pričanje.

– Zovem se Svetislav Markov. Razumeo sam optužnicu, ali se ne osećam krivim. Sve što je navedeno u optužnici netačno je. Ljudi me znaju ko sam i da sam često već bio na robiji pa me iz lične mržnje optužuju, znajući da se mene lako može nabediti i da će im sud poverovati.

Zatim opširno razlaže kako je toga dana došao u Opovo, njegovo rodno mesto, jer je tog dana slavila crkva u Opovu. Za Iliju Radulova kaže da ga ranije nije poznavao. Upoznao ga je u jednoj kafani u Opovu. Zatim ga je pozvao kod sebe u goste. Priznaje da ga je tukao, ali kaže da je to činio samo zbog toga što nije hteo da ide sa njim, da ga ugosti.

Oštećeni Radulov, međutim, sasvim drukčije prikazuje stvar.

Posle pola sata pretsednik g. Jelić saopštio je presudu, kojom se optuženi Svetislav Markov osuđuje na deset godina robije i trajnim gubitkom časnih prava. Osim toga ima se, prema presudi, po izdržanoj kazni uputiti na prisilan rad od tri godine i, najzad zabranjuje mu se još za dalje dve godine posećivanje kafane.    
BK Dragon Sefkerin: U SUSRET PRVENSTVU SRBIJE I TROFEJU BEOGRADA

U SUSRET PRVENSTVU SRBIJE I TROFEJU BEOGRADA

Sefkerin, 9. oktobar 2020;

Tokom narednog vikenda, 10/11. oktobra u organizaciji Kik boks saveza Srbije i Kik boks saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu, održaće se dva velika takmičenja – Prvenstvo Srbije i Trofej Beograda za kadete, juniore i seniore „A“ i „B“ klase low kick i kick light.

„Potpuno spremni dočekujemo ova dva velika i značajna takmičenja. Naši seniorski i juniorski šampioni su dobro pripremljeni i učestvovaće u disciplinama borbe low kick i kick light, a nadamo se dobrim rezultatima“, navodi se u saopštenju Borilačkog kluba „Dragon“ iz Sefkerina.
Sportski vikend: NA PROGRAMU FUDBAL I KOŠARKA

NA PROGRAMU FUDBAL I KOŠARKA

Opovo, 9. oktobar 2020;

Sakuljani gostuju u Novim Kozarcima. Borac je u dobroj formi, vezao je četiri pobede u nizu i svakako je favorit u meču sa pretposlednjom ekipom na tabeli.

Radnički ima teško gostovanje i dalje je oslabljen za povređene igrače, kao i suspendovane Avramovića i Vitorovića ali u tim se vraća Cukić, a tu su i dva nova fudbalera Maksimović i Kostić. Sve je otvoreno, a bod bi svakako bio „puna kapa“.

Sefkerinci gostuju pančevačkom Mundialu. Pančevci ne briljiraju ali Tempo još uvek nema osvojenog boda u aktuelnom prvenstvu. Hoće li prekinuti crnu seriju ili nastaviti po starom. Omladinac osokoljen dobrim izdanjem u Glogonju dočekuje Uzdince, koji su trenutno trećeplasirana ekipa na tabeli. Omladinac kao domaćin ima velike ambicije ali i Unirea želi bodove…

Kao prethodnih sezona košarkaši Opova su zbog neadekvatnosti sale prinuđeni da svoja domaćinstva igraju u Pančevu u sali OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“. I utakmicu drugog kola su domaćini, a susrešće se sa ekipom BNS, koja svakako ima prednost u ovom meču.

FUDBAL – SRPSKA LIGA VOJVODINA / 12. kolo:

Novi Kozarci, 10. oktobar (subota) 15:00h; SLOBODA – BORAC (Sakule)

FUDBAL – PRVA JUŽNOBANATSKA LIGA / 9. kolo:

Bela Crkva, 10. oktobar (subota) 15:00h; BAK – RADNIČKI (Baranda)

FUDBAL – DRUGA JUŽNOBANATSKA LIGA ZAPAD – grupa SEVER / 7. kolo:

Pančevo, 11. oktobar (nedelja) 15:00h; MUNDIAL – TEMPO (Sefkerin)

Opovo, 11. oktobar (nedelja) 15:00h; OMLADINAC 1927 – UNIREA (Uzdin)

KOŠARKA – MRL KSV SEVER – grupa D / 2. kolo:

Pančevo. 10. oktobar (subota) 18:00h; OPOVO 99 – BNS (Banatsko Novo Selo)