Na današnji dan rođen Mihajlo Pupin: VENČANI LIST KONSTANTINA I OLIMPIJADE PUPIN

image_pdfimage_print

VENČANI LIST KONSTANTINA I OLIMPIJADE PUPIN

Opovo, 9. oktobar 2020;

Na današnji dan rođen je Mihajlo Idvorski Pupin (Idvor, 9. oktobar 1854 – Njujork 12. mart 1935) srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Takođe, dobio je Pulicerovu nagradu (1924) za  autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka (From immigrant to inventor).

Pupin je rodom iz našeg neposrednog komšiluka, sela Idvor, ali je direktno povezan i sa Opovom, odakle je njegova majka Olimpiada, ćerka Tanasija i Marije Milovanov (špicname Aleksićevi). Redakcija Glas Opova uspela je da dođe do kopije upisa u Protokol venčanih roditelja Mihajla Pupina, Olimpijade i Konstantina, koji su se venčali u opovačkoj crkvi 1832. godine, jer je u to vreme bilo uobičajeno da se čin venčanja organizuje u mladinom mestu. Inače, ne baš tako često ime Olimpiajda, imalo svoje varijacije pa se u svakodnevnom govoru izgovaralo Alimpijada.

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimentalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalema.

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

Venčani list roditelja Mihajla Pupina